DARKO MOMIĆ: Vaistinu tender!

Darko Momić Godišnji plan i Zoran Kesedžija

Trvenja u DNS-u nisu završena i nije poznato da li je Nenad Nešić upisan u sudski registar kao odgovorno lice, tj. predsjednik, ali u javnosti je i dalje nepoznanica zašto je u stvari došlo do turbulencija u ovoj stranci.

I dok jedni bez čvrstih argumenata tvrde da je u pitanju konačni obračun Milorada Dodika sa DNS-om i Markom Pavićem bez jasno preciziranih motiva zašto bi Dodik to radio pogotovo nakon formiranja Demosa, a drugi takođe bez argumenata trućaju o unutarstranačkom nezadovoljstvu Pavićevom vladavinom i bla, bla, bla – iza leđa javnosti se šuška o scenariju koji na prvu liči na teoriju zavjere, ali koji djeluje vjerodostojno bar koliko i tvrdnje o Dodikovom političkom obračunu sa Pavićem.

A teorija kaže da je sada već bivši kandidat za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Draško Aćimović čijom je diskvalifikacijom pokrenuta bura u DNS-u u stvari diskvalifikovan zbog poznanstva sa Vedranom Jarićem, vlasnikom firme „Planet soft“ koja se bavi informacionim tehnologijama, isto kao i (ključna riječ) „Prointer“.

Sva kasnija dešavanja u DNS-u su sjajno izveden spin, a Marko Pavić i srozavanje DNS-a su praktično kolateralna šteta. Poznato je da je Vedran Jarić javno kritikovao „Prointer“ tvrdnjama da vlasti u RS favorizuju tu firmu i da se toj firmi namještaju tenderi, na šta su iz „Prointera“ odgovorili tužbom za klevetu.

Na marginama verbalnog sukoba „Planet softa“ i „Prointera“ ostala je treća poznata firma iz RS koja se bavi informacionim tehnologijama – MMC COD. U prilog gore navedenoj tvrdnji i teoriji služe činjenice da su suvlasnici firme MMC COD u javnosti ne pretjerano eksponirani Slavko Bojić, zatim poznati Savo (Antonić) i Maćo (Mihajlo Đurđević), vlasnici firme „Venera“ iz Banje Luke i poznati biznismen Mladen Milanović Kaja preko firme „Euro bonus“ (Milanović se nedavno navodno povukao iz MMC COD-a, a u stvari samo se promijenilo odgovorno lice u firmi „Euro bonus“ koja je registrovano u Mrkonjić Gradu na istoj adresi na kojoj i MG Mind).

Dalje, šef kabineta Zorana Tegeltije je Maćin sin Milorad, dok njegov mlađi brat Miloš u firmi MMC COD zastupa kapital i interese svog oca i njegovog dugogodišnjeg poslovnog partnera Save Antonića. To je jedan od razloga zbog koga će MMC COD sigurno imati značajno ulogu u IT sektoru na nivou BiH, a drugi je svakako i dugogodišnje poznanstvo i privatne i poslovne veze Tegeltije i Milanovića.

Zbog toga su u „Prointeru“ bili svjesni i pomireni s time da će dio kolača u poslovima vezanim za informacione tehnologije na nivou BiH morati da dijele sa firmom MMC COD. Međutim, kandidovanjem Draška Aćimovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice u „Prointeru“ su shvatili da će zbog Aćimovićevih prijateljskih veza sa Vedranom Jarićem gotovo sasvim izvjesno ostati bez najvećeg dijela planiranog poslovnog kolača zato što će Aćimović svoju poziciju iskoristiti da pozicionira i favorizuje „Planet soft“.

To je, dakle, osnovni razlog hajke, odstrela i brojanja italijanskih krvnih zrnaca Drašku Aćimoviću i forsiranje „autohtonog“ Crnogorca Mlađena Božovića, usput i punca brata Nenada Nešića poznatog po snimku na kojem bahato šuta pare, na ministarsku funkciju.

Elem, jedan od osnovnih novinarskih standarda ili pravila je da se autorski komentari i kolumne ni slučajno ne završavaju sa „vrijeme će pokazati“, ali nigdje ne stoji da se ne mogu završiti sa „tenderi će pokazati“. Vaistinu će pokazati!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime