DARKO OBRADOVIĆ: Usekovanje glave Aleksandra Vulina

Kada u Republici Srbiji govorimo o spoljnopolitičkim aktivnostima povezanim sa politikom bezbednosti, pored predsednika Republike, predsednika Narodne Skupštine i predsednice Vlade Republike Srbije, najvažnija pozicija je funkcija ministra odbrane.

On sa ministarstvom odbrane kroz vojnu bilateralnu saradnju sa partnerima u inostranstvu realizuje spoljnopolitičke ciljeve povezane sa spoljnom bezbednošću Republike Srbije i obezbeđuje vojnu neutralnost kroz saradnju sa svim stranama i na Istoku i na Zapadu.

Više godina unazad, i pored razvijene vojne bilateralne saradnje na taktičkom i operativnom nivou sa NATO i Zapadom kroz vežbe, obuku i multinacionalne operacije, na strateškom nivou ministar odbrane Vulin nije uspeo obezbediti da bude prihvaćen u većini zemalja EU i pozvan u posetu ministarstvu odbrane ili nekoj vojnoj instituciji u SAD.

Više je razloga takvom odnosu EU i SAD prema Vulinu, ali je evidentno da su tome kumovali njegovi otvoreni proruski stavovi, izjave i aktivnosti protiv politike SAD i pojedinih odluka EU zbog čega je prepoznat kao nepouzdan partner.

Vašingtonski sporazum i uspeh predsednika Republike da Srbiju vrati u fokus spoljne politike SAD koja izražava želju da ekonomski, politički i vojno pomogne razvoj Srbije i ojača njenu poziciju pred Evropskom Unijom neminovno zahteva promenu u Ministarstvu odbrane.

Nakon zadnjeg prekida vojnih aktivnosti sa partnerima – konkretno Rusijom i Belorusijom pre svega – počinje seča kadrova u okruženju predsednika Vučića koju je on najavljivao više puta i koju dugo već priprema.

Upravo će najveća promena u novoj Vladi biti smena ministra odbrane Aleksandra Vulina, jer Vučić ne može više da brani Vulinove anti-NATO i anti-EU stavove, a posebno sada kada oni nisu u skladu sa novom politikom zbog čega Vulin mora biti smenjen.

Sigurno da će to biti široko pozdravljeno u krugovima NATO i EU i da će SAD u smeni ministra Vulina videti dokaz nove politike predsednika Vučića i Srbije.

U opciji za novog ministra odbrane ponovo je bio njen bivši čelnik, a sada direktor BIA, Bratislav Bata Gašić, međutim nakon zadnjih događaja, predsednik Vučić je odlučio da na mesto ministra odbrane postavi čoveka od njegovog najvećeg ličnog i porodičnog poverenja, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića.

Vučić je veoma zadovoljan kako je ministar Stefanović vodio MUP i njegovim postignutim rezultatima u kadrovskoj i unutrašnjoj reformi ovog važnog ministarstva. Pored toga, Stefanović je razvio jake profesionalne veze između srpske i policija i na Zapadu i na Istoku, a posebno sa agencijama u SAD što je bilo vidljivo kroz međunarodne rezultate i akcije.

Vučić očekuje da će Stefanović uspeti da Ministarstvo odbrane brzo očisti od generala i funkcionera koji su sa Vulinom sprovodili proces promena u Vojsci i sistemu odbrane koje nisu u skladu sa evropskim integracijama.

Smeni Vulina je doprinelo i njegovo aktivno protivljenje i lobiranje da se ne donese mera odustajanja od vežbe sa Belorusijom i Rusijom koja je uskoro trebala biti održana. Vučić ga zbog toga nije odmah smenio zato što je Vlada Republike Srbije u tehničkom mandatu, pa ne bi bilo svrhe od toga praviti dodatnu predstavu, ali je Vulinu jasno šta sledi.

Vučić će na ovaj način poentirati i na spoljnom ali i na unutrašnjem planu gde je Vulin bio često razlog za napade na njega.

(autor je generalni sekretar Instituta za nacionalnu i medjunarodnu bezbednost)

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime