MUP RS ne da izvještaje, Transparency International tužio

Transparency International u BiH podnio je tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske zbog nedostavljanja izvještaja policijskih službenika o upotrebi sile u danima kada su u Banjoj Luci bila okupljanja građana protiv policijske brutalnosti i sa ciljem izražavanja podrške porodici ubijenog studenta Davida Dragičevića.

Krajem prošle godine u javnost su dospjeli mnogobrojni snimci iz kojih se vidi kako policijski službenici primjenjuju silu prema građanima Banje Luke, zbog čega je TI BiH već podnio krivičnu prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Banjoj Luci.

MUP RS tvrdi da ne postoji javni interes kojim se može opravdati da javnost ima uvid u policijske izvještaje o upotrebi sile, iako su o kritičnim događajima kada je primijenjena sila izvještavali brojni domaći, regionalni i svjetski mediji.

TI BiH je u svojoj tužbi istakao da od izvještaja o upotrebi sile zavisi eventualno pokretanje disciplinskih postupaka protiv policijskih službenika, te da u okolnostima pojačanih kritika na rad policije i MUP-a RS u interesu je samog Ministarstva da se objave svi izvještaji.

U tužbi je posebno istaknuto da su izvještaji o upotrebi sile u vezi sa brojnim tvrdnjama građana i aktivista koji su javno svjedočili da je prema njima upotrebljena prekomjerna sila, te da je pred Ombudsmanom pokrenuto više predmeta koji se tiču rada Policije RS.

Protesti u Banjoj Luci su bili praćeni širom zemlje, pa su se u više gradova u zemlji i regionu održali skupovi podrške građanima Banje Luke. U Transparency Internationalu ističu da se decembarski događaji u Banjoj Luci moraju istražiti kako bi se sankcionisali svi službenici koji su prekoračili svoja ovlašćenja, a javnost ima pravo uvida u rad Policije jer je i u zakonu prepoznata kao jedan od neposrednih kontrolora.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime