Дан мрмота: Све Додикове блокаде због страних судија

0
273

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да представници Српске у заједничким институцијама обустављају рад у одлучивању о било којем питању из надлежности органа БиХ док се не усвоји нови закон о Уставном суду.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик још је једном поновио да је Уставни суд БиХ заправо окупацијски суд што се тиче РС. Он је најавио и посебну сједницу Народне скупштине РС на којој ће бити ријечи о одлукама Уставног суда БиХ.

– Сматрамо да требају изаћи судије Уставног суда. Ако не изађу, Народна скупштина Српске ће донијети одлуку о њиховом повлачењу. Или ћемо се наново договорити или од ове земље нема ништа – казао је Додик.

Ипак, ово није први пут да Додик најављује блокаду државних институција због Уставног суда БиХ. Тако је крајем новембра 2015. године најављивао референдум о Уставном суду БиХ.

Само неколико дана касније, 4. децембра, Додик је референдум одложио за март, али је најавио Закон о Уставном суду БиХ који је требао одавно да се нађе пред народним посланицима. Додик је најавио да ће приједлог бити упућен Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ. Ни то се никада није десило.

У септембру 2016. године Додик је још једном јасно и недвосмислено поручио: Странци морају да напусте Уставни суд БиХ! Додик је тада казао да нема напретка без структурисања Уставног суда БиХ и усвајања новог закона о овој институцији која функционише према правилима који су наметнули странци и неки други људи.

Новембар је такође био агресиван. Додик је поручио: Ако странци не оду из Уставног суда БиХ, блокирати одлуке на нивоу БиХ! Нити су странци отишли, нити су одлуке блоклиране.

Борба за независно судство настављена је и у августу 2017. године. У СНСД-у су тада отворено заговорали најжешћу могућу реакцију на одлуку Уставног суда БиХ да одбије апелацију Правобранилаштва РС и потврди ранију одлуку Апелационог већа Суда БиХ о укњижењу војне имовине у Хан Пијеску на БиХ. Реакција је подразумијевала блокаду рада Уставног суда БиХ изласком српских судија из његовог састава.

Чини се да је Додик најозбиљнији био 1. октобра прошле године када је рекао: Нема формирања власти док стране судије не оду из Уставног суда БиХ. Стране судије су и даље у УСтавном суду БиХ, а власт је формирана.

Пред нама је још једна блокада државних институција због странаца у Уставном суду БиХ.

Г. Д. / izvor.ba

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име