ДАРКО МОМИЋ: Како може бити драги…

0
479
stiker

Искрено, није баш да имам неко нарочито високо или посебно мишљење о некој институцији у Српској и трудим се да према свима гајим бар благо поштовање, али њену најстарију институцију и највише законодавно тијело – Народну скупштину – из сједнице у сједницу доживљавам као најобичнији циркус и једно ругло од парламента.

Није баш да ми је било лакше кад ми је већина познаника признала да дијеле моје мишљење и да, умјесто дужног поштовања, према републичком парламенту гаје презир, али вјерујте да због онога на што личе сједнице републичке скупштине осјећам све већу срамоту.

Руку на срце, нисмо најгори, јер се и у парламентима много развијенијих земаља са дугогодишњом демократском традицијом могу видјети недоличне сцене, али камо пусте среће да се наши вајни трибуни задовоље повременим полијевањем водом или чупањем микрофона. Јок. Умјесто тога, они су парламент претворили у блаблаоницу у којој дневни ред служи као отирач за ноге, а пословник не служи ни за шта. Осим за то да се некажњено крши.

Ко је за то крив?! Кратко-јасно, крив је први међу њима – Недељко Чубриловић који носи одговорност и за ред у Народној скупштини и за њен углед. А ако он не одржава ред како треба и како му пословник и налаже и омогућава, онда нема препреке ни за Драшка Станивуковића, ни за Небојшу Вукановића, ни за остале „мазалице“ да се у скупштини препуцавају као у кафани и нарушавају њен углед. Нека се већина осталих посланика, рачунајући и поједине шефове клубова, не осјећају поштеђеним критике, јер њихова одговорност за скупштинско ругло и јавашлук није ништа мања.

Ипак, највећу одговорност сноси први парламентарац и иако нико од оне неколицине разумних посланика то неће и не жели отворено да му каже, они му као прву замјерку фактуришу пречесто одсуство са сједница, али много више од тога замјера му се што апсолутно не користи могућности које му даје пословник и што блаблаоничарима не изриче опомене, не одузима ријеч и не удаљава их са сједнице.

Елем, пословник каже да се опо­ме­на из­ри­че народном посла­ни­ку ко­ји говори о пи­та­њу ко­је ни­је на днев­ном ре­ду, ако преки­не, до­ба­цу­је или омета другог говор­ни­ка, ако се увредљи­во обра­ћа или употре­бља­ва псов­ке, ако из­но­си оцјене ко­је се од­но­се на приват­ни жи­вот или ако дру­гим поступ­ци­ма наруша­ва ред. Пословник даље каже да се послије двије опомене посланику одузима ријеч, а ако настави да се понаша мимо пословника, изриче му се мјера удаљења са сједнице.

Дакле, ствар је једноставна. Посланик не поштује дневни ред, предсједник му изрекне једну, па другу опомену, ако настави по свом, одузме му ријеч, а ако настави да ремети засједање, изрекне му мјеру удаљења са сједнице. Пар пута тако и да видите реда у скупштини. И стварно не знам шта ту није јасно кад је у ствари све просто. Готово као држати референдум у ладици двије године?!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име