БИЛЕЋА: Начелници с приватним фирмама лакше до јавног новца

0
320

Фирме у чијој су власничкој или оснивачкој структури начелник Билеће Миљан Алекисћ и начелник Одјељења за просторно планирање и стамбено-комуналне послове Раденко Попара само од прошле године од Општине Билећа, у којој су обојица запослени, махом директним споразумима добили су послове вриједне неколико десетина хиљада марака.

Нетом прије него што је именован за начелника за просторно уређење и стамбено-комуналне послове у Општини Билећа, у августу 2016. године, Раденко Попара је своју фирму “Бостеф инжињеринг” пребацио на сина Бојана, али је, према подацима “Директа”, он остао прокуриста у тој фирми.

Фирма породице Попара је само у прошлој, 2018. години, са општином Билећа склопила шест директних споразума за различите врсте послова. Укупна вриједност тих послова је виша од 35.000 марака са ПДВ-ом.

Иако је најприје тврдио да фирма није његова и да са њом нема никакве везе, Попара нам је у неформалном разговору ангажовање “Бостеф инжињеринга” у општини правдао тиме што нико други није желио да ради те послове те да је фирма због тога изгубила око 30.000 марака, јер је радове изводила “испод” цијене.

Попарино оправдање потврђује и начелник Општине Билећа Миљан Алексић. У изјави за „Директ“ Алексић је казао најприје како није било никаквих сметњи да се фирми “Бостеф инжињеринг” додијеле послови директним споразумима, јер се фирма не води на начелнику одјељења Раденку Попари и додао да је та фирма “изводила радове, јер нико други није хтио”.

– Радили су и кад смо имали неке хитне поступке – навео је Алексић.

Начелник директно себи

Већ годинама уназад добро послује и фирма начелника Билеће Миљана Алексића „Алексић комерц“. Финансијски резултати су све бољи из године у годину, а поред неколико уговора које је склопила са Општином чији је начелник њен оснивач, „Алексић комерц“ се може похвалити и добрим пословањем са предузећима изван Билеће, међу којима је и Рудник и термоелектрана Гацко.

Од почетка ове године само из РиТЕ Гацко за набавке пића „Алексић комерцу“ исплаћено је више од 105.000 марака. Такође, РиТЕ је почетком године са „Алексић комерцом“ склопила оквирни споразум у вриједности од око 81.000 марака са ПДВ-ом за набавку конзервиране рибе.

Фирма је, поређења ради, 2010. године, кад Алексић није био начелник, имала укупан приход од око четири милиона марака, док је прошле године приход у фирми износио скоро осам милиона марака, подаци су портала Акта.ба.

У разговору за „Директ“ начелник Миљан Алексић не пориче да је фирма његова и на питање какав је његов удио у фирми каже – „не знам, можда ми некад дају коју марку“. На порталу Акта.ба у власничкој структури се наводе Биљана Леро и Миленко Табаковић.

Од начелника кафа, сок, чај

Од прошле године, „Алексић комерц“ је општину Билећа у неколика наврата осигурао кафом, чајем, шећером, соковима и осталим пићима. Били су „најбољи“ и кад је требало обезбиједити храну и пиће за Тројичиндански сабор. Тим уговорима више од 20.000 марака јавног новца отишло је у приватну фирму начелника Миљана Алексића. Поред два диркетна споразума, „Алексић комерц“ је послове од Општине добијао и конкурентским захтјевом.

– Ми смо узимали то, јер нико није хтио да ради, јер је требало чекати паре по пола године или годину. Кад год то неће нико и онда је то Алексић комерц радио – рекао је начелник Алексић.

Иначе, Суд БиХ у фебруару је првостепено осудио Миљана Алексића на годину дана условно и изрекао му новчану казну од 20.000 КМ због почињеног кривичног дјела пореске утаје. Фирма „Алексић комерц“ одговорна је што је као правно лице располагала противправно оствареном имовинском користи у износу од 135.884 КМ, коју је у име, за рачун и у корист те фирме остварио Алексић. Алексићу је одузета противправно стечена имовинска корист од 135.884 КМ и на тај начин је извршена репарација штете почињена кривичним дјелом.

Кафане и имање

За скоро осам година мандата на челу Билеће, Миљан Алексић је купио кућу са имањем у селу Влахиња поред Билеће, те кафић „Окретаљка“ који је у власништву „Алексић комерца“, док кафе бар „Јагода“ у центру Билеће, такође у Алексићевом власништву, билећки начелник тренутно издаје под закуп.

– Ако знате неког ко би закупио, реците. Купио сам то имање има пет-шест година. Моје власништо је 25 крава, 200 оваца и 100 коза – похвалио се Алексић.

Иако су по Закону о службеницима и намјештеницима у органима и јединицама РС испоштовали процедуре те фирме пребацили на друга лица и даље остаје питање о утицају јавних функција за приватни интерес.

Наиме, према Закону, службеник не може да користи рад код послодавца да би утицао на остваривање својих права или права са њим повезаних лица, што подразумијева сродника, те оне особе које су са службеником у личној, политичкој, економској или другој вези.

– Службеник се не може бавити предузетничком дјелатношћу, односно не може бити оснивач, власник или већински власник привредног друштва или установе. Службеник не може доносити одлуке, односно учествовати у доношењу одлука које утичу на његов финансијски или други интерес, односно на финансијски или други интерес његовог брачног или ванбрачног супружника, дјеце (брачне, ванбрачне и усвојене), пасторчади, дјеце узете под старатељство и друге дјеце без родитеља узете на издржавање, мајке, оца, очуха, маћехе, усвојиоца, дједа и бабе по мајци и по оцу, браће и сестара – наведено је у Закону о службеницима и намјештеницима у органима и јединицама РС.

Одборник у билећкој Скупштини Дражен Дунђер сматра да је у случају Попаре и Алексића у питању утицај са јавних функција на њихове приватне фирме.

– Начелнику Миљану Алексићу је било мало да извлачи новац само преко своје фирме, па је онда укључио и Попару. Јасно је да су искористили свој положај да себи намакну послове, а не зато што нико други неће да ради – сматра Дунђер.

Подизвођач радова на реконструкцији водовода и канализације под велом тајне

Радови на реконструкцији водоводне и канализационе мреже и изградњи фекалне и кишне канализације у Билећи су почели у октобру 2017. године. Према првобитном плану, требало је да буду завршени за годину дана, међутим, рокови су увелико пробијени.

Реализацију пројекта пратиле су бројне компликације са мањкавостима у пројекту, речено је „Директу“ у Општини Билећа. Према информацијама нашег портала, дио радова на пројекту изводила је фирма породице Попара „Бостеф инжињеринг“.

Механизација и дио радника „Бостеф инжињеринга“ изводили су радове и на базену у оквиру касарне. С друге стране, Попара је, као начелник одјељења дио општинског тима за имплементацију овога пројекта.

Начелник за просторно планирање и стамбено-комуналне послове у Општини Билећа Раденко Попара, међутим, не признаје да је споменута фирма имала било какве везе с пројектном реконструкције водоводне и канализационе мреже у Билећи. Званичну изјаву о свему није желио да да, али нам је у неформалном разговору рекао да је фирма „посудила“ неколико радника извођачу радова. Када смо га прије неколико мјесеци питали да ли је „његова фирма подизвођач радова“, Попара је казао да нема фирму.

У „Еко Еуро Тиму“, који је извођач радова, у званичном допису нашем порталу казали су да немају подизвођаче и да су све радове изводили сами.

Да је, ипак, „Бостеф инжињеринг“ имао свој удио у радовима „Директу“ је потврдио и начелник Општине Миљан Алекисћ.

– Бостеф инжињеринг је био подизвођач, радили су нешто ситно радова, али какве везе Општина има са подизвођачем – рекао је Алексић у изјави за наш портал.

У изјави за „Директ“ менаџер Општине Михајло Вујовић нагласио да је „било нешто уговора“ са том фирмом, не желећи да прецизира о којим се износима ради, будући да је, каже, све било прије његовог доласка у Општину.

– Ја колико знам, та фирма о којој говорите и са којом је био извијестан број тих споразума не води се на начелнику Попари. То можете провјерити код надлежних – рекао је Вујовић.

Као начелник одјељења Попара је био дужан да о реализацији пројекта обавијести билећку Скупштину, а на захтјев неколико одборника.

Одборник Драган Бабић за „Директ“ каже да иако су у Скупштини тражили детаље о цијелом пројекту, одговоре нису добили. Није им, каже, образложено ни ко је одговоран за пропусте у пројекту због којих су се појавили бројни непредвиђени радови.

Вриједност цјелокупног пројекта процијењена је на око десет милиона марака, а прва фаза радова која би требало, према посљедњим најавама, да буде завршена 5. новембра, коштала је око 3,9 милиона марака. Пројекат се финансира 50 посто средствима кредита који ће отплаћивати Општина Билећа, 35 посто је грант Владе РС, а 15 посто ће учествовати Општина Билећа из свог буџета.

Н. Бјелица / direkt-portal.com

*Текст је произведен у оквиру медијског poola-а Мреже ACCOUNT (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)*

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име