АЛЕКСАНДАР САРАЏИЋ: Велико ништа испод много ничега

0
133
nedelja

Топлота почетка љета је опет ту, али кроз полупразне улице. Сјатило се једно велико ништа гдје је некада било много нечега. Ваљда је засјало нешто тамо преко ограде. А и како кривити било кога ко види ту свјетлост с вана.

Старе клупе на којима није било мјеста за цирку сада зјапе празне у тишини. Некад се није чуо жубор фонтана од смијеха и приче. Синоћ се та вода кристално јасно чула, док је није мало убио „Мршави пас“ са братовог телефона. Изгледа да је овај пас одавно окренуо леђа господару.

Пробај се у празној ноћи без звука сачувати од бештије која се живот зове. Изгледа да се та аветиња и у ноћ завукла. Онај „несвети“ дио дана гдје се рађају љубави, пријатељства, пијанства, раскиди – све оно што чини једну особу живом.

У малим рововима који ноћ одбијају грозоморном буком слетјеле су неке душе. Оне које покушавају да проспу мало вина или крви чисто да се осјете живима. Хоће да искусе љубав, мржњу и све оно што су закаснили да ураде док је ноћ чувала то под својим скутима.

Кога сада чува та ноћ? Реторички је ово упитано: не чува никога, јер је и она отишла. Испљунула је оно душе што је овдје имала. Има нас ријетких који још попијемо пиво и лижемо своје ране под посљедњим ритама од њених некада славних скута.

Не пршти више интегритет, пршти ластиш на гаћама. Инстант љубав на брзину која има окус одвратнији од послијератног „степ“ сока. Нико више не може да налијепи на себе осјећај, јер су срце и очи оковали каменом, тешким парфемима и још тежим карминима. Оно душе што је ту мало остало можеш у ријеткима пронаћи.

А у 99 одсто оног живаља што се у тој ноћи „човјеком“ зове, нема шта да умре. Како да усахне нешто што је одавно легло у издиханије. Погибељ је одавно напустио месиште са мозгом. Идеш онда тако лагано кроз ноћ, тражиш да будеш срећан бар за тренутак, јер знаш да је и тај исти тренутак врло тешко измоћи.

Руку под руку корачају они. Пут који води кући сасјећи ће пекара да се натопи она смрдљива пива која се у дробу мућа.

– Извол’те?!
– Два бурека и два јогурта.

…ајмо даље кроз ноћ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име