BiH ne želi oštroumnije rasuđivanje, slobodu izražavanja i ličnu savjest

Ustavni sud BiH usvojio je apelaciju sudije banjalučkog Okružnog suda Milana Blagojevića kojom se utvrđuje povreda prava na pravično suđenje i kojom se ukida odluka Visokog sudskog i tužilačkog savjetu BiH od 28. novembra 2019. godine.

Kancelarija disciplinskog tužioca VSTS je 20. juna 2018. godine podnijela disciplinsku tužbu protiv zbog „odavanja povjerljivih informacija koje proizilaze iz vršenja dužnosti sudije“.

Odlukom Prvostepene disciplinske komisije od 11. jula 2019. godine Blagojević je proglašen odgovornim za „odavanje povjerljivih informacija koje proizilaze iz vršenja dužnosti sudije“, „donošenje odluka kojim se očigledno krši zakon ili uporno i neopravdano kršenje pravila postupka“ i „ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije“.

Blagojević je 8. juna 2017. godine tražio od predsjednika sudskog vijeća da prilikom javnog objavljivanja presude obavijesti prisutne da on, kao član vijeća, ima izdvojeno neslažuće mišljenje. Predsjednik vijeća je to odbio i upozorio Blagojevića da bi javnim saopštavanjem izdvojenog mišljenja bila povrijeđena tajnost vijećanja i glasanja

– Imam potrebu da kažem zbog javnosti i prisutnih medija, a to se odnosi na slučaj koji je vjerovatno prvi u sudskoj praksi ovdašnjoj, a to je samo trenutak da ja imam izdvojeno suprotno neslažuće mišljenje u pogledu djela iz tačke jedan optužnice – teško ubistvo u pokušaju. Ja smatram da je i za to djelo optuženi trebao biti oslobođen i zbog prisutnih medija i javnosti. Pored toga, molim i tražim da se moje izdvojeno neslažuće mišljenje dostavi strankama u postupku i oštećenom – rekao je tada Blagojević i to na suđenju Goranu Vučkoviću iz Seferovaca koji je osuđen je na 11 godina zatvora zbog pokušaja ubistva svoje bivše djevojke Suzane Prerad koja je teško ranjena u eksploziji bombe M52 u julu 2016. godine.

Razmatranjem odredbi Zakona o krivičnom postupku RS Prvostepena disciplinska komisija je smatrala da je Blagojević javnim objavljivanjem neslažućeg izdvojenog mišljenja prekršio zakon.

Drugostepena disciplinska komisija je istakla da predmetni disciplinski postupak otvara pitanje manjinskog sudijskog mišljenja, odnosno prava sudije da izrazi i javno iznese svoje manjinsko pravno mišljenje.

– U pojedinim evropskim zemljama dozvoljeno je javno saopštavanje i objavljivanje izdvojenog neslažućeg mišljenja i u postupcima pred redovnim sudovima. Kao argumenti za takva zakonska rješenja navode se jačanje pouzdanja u sudstvo, jer potiče većinu na oštroumnije rasuđivanje, spajanje slobode izražavanja i lične savjesti, mogućnost otkrivanja slabosti u pravnom sistemu i uticanje na njegove promjene u budućnosti, jemčenje jednakog odnosa prema svim članovima sudskih vijeća i njihovim pojedinačnim stavovima. Među takve zemlje spadaju Grčka, Irska, Poljska, Rumunija, Slovačka, Španija, Švedska, Norveška, Litvanija i Ukrajina. Bosna i Hercegovina ne pripada tom pravnom krugu evropskih zemalja – istakla je Drugostepena disciplinska komisija.

Potpredsjednica VSTS Ružica Jukić je 22. juna 2019. godine rekla kako „sudija Milan Blagojević vrlo često krši Etički kodeks sudaca na način da komentira disciplinske postupke koji su u toku, kao i sudske postupke prilikom izdvajanja mišljenja, koje mišljenje treba da ostane tajna za javnost, zapakovano u omotu, jer vijećanje i glasanje nije javni postupak“.

– Ona je na taj način već prejudicirala svoj stav o jednoj tački disciplinske tužbe i više je nego jasno da će Jukić, udružena s predsjednikom VSTS Milanom Tegeltijom, presuditi na Blagojevićevu štetu ukoliko bude odlučivala o bilo kojem pitanju u ovom disciplinskom predmetu – ističe se u zahtjevu za izuzećem Jukićeve u ovom postupku.

Ustavni sud BiH je utvrdio da je došlo do povrede Blagojevićevog prava na nepristrasnost suda kao aspekta prava na pravično suđenje s obzirom na to da izjava Ružice Jukić jasno pokazuje predrasude i njenu nesklonost prema Blagojeviću zbog čega njeno učešće u postupku nakon ove izjave predstavlja kršenje standarda nepristrasnosti.

– Taj postupak nije pravosnažno završen i ne mogu da ga komentarišem sve dok ne bude završen – istakao je Blagojević za IZVOR.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime