АЛЕКСАНДАР САРАЏИЋ: Много буке ни око шта

0
302
nemojte oblaci gdje vam nije mjesto

Већ деценијама велики „Зелени Зуб“ говори да он буку воли, да бука његовој души годи и да је бука у моди. У случају Бање Луке доајен југословенске рокенрол сцене би се преварио. У Бањој Луци је тишина у моди. Осим ако не завијају неке еx-yu цајке и новопечене пластичне барбике која се плаше шинтера када су без шминке.

Скоро је и Демофест добио казну за прекомјерну буку, иако ове године фестивал није ни одржан. Правда је спора, али досљедна. Каква јебена правда? Каква досљедност?! Све за шта се може рећи да је звук садашњости и будућности смета већем и увелико пензионерском живљу града на ријеци Врбас.

Док се овај егзодус младих људи дешава из Бање Луке и РС/БиХ највећи проблем наших власти је да ли су пензионери и уштогљене кости узнемирене на звукове неких диџејеве и децибела из гитара које не тандрчу „Погледај дом свој, анђеле“. Град полако али сигурно постаје град духова. Остаће само фосили да свједоче како су овдје некада живјели млади, перспективни људи жељни доказивања и стварања.

Замислите тек како је тешко људима који су настањени у центру града већ четири-пет деценија, а још се нису навикли на буку. Како је лакше утјерати метар у гузицу него цент у главу, проћи ће још воде прије него овдје схвате да је центар града вибрирајући епицентар љета, самим тим и буке.

Рече ми Дака да напишем ријеч-двије на тему буке у нашем граду. Шта да напишем? Да живимо у граду у којем смета скоро сваки културни догађај гдје ћевап не засмрди цијели простор; гдје је музика нешто другачија од пастирског рок звука који се прелама овим јадним гударама већ деценијама? Прије ће мајмуну дупе да зарасте него што се Бањалучани неће жалити на мало јачу буку.

Буквално у свим државама и већим градовима сви су већ навикли да су центри градова преко љета букирани за фестивале, концерте и бучније манифестације. Само се код нас у граду који се осипа снебесају сви када неко мало гласније запјева. Али стање је редовно када Фахрета Живојиновић или Драгана Мирковић зареву, све је добро тада. Ипак су они резиденти станова од 8h до 16h, убијају досаду уз рекламе и огласе о продаји пелена.

Остао је још Fresh Wave да донкихотује малограђанској папазјанији која се организује по граду. Сада чекамо најаве за фестивале и сајмове стоке крупног зуба, па онда стоке ситног зуба. Ту не би требало бити буке, могло би да прође само са транзисторима на мала горива без турбулентнијих звукова који би узбудили стара срца која неуморно скенирају комшилуке и опомињу да се не уринира по стубиштима.

Може се рећи да умјетност и њени алтернативни облици воде сизифоски посао у Бањој Луци. Гура се свако јутро камен који у сваки сутон опет падне на дно. Све оне „абоминације“ које не дрљају о изгубљеним љубавима на паркинзима, вискију, кокаину, курвању по кафићима и D&G унапријед су осуђени на ломачу. Некада су се људи слали на ломачу и извргавали руглу друштва јер су тврдили да је земља округла, а данас то раде због гласне музике. Мислите ли и даље да смо одмакли од „мрачног средњег вијека“?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име