DARKO MOMIĆ: Pravi izmišljeni intervju

Darko Momić Godišnji plan i Zoran Kesedžija

„Demokratija je osmišljena od strane onih koji su htjeli da tokom vladavine imaju ona ograničenja koja im poslije vladavine omogućavaju da ostanu na slobodi“.

Ova sjajna definicija demokratije apsolutno ništa ne znači našim vlastodršcima i zato ovaj intervju sa ministrom unutrašnjih poslova Draganom Lukačem izgleda kao da nije izmišljen.

IZVOR: Kako komentarišete negativne reakcije novinarske zajednice na predložene izmjene Zakona o javnom redu i miru koje predviđaju da „kaznom zatvora do 60 dana može da se kazni onaj ko neovlašćenim fotografisanjem ili snimanjem ometa službenike da vrše svoje dužnosti“?

LUKAČ: Niko nema pravo da ometa državne predstavnike da rade svoj posao, ali to nikako nije udar na medije. To nije član koji štiti samo policijske službenike, već i sve druge, pa i novinare i predstavnike medija. Ako ih neko ometa dok rade svoj posao, može za to da odgovara.

IZVOR: Hoćete da kažete da neko može da odgovara ako ometa novinare dok fotografišu ili snimaju?

LUKAČ: Da.

IZVOR: A istovremeno i novinari mogu da odgovaraju ako snimanjem ometaju policijske službenike ili druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja?

LUKAČ: Da.

IZVOR: Ne razumijem, možete li to malo da objasnite?

LUKAČ: Ne znam šta vam nije jasno?!

IZVOR: Pa recimo kako se fotografisanjem ili snimanjem ometa policijski službenik da vrši svoje dužnosti?

LUKAČ: Pa ako se fotografiše neovlašćeno!

IZVOR: Neovlašćeno fotografisanje i neovlašćeno prisluškivanje i tonsko snimanje su krivična djela po članovima 155. i 156. KZ RS. Pitao sam vas kako se fotografisanjem ili snimanjem ometa policijski službenik?

LUKAČ: Fotografisanje ili snimanje službenika na javnom mjestu nije zabranjeno i ne predstavlja radnju koja bi se mogla sankcionisati ukoliko se isto vrši na način da ne ometa ili sprječava službenike u vršenju svojih dužnosti (npr. sa određene distance, bez fizičkog kontakta, bez upućivanja riječi neprimjerenog sadržaja, vrijeđanja službenih lica).

IZVOR: To onda nije ometanje fotografisanjem ili snimanjem već fizičko ometanje?!

LUKAČ: Ali je ometanje.

IZVOR: Ali nije fotografisanjem ili snimanjem?

LUKAČ: Šta ti u stvari hoćeš da ja kažem?!

IZVOR: Hoću samo da odgovorite na pitanje?

LUKAČ: Na koje pitanje?!

IZVOR: Da li je cilj predloženih izmjena zakona da građani u straha od zatvorske kazne ne bi snimali policijske službenike koji prekoračuju ovlašćenja?

LUKAČ: A gdje ste vi to vidjeli da policijski službenici prekoračuju svoja ovlašćenja i ko je to utvrdio?!

IZVOR: I dalje tvrdite da u rastjerivanju naroda i članova „Pravde za Davida“ sa Trga Krajine nije bilo prokoračenja ovlašćenja?

LUKAČ: Služba za zaštitu integriteta i zakonitosti u radu nije utvrdila da je bilo prekoračenja ovlašćenja.

IZVOR: Rekli ste da se sporni član odnosi i na novinare i da ako ih neko ometa dok rade svoj posao može da odgovara! Kako se taj član odnosi na novinare kada novinari nisu službena lica, niti vrše javna ovlašćenja?

LUKAČ: Za mene su ovi sa Srne, RTRS i ATV službena lica, ali zar mediji nisu imali inicijative da se napad na njih tretira kao napad na službeno lice?!

IZVOR: Jesu, ali ta inicijativa je odbijena?!

LUKAČ: Evo sada ćemo je usvojiti. Hoćete li onda biti zadovoljni?!

IZVOR: Ali ćete usvojiti i izmjene zakona o javnom redu i miru, a vjerovatno i izmjene Krivičnog zakona kojim ćete kriminalizovati klevetu, pa će verbalni delikt ponovo postati krivično djelo?

LUKAČ: A šta biste vi, da sve bude po vašem?! Uostalom, takvo zakonsko rješenje postoji i u pojedinim zemljama Evropske unije.

IZVOR: Da, u Mađarskoj i Hrvatskoj koje je zbog takvih odredbi kritikovao OEBS?

LUKAČ: Jesu li Mađarska o Hrvatska punopravne članice EU?!

IZVOR: Dobro, vidim da nema vajde. Evo jedno pitanje koje nema veze sa zakonom o javnom redu i miru. Kad ste posljednji put bili u hotelu Talija?

LUKAČ: Prekini snimanje!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime