DARKO MOMIĆ: DRAMATIČAN raspored ministara Srpske!!!

Darko Momić Godišnji plan i Zoran Kesedžija

Prije otprilike dvije godine igrao sam se riječima i pisao o tome šta bi koji od ministara u tadašnjem kabinetu Željke Cvijanović mogao da radi u realnom sektoru. Zaključak je bio da otprilike tri-četiri ministra posjeduju stručne i ljudske kvalitete i da bi bez problema mogli da nađu posao, da je nekoliko onih koji su naučili da budu ministri, a da nekolicina „ne bi mogla ni dvije nacrtane ovce da čuva“.

Nije mnogo bolja situacija ni sa kabinetom Radovana Viškovića, ali krenimo redom da vidimo koji bi to posao mogao da se povjeri pojedinim članovima Vlade.

Premijer Radovan Višković ni poslije 150 dana izgleda ne vjeruje čvrsto da je predsjednik Vlade Republike Srpske, pa se stiče utisak kao da se pred svakim ogledalom pita „da l’ je moguće“. Ali to nije za osudu, pogotovo ako se prisjetimo nekih prethodnika/ica na toj funkciji.

Doktor saobraćajnih nauka sa dugogodišnjim radom u privredi sigurno bi mogao da nađe posao i mimo politike. Čak i ako jednoga dana umre vlasnik Boksita i suvlasnik Milića Rajko Dukić (što će se teško desiti). A kad govorimo o premijeru, sjećate li se onih likova i taksista koji su u prvim poslijeratnim godinama za pare sređivali vize za Njemačku, Austriju i ostale evropske zemlje?! Sjećate! E to premijer ne bi mogao da radi?! Pogotovo ako vam treba viza za Ameriku.

Ministar pravde i potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović koji pripada korpusu ministara po službenoj dužnosti, ne mjereći raniji učinak i sudeći samo po onome što je uradio i pokazao za proteklih pet mjeseci, kod nekog privatnika bi mogao samo da se pravi mrtav. Nema ljutiš!

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i potpredsjednica Vlade Srebrenka Golić, takođe ministar po službenoj dužnosti, u subotu je oženila sina jedinca i dobila prekrasnu snajku. Pošto je obećala da će sad mene da utrapi i nađe mi ženu, o njoj mislim sve najljepše. A ako ispuni obećanje, onda je slobodno zovite šta god vam treba, jer žena može sve.

Ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić i dalje bi u privatnom sektoru mogla da bude omiljena teta iz vrtića ili da vodi osnovce na ekskurzije.

Šef finansija RS Zora Vidović bez problema bi mogla da radi u nekoj Agenciji za nekretnine, jer je uspjela da dogovori zakup poslovnih prostora za Poresku upravu RS u Prijedoru i Istočnom Sarajevu po izuzetno povoljnim uslovima. Ali za one koji su iznajmili svoje prostore.

Natalija Trivić poslije uloge jako lijepe ministarke prosvjete i kulture mogla bi da bude na rukovodećoj funkciji u vašoj firmi. Ako se pitate šta će da radi, odgovor je – da bude na funkciji.

Slično je i sa ministrom privrede i preduzetništva Vjekoslavom Petričevićem koji će u ministarskoj fotelji biti dok ne nađu nekog drugog da – bude. Ili dok HDZ ponovo ne uđe u Vladu RS. A on će moći da se vrati u Doboj i radi – nešto.

Prvi policajac Srpske Dragan Lukač mogao bi da bude dobar direktor vrtića. Svako neposlušno dijete kad bi ga on pogledao odmah bi samo otišlo u ćošak, a mogao bi, i to vrlo rado, s vama da ide u lov. Oružja ima i za rezervni sastav.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić u Vladi Željke Cvijanović odavao je utisak nove nade SNSD-a i nekoga ko zna šta radi. Međutim, od kako je došao na čelo ministarstva zdravlja sve više se čini da u stvari zna za koga radi. Njegovo dugogodišnje plesačko iskustvo u privredi ne nosi poene.

Sonja Davidović na funkciji ministarke porodice, omladine i sporta zamijenila je prezimenjakinju iz Foče s kojom ne dijeli više apsolutno ništa. Vjerujte da ne znam šta bi mogla da radi u privatnom sektoru, ali bi mogla da se takmiči po ljepoti sa ministarkom prosvjete i kulture. Malo li je?!

Ministar energetike i rudarstva Petar Đokić s obzirom na dugogodišnje iskustvo u rukovođenju i u realnom sektoru bi mogao da bude na nekoj rukovodnoj, recimo direktorskoj funkciji. Nije problem ni što uslovi konkursa obično predviđaju da je za to potrebna fakultetska diploma. Ajde Boga ti, sad treba zakerati oko diplome, a Mladen Bosić mu nudio da bude premijer, ha ja?!

Ministar trgovine i turizma Dragica Kovač?! To je ona pristojna tetica koja je naslijedila Predraga Gluhakovića, je li?! Ona djeluje kao neko ko jedva čeka da se vrati na svoje radno mjesto u srednjoškolskom centru u Foči. I kao neko ko nikada nijednog učenika nije oborio ni na popravni. Znači, sjedi dvica!

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović u realnom sektoru bi vjerovatno bio pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite. Čovjek to zna!

Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić prvo je napravio pare, pa postao ministar. Za razliku od ostalih. Kad više ne bude ministar, a možda i uskoro, vjerovatno neće tražiti drugi posao, jer mu ne treba.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević jedan je od onih koji predstavljaju pravo osvježenje u javnom sektoru. Posebno ako pitate žene, a u vašoj privatnoj firmi bi vam sigurno znao reći šta vi treba da radite. On zna ono o čemu većina nema blage veze.

I ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić spada među ministre koji i te kako znaju da rade svoj posao. Bilo bi sjajno da iskoristi slobodu i prostor koji je dobio nakon što je konačno izašao iz sjene Steve Mirjanića. Da iskoristi za opšte dobro, umjesto što onom svom portparolu ne da ni na jedan seminar da ode. Uh, pardon, to Stevo nije dao.

Ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Zlatan Klokić tuče već drugi-treći mandat, a vi vidite gdje ste. Šta bi mogao da radi u privatnom sektoru?! Ništa! On se navikao da bude ministar.

Elem, ne kaže se džaba da ništa ne kvari vlast kao loša opozicija. A mi odavno nismo imali goru. Ni vlast, ni opoziciju.

(Za sedam dana na istom mjestu: Šta bi u privatnom sektoru mogli da rade ministri u Savjetu ministara i funkcioneri na nivou BiH)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime