БРАНКИЦА ЈАНКОВИЋ: Награду „Ђакац“ смо установили из најплеменитијих мотива

0
514
Brankica Janković
foto: izvor.ba

Директорица „Демофеста“ Бранкица Јанковић прије неколико дана је саопштила да овај фестивал неће бити одржан овога љета. „Демофест“, према њеним ријечима, иде на једногодишњу паузу, а објашњење зашто се то дешаава било је штуро. Заправо, готово да га и није било.

У разговору за IZVOR Бранкица Јанковић говори о „Демофесту“ и тишини која ће овога јула бити гост изненађења на Кастелу.

Заиста нема „Демофеста“ ове године?

Заиста нема „Демофеста“ ове године. Прочитала сам неколико коментара у којима стоји да је ово наш својеврсни покушај да добијемо паре за организовање фестивала. Дефинитивно није тако. „Демофест“ је идеја промовисања младих бендова и као таква наставиће да живи у новом формату.

Неће га бити ни сљедеће године?

То већ не знамо. Искрено се надамо да ће га бити сљедеће године. Или неке наредне године. Видјећемо. Немамо ништа против да заврнемо рукаве и да се опет огласимо са Кастела.

Зашто га нема ове године?

Стицај околности је такав да смо направили процјену да бисмо можда требали да направимо нови формат с обзиром на цјелокупну ситуацију.

Какву ситуацију?

Сматрали смо  да би нам тај нови формат био прихватљивији с обзиром на све послове које тренутно радимо.

Какав нови формат?

Наша идеја од почетка није била да направимо још један фестивал. Жељели смо да направимо мјесто на којем ће се окупљати млади бендови, такмичити се, одмјерити снаге. Направили смо „Демофест“ примјерен очекивањима савремене публике. Био је окупан, срећен, скоцкан, добро организован. И као такав је прихваћен. Наша идеја је да промовишемо музику тих младих бендова. Мање је сада битно да ли ћемо то радити на Кастелу или у неком новом формату. Битно је да они имају своје мјесто.

Колико пара треба да се организује Демофест?

Седамстотина хиљада марака кад је имао своја најбоља издања, али правили смо га и са много мањим буџетима.

Да ли сте имали довољну подршку свих ових година?

О подршци можемо причати на различите начине. Неки нам је нису никад указали, неки су нас подржали само формално, неки су се у ту подршку укључили веома симболично.

foto: demofest.org

Да ли је гашење, односно паузирање „Демофеста“, посљедица формирања награде „Ђакац“ за најбољи текст која је установљена прошле године?

Ми се не бавимо политиком. Ми нисмо дио те приче. Награду смо установили из најплеменитијих мотива.

Да ли је било порука и притисака због награде „Ђакац“?

Не.

Очекујете ли онда подршку за нови формат „Демофеста“?

Не.

Зашто?

Подршку нисмо очекивали ни све ове године. Посматрамо то као пројекат око којега се морамо сами борити.

Како је то могуће с обзиом на то да је агенција на чијем сте челу годинама радила послове за владајућу странку у Републици Српској?

„Акваријус“ је агенција која запошљава 104 радника. Највећа је агенција у БиХ. Једна  је од најбољих. Радимо и политичке кампање, радимо их професионално, јер нам је то у опису посла.

Какав је концепт „Демофест“ телевизије?

Концепт је сјајан. Имаћемо ускоро конференцију на којој ћемо представити све детаље.

Када је премијера „Костију“?

„Месо“ је завршено успјешно. Серија је била и те како гледана у региону. Изашли смо и на неке фестивале са филмом. То нам даје за право да кренемо са још озбиљнијом продукцијом када су „Кости“ у питању. Припреме су завршене. Снимање траје три мјесеца. Термин премијере ћемо договорити са РТС-ом.

Зашто РТС, а не РТРС?

На „Месу“ је РТРС био један од партнера, заједно са телевизијама из региона. Ми смо серију снимали самостално. Наша процјена овај пут је да у „Кости“ не можемо да загазимо самостално па смо одлучили да већински копродуцент буде РТС, јер смо са њима имали најбоља искуства.

Да ли је већ почела припрема за „Кожу“?

„Кожа“ ће сигурно да се снима након „Костију“, али још нисмо почели припреме. Између „Костију“ и „Коже“ иде нови серијски пројекат. Ускоро више о томе.

разговарао: Горан Дакић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име