BRANKICA JANKOVIĆ: Nagradu „Đakac“ smo ustanovili iz najplemenitijih motiva

Brankica Janković
foto: izvor.ba

Direktorica „Demofesta“ Brankica Janković prije nekoliko dana je saopštila da ovaj festival neće biti održan ovoga ljeta. „Demofest“, prema njenim riječima, ide na jednogodišnju pauzu, a objašnjenje zašto se to dešaava bilo je šturo. Zapravo, gotovo da ga i nije bilo.

U razgovoru za IZVOR Brankica Janković govori o „Demofestu“ i tišini koja će ovoga jula biti gost iznenađenja na Kastelu.

Zaista nema „Demofesta“ ove godine?

Zaista nema „Demofesta“ ove godine. Pročitala sam nekoliko komentara u kojima stoji da je ovo naš svojevrsni pokušaj da dobijemo pare za organizovanje festivala. Definitivno nije tako. „Demofest“ je ideja promovisanja mladih bendova i kao takva nastaviće da živi u novom formatu.

Neće ga biti ni sljedeće godine?

To već ne znamo. Iskreno se nadamo da će ga biti sljedeće godine. Ili neke naredne godine. Vidjećemo. Nemamo ništa protiv da zavrnemo rukave i da se opet oglasimo sa Kastela.

Zašto ga nema ove godine?

Sticaj okolnosti je takav da smo napravili procjenu da bismo možda trebali da napravimo novi format s obzirom na cjelokupnu situaciju.

Kakvu situaciju?

Smatrali smo  da bi nam taj novi format bio prihvatljiviji s obzirom na sve poslove koje trenutno radimo.

Kakav novi format?

Naša ideja od početka nije bila da napravimo još jedan festival. Željeli smo da napravimo mjesto na kojem će se okupljati mladi bendovi, takmičiti se, odmjeriti snage. Napravili smo „Demofest“ primjeren očekivanjima savremene publike. Bio je okupan, srećen, skockan, dobro organizovan. I kao takav je prihvaćen. Naša ideja je da promovišemo muziku tih mladih bendova. Manje je sada bitno da li ćemo to raditi na Kastelu ili u nekom novom formatu. Bitno je da oni imaju svoje mjesto.

Koliko para treba da se organizuje Demofest?

Sedamstotina hiljada maraka kad je imao svoja najbolja izdanja, ali pravili smo ga i sa mnogo manjim budžetima.

Da li ste imali dovoljnu podršku svih ovih godina?

O podršci možemo pričati na različite načine. Neki nam je nisu nikad ukazali, neki su nas podržali samo formalno, neki su se u tu podršku uključili veoma simbolično.

foto: demofest.org

Da li je gašenje, odnosno pauziranje „Demofesta“, posljedica formiranja nagrade „Đakac“ za najbolji tekst koja je ustanovljena prošle godine?

Mi se ne bavimo politikom. Mi nismo dio te priče. Nagradu smo ustanovili iz najplemenitijih motiva.

Da li je bilo poruka i pritisaka zbog nagrade „Đakac“?

Ne.

Očekujete li onda podršku za novi format „Demofesta“?

Ne.

Zašto?

Podršku nismo očekivali ni sve ove godine. Posmatramo to kao projekat oko kojega se moramo sami boriti.

Kako je to moguće s obziom na to da je agencija na čijem ste čelu godinama radila poslove za vladajuću stranku u Republici Srpskoj?

„Akvarijus“ je agencija koja zapošljava 104 radnika. Najveća je agencija u BiH. Jedna  je od najboljih. Radimo i političke kampanje, radimo ih profesionalno, jer nam je to u opisu posla.

Kakav je koncept „Demofest“ televizije?

Koncept je sjajan. Imaćemo uskoro konferenciju na kojoj ćemo predstaviti sve detalje.

Kada je premijera „Kostiju“?

„Meso“ je završeno uspješno. Serija je bila i te kako gledana u regionu. Izašli smo i na neke festivale sa filmom. To nam daje za pravo da krenemo sa još ozbiljnijom produkcijom kada su „Kosti“ u pitanju. Pripreme su završene. Snimanje traje tri mjeseca. Termin premijere ćemo dogovoriti sa RTS-om.

Zašto RTS, a ne RTRS?

Na „Mesu“ je RTRS bio jedan od partnera, zajedno sa televizijama iz regiona. Mi smo seriju snimali samostalno. Naša procjena ovaj put je da u „Kosti“ ne možemo da zagazimo samostalno pa smo odlučili da većinski koproducent bude RTS, jer smo sa njima imali najbolja iskustva.

Da li je već počela priprema za „Kožu“?

„Koža“ će sigurno da se snima nakon „Kostiju“, ali još nismo počeli pripreme. Između „Kostiju“ i „Kože“ ide novi serijski projekat. Uskoro više o tome.

razgovarao: Goran Dakić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime