ДАРКО МОМИЋ: Корисни идиоти

0
448
stiker

Како да имате повјерења када је кажњено цјелокупно војно и политичко руководство Републике Српске, а са друге стране је један Насер Орић, о чијим звјерствима су странци на Си-Ен-Ен-у правили емисије још у току рата, ослобођен и у Хагу и у политичком суду у Сарајеву.

Немам апсолутно проблем да кажем када је неко у праву, па таман да су то Драган Бурсаћ и Срђан Пухало или Срна и РТРС (што је права ријеткост), па тако немам апсолутно никакав проблем да кажем да је Милорад Додик био апсолутно у праву када је изговорио претходну реченицу.

Мораш бити прави корисни идиот (погрдни израз у политичком жаргону за личност која пропагира ставове или интересе скупине или идеологије коју у потпуности не схвата) да браниш тобожњи кредибилитет суда за који је ратни злочинац један опскурни историјски лик као што је Биљана Плавшић, а невин је сребренички господар живота и смрти Насер Орић. И тачка.

Тврдити да је Орић невин зато што је тако пресудио суд у Хагу могу заиста само идиоти. Корисни или обични – свеједно. Уосталом, замислите да они који то тврде са истим жаром сутра бране кредибилитет тога суда у случају ослобађајуће пресуде. Не могу ни ја.

И управо због тога су ријетки Срби, готово да их нема, који се уздају, вјерују или гаје наду да би Караџић данас могао да буде ослобођен. Оптимисти се уздају да би могла да му буде скинута још нека тачка оптужнице, они мало оптимистичнији да би могао да добије и коју годину робије мање, док они најреалнији прижељкују само да не буде горе, односно да не буде осуђен и за геноцид у шест крајишких општина.

Пошто нас Хаг није навикао на изненађења, значи да на ослобађање не треба ни помишљати, али то није разлог да на шаљив начин не претпоставимо како би се у том немогућем случају понашали поједини актери јавног и политичког живота у БиХ.

Бакир Изетбеговић би аутоматски морао да одустане од захтјева за преиспитивање имена Републике Српске, а Џевад Галијашевић би слободно могао да скине наочари и своје сународнике погледа у очи високо подигнуте главе. Његов сународник Драган Бурсаћ, који се сигурно не би помирио са таквом неправдом из Хага, могао би заоправде да напусти Бању Луку, док би Срђан Пухало могао да се врати вјери прађедовској.

Радмило Шиповац би се са Анђелком Козомаром утркивао ко ће прије да објави да је за Радованово ослобађање најзаслужнији Милорад, а Синиша Михаиловић би по архиви РТРС-а грчевито трагао за снимцима својих емисија „Некад било“ како би уништио доказе о својој некадашњој „љубави“ према првом предсједнику РС.

Елем, шалу на страну. Ништа се неће промијенити, Радован ће бити осуђен и свако од именованих ће моћи да настави по своме и да ради нешто корисно.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име