Dan mrmota: Sve Dodikove blokade zbog stranih sudija

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je danas da predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još je jednom ponovio da je Ustavni sud BiH zapravo okupacijski sud što se tiče RS. On je najavio i posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na kojoj će biti riječi o odlukama Ustavnog suda BiH.

– Smatramo da trebaju izaći sudije Ustavnog suda. Ako ne izađu, Narodna skupština Srpske će donijeti odluku o njihovom povlačenju. Ili ćemo se nanovo dogovoriti ili od ove zemlje nema ništa – kazao je Dodik.

Ipak, ovo nije prvi put da Dodik najavljuje blokadu državnih institucija zbog Ustavnog suda BiH. Tako je krajem novembra 2015. godine najavljivao referendum o Ustavnom sudu BiH.

Samo nekoliko dana kasnije, 4. decembra, Dodik je referendum odložio za mart, ali je najavio Zakon o Ustavnom sudu BiH koji je trebao odavno da se nađe pred narodnim poslanicima. Dodik je najavio da će prijedlogbiti upućen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Ni to se nikada nije desilo.

U septembru 2016. godine Dodik je još jednom jasno i nedvosmisleno poručio: Stranci moraju da napuste Ustavni sud BiH! Dodik je tada kazao da nema napretka bez strukturisanja Ustavnog suda BiH i usvajanja novog zakona o ovoj instituciji koja funkcioniše prema pravilima koji su nametnuli stranci i neki drugi ljudi.

Novembar je takođe bio agresivan. Dodik je poručio: Ako stranci ne odu iz Ustavnog suda BiH, blokirati odluke na nivou BiH! Niti su stranci otišli, niti su odluke bloklirane.

Borba za nezavisno sudstvo nastavljena je i u avgustu 2017. godine. U SNSD-u su tada otvoreno zagovorali najžešću moguću reakciju na odluku Ustavnog suda BiH da odbije apelaciju Pravobranilaštva RS i potvrdi raniju odluku Apelacionog veća Suda BiH o uknjiženju vojne imovine u Han Pijesku na BiH. Reakcija je podrazumijevala blokadu rada Ustavnog suda BiH izlaskom srpskih sudija iz njegovog sastava.

Čini se da je Dodik najozbiljniji bio 1. oktobra prošle godine kada je rekao: Nema formiranja vlasti dok strane sudije ne odu iz Ustavnog suda BiH. Strane sudije su i dalje u UStavnom sudu BiH, a vlast je formirana.

Pred nama je još jedna blokada državnih institucija zbog stranaca u Ustavnom sudu BiH.

G. D. / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime