АЛЕКСАНДАР ЈОКИЋ: Што приличи Јупитеру, не приличи волу

0
380
aleksandar jokić izbori

Од посљедњих Општих избора у БиХ прошло је толико да их се више скоро ни не сјећамо. Побједнике и губитнике овом приликом нећемо ни спомињати. Оно што желим тренутно јесте да поставим просто питање: Зашто се одржавају избори у БиХ? 

Закон о Савјету министара БиХ прописује јасне и строге рокове за именовање предсједавајућег Савјета министара и за именовање састава Савјета министара. Па се тако у члану 9. наводи да већ приликом конститутивне сједнице Представничког дома ПСБХ Предсједништво БиХ именује предсједавајућег Савјета министара, а да се одлука о именовању доноси најкасније 15 дана од одржавања конститутивне сједнице. Именовање предсједавајућег Савјета министара одобрава Представнички дом ПСБХ.

Према члану 10. наведеног Закона прописано је да предсједавајући Савјета министара, најкасније у року од 35 дана од дана када Представнички дом потврди његово именовање, именује министре и замјенике министара и тражи од Представничког дома потврду именовања.

Чланом 10И. Закона је додатно апострофирано и подвучено сљедеће:

– Поступак именовања и потврђивања предсједавајућег Савјета министара, прописан овим Законом, биће завршен најкасније у року од 22 дана од конститутивне сједнице Представничког дома. Поступак именовања и потврђивања министара и замјеника министара, прописан овим Законом, биће завршен најкасније у року од 70 дана од конститутивне сједнице Представничког дома.

Закон овдје није оставио могућност нити простора за нејасноће. Рокови су јасни. Рокови су императивни.

Рокови су за левате.

Доказ да Босна и Херцеговина не жели да буде држава јесте чињеница да не поштује своје законе. И то не било које законе, него законе који дефинишу начин и рокове избора и конституисања Савјета министара. Конститутивна сједница Представничког дома нам је далеко скоро колико и избори, али Савјет министара није ништа ближе. Све је стало, а заправо није ништа.

Оно што се сада поставља као сасвим логично питање јесте има ли посљедица за лица која су очигледно прекришла ове одредбе Закона. Да ли се иде у нове изборе, ако се већ не може формирати Савјет министара? Не треба бити ни правник ни претјерано мудар да се закључи да санкција за одговорне нема, а да посљедице трпе сви осим одговорних.

Зашто онда имамо законе? Зашто имамо власт? И чему служи Босна и Херцеговина, ако ни саме институције не могу да се придржавају закона?

Како објаснити грађанима да ето они морају да се придржавају сваког слова закона који су на снази у БиХ, а да сама та БиХ не мора ни оних основних?

Толико питања, а одговор се не може артикулисати. Само се може слегнути раменима, тупо гледати у под као наши политичари у Закон и пребацити тему на спорт или ријалитије.

БиХ је за своје грађане маћеха клептоман која туче дијете зато што лаже.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име