ДАРКО МОМИЋ: ДРАМАТИЧАН распоред министара Српске!!!

0
421
stiker

Прије отприлике двије године играо сам се ријечима и писао о томе шта би који од министара у тадашњем кабинету Жељке Цвијановић могао да ради у реалном сектору. Закључак је био да отприлике три-четири министра посједују стручне и људске квалитете и да би без проблема могли да нађу посао, да је неколико оних који су научили да буду министри, а да неколицина „не би могла ни двије нацртане овце да чува“.

Није много боља ситуација ни са кабинетом Радована Вишковића, али кренимо редом да видимо који би то посао могао да се повјери појединим члановима Владе.

Премијер Радован Вишковић ни послије 150 дана изгледа не вјерује чврсто да је предсједник Владе Републике Српске, па се стиче утисак као да се пред сваким огледалом пита „да л’ је могуће“. Али то није за осуду, поготово ако се присјетимо неких претходника/ица на тој функцији.

Доктор саобраћајних наука са дугогодишњим радом у привреди сигурно би могао да нађе посао и мимо политике. Чак и ако једнога дана умре власник Боксита и сувласник Милића Рајко Дукић (што ће се тешко десити). А кад говоримо о премијеру, сјећате ли се оних ликова и таксиста који су у првим послијератним годинама за паре сређивали визе за Њемачку, Аустрију и остале европске земље?! Сјећате! Е то премијер не би могао да ради?! Поготово ако вам треба виза за Америку.

Министар правде и потпредсједник Владе РС Антон Касиповић који припада корпусу министара по службеној дужности, не мјерећи ранији учинак и судећи само по ономе што је урадио и показао за протеклих пет мјесеци, код неког приватника би могао само да се прави мртав. Нема љутиш!

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију и потпредсједница Владе Сребренка Голић, такође министар по службеној дужности, у суботу је оженила сина јединца и добила прекрасну снајку. Пошто је обећала да ће сад мене да утрапи и нађе ми жену, о њој мислим све најљепше. А ако испуни обећање, онда је слободно зовите шта год вам треба, јер жена може све.

Министарка управе и локалне самоуправе Лејла Решић и даље би у приватном сектору могла да буде омиљена тета из вртића или да води основце на екскурзије.

Шеф финансија РС Зора Видовић без проблема би могла да ради у некој Агенцији за некретнине, јер је успјела да договори закуп пословних простора за Пореску управу РС у Приједору и Источном Сарајеву по изузетно повољним условима. Али за оне који су изнајмили своје просторе.

Наталија Тривић послије улоге јако лијепе министарке просвјете и културе могла би да буде на руководећој функцији у вашој фирми. Ако се питате шта ће да ради, одговор је – да буде на функцији.

Слично је и са министром привреде и предузетништва Вјекославом Петричевићем који ће у министарској фотељи бити док не нађу неког другог да – буде. Или док ХДЗ поново не уђе у Владу РС. А он ће моћи да се врати у Добој и ради – нешто.

Први полицајац Српске Драган Лукач могао би да буде добар директор вртића. Свако непослушно дијете кад би га он погледао одмах би само отишло у ћошак, а могао би, и то врло радо, с вама да иде у лов. Оружја има и за резервни састав.

Министар здравља и социјалне заштите Ален Шеранић у Влади Жељке Цвијановић одавао је утисак нове наде СНСД-а и некога ко зна шта ради. Међутим, од како је дошао на чело министарства здравља све више се чини да у ствари зна за кога ради. Његово дугогодишње плесачко искуство у привреди не носи поене.

Соња Давидовић на функцији министарке породице, омладине и спорта замијенила је презимењакињу из Фоче с којом не дијели више апсолутно ништа. Вјерујте да не знам шта би могла да ради у приватном сектору, али би могла да се такмичи по љепоти са министарком просвјете и културе. Мало ли је?!

Министар енергетике и рударства Петар Ђокић с обзиром на дугогодишње искуство у руковођењу и у реалном сектору би могао да буде на некој руководној, рецимо директорској функцији. Није проблем ни што услови конкурса обично предвиђају да је за то потребна факултетска диплома. Ајде Бога ти, сад треба закерати око дипломе, а Младен Босић му нудио да буде премијер, ха ја?!

Министар трговине и туризма Драгица Ковач?! То је она пристојна тетица која је наслиједила Предрага Глухаковића, је ли?! Она дјелује као неко ко једва чека да се врати на своје радно мјесто у средњошколском центру у Фочи. И као неко ко никада ниједног ученика није оборио ни на поправни. Значи, сједи двица!

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић у реалном сектору би вјероватно био помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите. Човјек то зна!

Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић прво је направио паре, па постао министар. За разлику од осталих. Кад више не буде министар, а можда и ускоро, вјероватно неће тражити други посао, јер му не треба.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић један је од оних који представљају право освјежење у јавном сектору. Посебно ако питате жене, а у вашој приватној фирми би вам сигурно знао рећи шта ви треба да радите. Он зна оно о чему већина нема благе везе.

И министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Борис Пашалић спада међу министре који и те како знају да раде свој посао. Било би сјајно да искористи слободу и простор који је добио након што је коначно изашао из сјене Стеве Мирјанића. Да искористи за опште добро, умјесто што оном свом портпаролу не да ни на један семинар да оде. Ух, пардон, то Стево није дао.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Златан Клокић туче већ други-трећи мандат, а ви видите гдје сте. Шта би могао да ради у приватном сектору?! Ништа! Он се навикао да буде министар.

Елем, не каже се џаба да ништа не квари власт као лоша опозиција. А ми одавно нисмо имали гору. Ни власт, ни опозицију.

(За седам дана на истом мјесту: Шта би у приватном сектору могли да раде министри у Савјету министара и функционери на нивоу БиХ)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име