Advokatima ponovo zabranjen kontakt sa članovima grupe „Pravda za Davida“ (FOTO)

Avokatima koji zastupaju uhapšene aktiviste grupe „Pravda za Davida“ nije dopušten ulazak u Policijsku stanicu Banjaluka niti znaju gdje se nalaze i da li su ih saslušavali.

Uhapšeni su Ozren Perduv, Sofija Grmuša, novinar Miljan Kovač, ali i supruga advokata Milana Maleševića, koji je zastupnik nekoliko aktivista ove organizacije.

Ni Malešević, niti advokatica Jovana Kisin ne mogu da  ostvare kontakt sa svojim klijentima i to traje već nekoliko sati.

– S obzirom da je odbrana totalno ukinuta u ovom slučaju, moje zastupanje je ostalo u pokušaju. Ne dozvoljavaju nam da uđemo policijsku stanicu niti imamo informacije gdje su naši klijenti, kako su i da li su ih saslušavali, gdje su ih odveli i koliko će ih zadržati – rekla je Kisin.

Ona kaže da su uspjeli da stupe u kontakt sa dežurnim sudijom i tužiocem. Sudija je rekla da je obaviještena o tome da su oni lišeni slobode, ali nije izdata pismena naredba o zadržavanju, što je uslov da se zadrže.

To nije ispoštovano, ali izgleda da smo samo mi zabrinuti što se zakon ne poštuje. Nisam bila prisutna na Trgu Krajine, ali sam vidjela da ispred novinara stoje Ozren Perduv i Sofija Grmuša. Koliko znam, ne predstavljaju javni skup dva lica koja saopštavaju informacije novinarima. Po meni tu nije bilo tu nikakvih elemenata da se pomisli da je to javni skup, ali posebno nije bilo elemenata za lišavanje slobode jer to zakon jasno propisuje. Sve i da su policajci smatrali da to jeste skup, mogli su da izdaju prekršajni nalog, na te okolnosti, ali nisu morali da hapse – rekla je ona.

Podsjetimo, neformalna grupa građana „Pravda za Davida“ je u 18 časova održala konferenciju za medije na trgu Krajine. Na konferenciju je došlo nekoliko novinarskih TV ekipa, a nakon konferencije je Perduv priveden.

Nakon toga su se građani koji su okupljeni oko „Pravde za Davida“ otišli pred banjalučku Policijsku upravu gdje je uhapšeno još građana, među njima i Sofija Grmuša koja je prije nekoliko dana privedena u Laktašima.

G. Dakić / Izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime