ДАРКО МОМИЋ: Прави измишљени интервју

0
418
stiker

„Демократија је осмишљена од стране оних који су хтјели да током владавине имају она ограничења која им послије владавине омогућавају да остану на слободи“.

Ова сјајна дефиниција демократије апсолутно ништа не значи нашим властодршцима и зато овај интервју са министром унутрашњих послова Драганом Лукачем изгледа као да није измишљен.

ИЗВОР: Како коментаришете негативне реакције новинарске заједнице на предложене измјене Закона о јавном реду и миру које предвиђају да „казном затвора до 60 дана може да се казни онај ко неовлашћеним фотографисањем или снимањем омета службенике да врше своје дужности“?

ЛУКАЧ: Нико нема право да омета државне представнике да раде свој посао, али то никако није удар на медије. То није члан који штити само полицијске службенике, већ и све друге, па и новинаре и представнике медија. Ако их неко омета док раде свој посао, може за то да одговара.

ИЗВОР: Хоћете да кажете да неко може да одговара ако омета новинаре док фотографишу или снимају?

ЛУКАЧ: Да.

ИЗВОР: А истовремено и новинари могу да одговарају ако снимањем ометају полицијске службенике или друга правна лица која врше јавна овлашћења?

ЛУКАЧ: Да.

ИЗВОР: Не разумијем, можете ли то мало да објасните?

ЛУКАЧ: Не знам шта вам није јасно?!

ИЗВОР: Па рецимо како се фотографисањем или снимањем омета полицијски службеник да врши своје дужности?

ЛУКАЧ: Па ако се фотографише неовлашћено!

ИЗВОР: Неовлашћено фотографисање и неовлашћено прислушкивање и тонско снимање су кривична дјела по члановима 155. и 156. КЗ РС. Питао сам вас како се фотографисањем или снимањем омета полицијски службеник?

ЛУКАЧ: Фотографисање или снимање службеника на јавном мјесту није забрањено и не представља радњу која би се могла санкционисати уколико се исто врши на начин да не омета или спрјечава службенике у вршењу својих дужности (нпр. са одређене дистанце, без физичког контакта, без упућивања ријечи непримјереног садржаја, вријеђања службених лица).

ИЗВОР: То онда није ометање фотографисањем или снимањем већ физичко ометање?!

ЛУКАЧ: Али је ометање.

ИЗВОР: Али није фотографисањем или снимањем?

ЛУКАЧ: Шта ти у ствари хоћеш да ја кажем?!

ИЗВОР: Хоћу само да одговорите на питање?

ЛУКАЧ: На које питање?!

ИЗВОР: Да ли је циљ предложених измјена закона да грађани у страха од затворске казне не би снимали полицијске службенике који прекорачују овлашћења?

ЛУКАЧ: А гдје сте ви то видјели да полицијски службеници прекорачују своја овлашћења и ко је то утврдио?!

ИЗВОР: И даље тврдите да у растјеривању народа и чланова „Правде за Давида“ са Трга Крајине није било прокорачења овлашћења?

ЛУКАЧ: Служба за заштиту интегритета и законитости у раду није утврдила да је било прекорачења овлашћења.

ИЗВОР: Рекли сте да се спорни члан односи и на новинаре и да ако их неко омета док раде свој посао може да одговара! Како се тај члан односи на новинаре када новинари нису службена лица, нити врше јавна овлашћења?

ЛУКАЧ: За мене су ови са Срне, РТРС и АТВ службена лица, али зар медији нису имали иницијативе да се напад на њих третира као напад на службено лице?!

ИЗВОР: Јесу, али та иницијатива је одбијена?!

ЛУКАЧ: Ево сада ћемо је усвојити. Хоћете ли онда бити задовољни?!

ИЗВОР: Али ћете усвојити и измјене закона о јавном реду и миру, а вјероватно и измјене Кривичног закона којим ћете криминализовати клевету, па ће вербални деликт поново постати кривично дјело?

ЛУКАЧ: А шта бисте ви, да све буде по вашем?! Уосталом, такво законско рјешење постоји и у појединим земљама Европске уније.

ИЗВОР: Да, у Мађарској и Хрватској које је због таквих одредби критиковао ОЕБС?

ЛУКАЧ: Јесу ли Мађарска о Хрватска пуноправне чланице ЕУ?!

ИЗВОР: Добро, видим да нема вајде. Ево једно питање које нема везе са законом о јавном реду и миру. Кад сте посљедњи пут били у хотелу Талија?

ЛУКАЧ: Прекини снимање!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име