АЛЕКСАНДАР ЈОКИЋ: Идите ви на концерте, али у своја четири зида

0
506
aleksandar jokić izbori

Сезона фестивала и концерата на Кастелу у Бањој Луци је у пуном јеку. Град је опет жив. Све је исто, само се децибели мјере. Или не?

Многи у Бањој Луци су негодовали како, и поред Одлуке о условима и начину одржавања јавних манифестација те коришћењу аудио и видео помагала у објектима и изван њих („Одлука“), бука није подношљива. Примјена ове Одлуке ипак је помјерена за 1. септембар, иако је требало да се примјењује од 1. јуна.

Стицајем околности, био сам у организацији једне манифестације на Кастелу и био укључен у прилагођавање нивоа буке овој Одлуци. Одлуком је у члану 5. прописано да је ниво буке на тврђава Кастел сљедећи: Концертна бина 1: Leq = 73 dВ, Концертна бина 2: Leq = 74 dВ и Концертна бина 3 Leq = 73 dВ.

Ниво буке навече без музике на пуном Кастелу је поприлично близу ових вриједности. Предметне вриједности се достигну са изузетно тихом музиком. Дакле, музика која се гласно и јасно чује изван Кастела врло вјероватно је гласнија од задатих вриједности.

То нам говори да задате вриједности нису реалне уколико се планира наставити са праксом одржавања сличних манифестација на Кастелу. Уколико не желимо да сви почну тражити „оног некога кога знају“. Јер, шта је алтернатива?

Чланом 10. став 2. тачка 2) Одлуке прописано је да надлежни органи који контролишу ниво буке могу да забране употребу извора буке док се не обезбиједе мјере заштите од буке, до довођења нивоа буке у граничне вриједности прописане одлуком.

Дакле, уколико би један такав службених дошао на концерт Драгане Мирковић, исти концерт би морао бити прекинут. Али не само овај концерт, него скоро све манифестације на Кастелу. А то никоме није у интересу, па чак ни онима који се (са разлогом или без) буне и негодују због нивоа буке. Никоме није у интересу да Бања Лука љети постане мртав град. Наравно, није ни у интересу да грађани у центру не могу ноћима спавати. Поента је наћи мјеру.

Оно што је ова пробна примјена Одлуке са сигурношћу показала јесте да мјера о којој причамо мора бити негдје између граница из Одлуке и концерта Драгане Мирковић.

Ево идеје – нека лица одговорна за састављање ове одлуке дођу на први наредни концерт на Кастелу и увјере се колико је то 73 dB послије 22 часа на Кастелу. Када то утврде схватиће оно што многи људи понављају више од годину дана – ове вриједности су скица мртвачког ковчега туризма у Бањој Луци. Град који нема концерте и фестивале је град који не може привући младе. То са сигурношћу није била идеја људи који су састављали и изгласали Одлуку.

Прописи морају да прате живот, а не обрнуто. Ниво буке на Кастелу се мјерио претходних пар мјесеци. Мјериће се и убудуће.

Довољно је погледати резултате и схватићете да ако слова на папиру Одлуке оживе, град неће. И обрнуто.

 

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име