МУП РС не да извјештаје, Transparency International тужио

0
120

Transparency International у БиХ поднио је тужбу против Министарства унутрашњих послова Републике Српске због недостављања извјештаја полицијских службеника о употреби силе у данима када су у Бањој Луци била окупљања грађана против полицијске бруталности и са циљем изражавања подршке породици убијеног студента Давида Драгичевића.

Крајем прошле године у јавност су доспјели многобројни снимци из којих се види како полицијски службеници примјењују силу према грађанима Бање Луке, због чега је ТИ БиХ већ поднио кривичну пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бањој Луци.

МУП РС тврди да не постоји јавни интерес којим се може оправдати да јавност има увид у полицијске извјештаје о употреби силе, иако су о критичним догађајима када је примијењена сила извјештавали бројни домаћи, регионални и свјетски медији.

ТИ БиХ је у својој тужби истакао да од извјештаја о употреби силе зависи евентуално покретање дисциплинских поступака против полицијских службеника, те да у околностима појачаних критика на рад полиције и МУП-а РС у интересу је самог Министарства да се објаве сви извјештаји.

У тужби је посебно истакнуто да су извјештаји о употреби силе у вези са бројним тврдњама грађана и активиста који су јавно свједочили да је према њима употребљена прекомјерна сила, те да је пред Омбудсманом покренуто више предмета који се тичу рада Полиције РС.

Протести у Бањој Луци су били праћени широм земље, па су се у више градова у земљи и региону одржали скупови подршке грађанима Бање Луке. У Transparency Internationalu истичу да се децембарски догађаји у Бањој Луци морају истражити како би се санкционисали сви службеници који су прекорачили своја овлашћења, а јавност има право увида у рад Полиције јер је и у закону препозната као један од непосредних контролора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име