CAPITAL: РУГИП троши милионе на пословне просторе страначких функционера

0
236
фото: capital.ba

Републичка управа за геодетске и имовинско-правне послове (РУГИП) Републике Српске потрошиће ове године 4,5 милиона КМ за куповину више пословних простора. Куповина која је недавно реализована у Костајници доказује да се све унапријед договара, а новац завршава у џеповима страначких функционера.

РУГИП је јавни позив за куповину пословног простора у Костајници расписала у новембру прошле године и њиме су јасно биле прописане карактеристике траженог простора, спратност, површина, број просторија…

Јавни позив био је само параван јер је много раније постигнут договор о куповини између руководилаца у РУГИП-у и Ирене Илић, одборнице СНСД-а у тој општини, која је била и кандидат те странке за Народну скупштину РС на прошлим изборима.

Иако поступак по расписаном Јавном позиву није био окончан, портал CAPITAL најавио је у децембру да РУГИП купује просторије од СНСД-ове одборнице. Пословне просторије налазе се у центру Костајнице, у улици Краља Петра 1. Ослободиоца.

Ријеч о просторијама у објекту у којем је Caffe bar „Империал“ који је у власништву породице Игора Драгишића.

– Игор Драгишић је брат Ирене Илић, а просторије чију су куповину у тајности договорили руководиоци из РУГИП-а са Илићевом налазе се изнад кафића Драгишићевих – рекао је извор портала CAPITAL.

У РУГИП-у тада нису хтјели да открију детаље у вези са куповином објекта у Костајници, истичући да је процес куповине у току.

Два мјесеца касније, та информација је потврђена и РУГИП је купила управо простор који је и договорила с Илићевом, а који је укњижен на жену њеног брата.

РУГИП се побринула да све буде „чисто“, па је са реализацијом договора о куповини простора почела отпуштањем Илићеве.

Наиме Илићева је радила у РУГИП-у, али јој је уговор окончан крајем децембра, јер су у РУГИП-у сматрали да не треба да ради у њиховој подручној канцеларији у вријеме куповине простора, да је због тога, а и због чињенице да је одборник у локалној скупштини, у сукобу интереса.

С обзиром на то да паркинг уз објекат у којем је пословни простор не постоји, а у условима је наведено да је пожељно, руководиоци из РУГИП-а и Илићева су чак покушали да убиједе комшије Бошњаке да им продају стару кућу како би је срушили и направили паркинг. Због одбијања, одустали су од тога.

Пошто куповина простора није могла да буде завршена у прошлој години, РУГИП је затражила да средства намијењена за простор у Костајници буду пренесена у План за 2019. годину.

Влада РС је 24. јануара 2019. године донијела План послова премјера и катастра за 2019. годину у којем се наводи да ће се извршити пренос одобреног, резервисаног и неутрошеног новца из Плана 2018. године за набавку пословних простора.

Међу више пословних простора био је и онај у Костајници.

План за 2019. годину објављен је 7. фебруара у „Службеном гласнику РС“. Прописано је да на снагу ступа осмог дана од дана објављивања, односно 15. фебруара.

Пошто је у РУГИП-у уговор за куповину простора у Костајници чекао „к’о запета пушка“, исти је закључен 14. фебруара. Ваљда су у РУГИП-у израчунали да је то осми дан, односно дан када План, на основу којег могу да купе простор, ступа на снагу.

Директорица РУГИП-а Босиљка Предраговић навела је да је поступак куповине пословних простора за потребе Подручне јединице у Костајници у завршној фази.

– Дана 14. фебруара 2019. године потписан је нотарски уговор, а након прибављања позитивног правног мишљење од стране Правобранилаштва Републике Српске – Сједиште замјеника Приједор. Сљедећа фаза је исплата продајне цијене и доношење рјешења о укњижби купљеног пословног простора. Простор се налази у Улици Краља Петра првог Ослободиоца – прва зона општине Костајница. Простор је купљен од Стоје Драгишић по цијени у висини од 1.580 КМ по метру квадратном, што укупно за 144,34 метра квадратна износи 228.057 КМ – рекла је Предраговићева.

Она је додала да је јавни позив за куповину пословног простора објављен 17. новембра 2018. године у „Вечерњим новостима“ – издање за Републику Српску, те да је идентичан осталим јавним позивима, осим величине која се прилагођава броју запослених.

– За све купљене пословне просторе врши се вјештачење по овлаштеном судском вјештаку грађевинско-архитектонске струке и овлаштеном процјенитељу. По овом расписаном јавном позиву јавио се само један понуђач који испуњава све услове и ангажовани вјештак је сачинио извјештаје – истакла је Предраговићева.

Истакла је да је сачињен Технички извјештај за понуђени пословни простор у коме је вештак истакао да исти у техничком смислу испуњава све услове јавног позива, те Извјештај о процјени тржишне вриједности према коме је утврђена цијена од 1.580 КМ по метру квадратном „која је значајно нижа од понуђене и по којој је и купљен наведени пословни простор“.

Предраговићева каже да јавним позивом није тражен паркинг простор, нити имају у плану за 2019. годину куповину истог, већ да то подручне јединице рјешавају у договору са локалном заједницом.

Потврдила је да је Ирена Илић била запослена по уговору на одређено вријеме у РУГИП-у од 19. марта 2018. до 31. децембра 2018. године као виши стручни сарадник за имовинско-правне послове.

– Ова Управа не одлучује о сукобу интереса него о томе одлучује Републичка комисија за утврђивање сукоба интереса у органима власти Републике Српске – бране се у РУГИП-у.

Посебно су истакли да јавни позив за куповину пословног простора у Костајници раписују већ трећу годину заредом јер се нико није јавио.

– Тек смо у 2018. години добили понуду која испуњава све услове прописане јавним позивом за достављање понуда за куповину пословног простора у Костајници – нагласила је Предраговићева.

Ирена Илић је кратко рекла да неће ништа да коментарише.

– Већ је било одређених објава и стварно нема смисла да уопште коментаришем да ли имам некретнину или немам, да ли сам продала или нисам. Стварно не би хтјела о томе коментарисати – истакла је Илићева.

У Плану послова премјера и катастра за 2019. годину истиче се да ће се простори ове године купити ради стварања оптималних услова за рад организационих јединица РУГИП-а, те за потребе масовног оснивања катастра непокретности, и то у општинама: Котор Варош, Лакташи, Станари, Рогатица, Костајница, Дринић, Трново, Доњи Жабар, Фоча, Скелани, Чајниче, Пелагићево, Оштра Лука, Истични Стари Град, Берковићи и Купрес.

Пренесена, одобрена, а неутрошена новчана средства за те намјене износе 3.102.475 КМ.

Спровешће се поступак набавке пословних простора за потребе подручних јединица и подручних канцеларија Добој дио, Невесиње, Шековићи, Осмаци и Рудо у Плану за 2019, укупне процијењене вриједности 1.400.000 КМ.

У Вукосављу је РУГИП лани купила простор површине 89,17м2, за 110.000 КМ.

У Билећи је 468,47м2 плаћено 608.400 КМ, а у Челинцу су 262,51м2 купљени за 472.518 КМ.

Пословни простор купљен је и у Козарској Дубици, и то 368,68м2, за 655.894 КМ.

– Куповина пословних простора је једна од основних мјера штедње утврђена стратегијом развоја, јер се веома брзо исплати куповина зато што престаје плаћање закупа – рекли су раније у РУГИП-у.

Случај у Костајници није први који је показао да новац грађана Српске, преко РУГИП-а, завршава у џеповима страначких функционера или лица блиским политичким партијама.

Портал CAPITAL објавио је прошле године да је Мићо Мићић изнајмио свој пословни простор РУГИП-у за пола милиона марака!

Бијељински градоначелник и потпредсједник Српске демократске странке Мићо Мићић, захваљујучи четворогодишњем уговору који је 2015. године склопио са РУГИП-ом, инкасираће око 470.000 КМ.

Он је овој институцији издао свој пословни простор величине 469,31 квадратних метара по мјесечној цијени закупа од 9.603 КМ, што је дупло више од просјечне тржишне цијене рентирања у Бијељини.

Такође прошле године, РУГИП је купила објекат у Палама за 700.000 КМ од Александра Караџића, сина првог предсједника Српске Радована Караџића. Набавка и преуређење нове зграде требало је да кошта укупно 940.000 марака.

Ријеч је о самосталном објекту, који се налази на магистралном путу, преко пута аутобуске станице Пале, и није у строгом центру, нити је луксузан јер у њега није улагано од 1996. године.

Каква је политика РУГИП-а у вези са рјешавањем питања смјештаја организационих јединица показује и примјер у Приједору.

Наиме, РУГИП је одлуком суда, након осам година, лани добио могућност ће да се упише као власник пословног простора у Приједору, али да прво фирми „МГ Минд“ Младена Милановића Каје исплати 4,5 милиона КМ. Пословни простор купљен је без ријешених имовинско-правних односа и због њега је, званично, смијењен ранији директор РУГИП-а Тихомир Глигорић.

Да је куповина пословних простора РУГИП-а изузета од примјене Закона о јавним набавкама БиХ констатовала је Главна служба за ревизију јавног сектора РС у извјештају за 2017. годину. Те године РУГИП је реализовала јавне набавке пословних простора укупне вриједности 1.464.434 КМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име