Дом здравља Велика Кладуша потрошио 870.000 КМ на грађевинске радове

0
67
kladusa
foto: Adi Kebo/zurnal.info

Од јануара 2017. до марта 2019. године Јавна установа Дом здравља Велика Кладуша потрошила је више од 870.000 КМ на грађевинске радове и материјал. Путем директног споразума послове је добило седам фирми са подручја Велике Кладуше – Судо-лука, Вебо, МФ, БК-Кендић градња, Х-Бошњак, Кекић метали и Лимотехна.

Према извјештају привременог Управног одбора Дома здравља већина радова није била предвиђена Планом јавних набавки нити су потписани уговори са извођачима радова. Није вршен надзор над радовима.

– Да су закључени уговори о испоруци материјала и извршавања грађевинских радова, лакше би се могао пратити обим извршених радова и утрошеног материјала па се не би јављале дилеме да ли су два различита извођача фактурисали исте грађевинске радове – наведено је у Извјештају.

У 2018. години Дом здравља Велика Кладуша исплатио је 243.482 КМ фирми БК-Кендић градња за грађевинске радове, материјал и чишћење снијега.

Планом јавних набавки била је предвиђена набавка чишћења снијега, али је посао подијељен на два тендера. Тендер за чишћење снијега вриједности 5.800 КМ и тендер за одвожење снијега вриједности 3.340 КМ. Укупна вриједност послова 9.140 КМ без ПДВ-а. Оба тендера БК-Кендић градња је добила директним споразумима.

Поред тога, осам рачуна у вриједности 46.706 КМ без ПДВ-а плаћено је овој фирми за извођење грађевинских радова од постављања камена, штемања бетона, машинских ископа, уградње бетона, санације заштопаних бетонских цијеви. За ове послове није постојао уговор нити одлука о покретању поступка јавне набавке.

Планом јавних набавки за припремне радове и асфалтирање паркинг простора било је предвиђено око 12.000 КМ. За ове послове БК-Кендић градњи исплаћено је више од 100.000 КМ. Свака фактура била је на износ испод 6.000 КМ без ПДВ-а.

У 2019. години овој фирми исплаћено је 63.296 КМ за грађевинске радове. Само за радове на Специјалистичко-консултативној амбуланти, без уговора, исплаћено је више од 42.000 КМ иако ови радови нису били предвиђени Планом јавних набавки, нити је било одлуке о покретању поступка јавне набавке. Већина материјала који је купљен од ове фирме Дом здравља у истом периоду је куповао и од фирми Веб и Судо-лука из Велике Кладуше.

Директор БК-Кендић градња Расим Кендић каже да је сарадња са Домом здравља почела 2017. године када им се обратио директор ове институције. Пријавили су се на три тендера, а сви остали послови које су добили од Дома здравља заснивали су се на једном уговору о пословно-техничкој сарадњи.

– Тако ми је рекао директор, значи овај један уговор и кад буде нешто требало они су мене звали. За било какав квар долазио сам и радио по ситуацији одређене радове. Ту је било више послова, не само зимска служба. Било је асфалтирања, некаквих радова унутра. Тим првим уговором све је било дефинисано и онда им само испостављам рачуне како је шта било, не морам за сваки посао правити уговоре – каже Кендић.

Према извјештају привременог Управног одбора, на исти начин послове је добијала и фирма Веб из Велике Кладуше. Без уговора, ова фирма од Дома здравља добила је послове вриједне више од 150.000 КМ. Сви плаћени рачуни су били испод 6.000 КМ.

Директорица фирме Веб из Велике Кладуше Емина Миљковић у разговору за Журнал каже да сарадња са Домом здравља траје већ 15 година те да су за све послове имали уговор.

– Обично нас контактирају из техничке службе мејлом, јер са њима редовно сарађујемо. Сваки мјесец испостављамо фактуре. То су редовни рачуни, редовни уговори – каже Миљковић.

Што се тиче набавке грађевинског материјала Миљковић тврди да је сарадња углавном ишла путем понуда.

– За сваки посао набавке грађевинског материјала биле су понуде, на некима смо прошли, на некима не. Вјероватно је било тако и у 2019. години, не могу се сад сјетити, јер радимо са пуно фирми, али све то иде исто увијек – каже Миљковић.

На основу четири уговора фирма Судо-лука у 2019. години од Дома здравља добила је послове у вриједности 13.312 КМ. Предмет уговора је набавка производа за чишћење, прибора за чишћење, PVC кеса за смеће, спужви и крпа за чишћење. Сви уговори су додијељени на основу директног споразума и потписани 18. 1. 2019. године.

На рачун фирме ове фирме у 2018. години Дом здравља уплатио је 53.389 КМ. Највећи дио исплаћен је за набавку грађевинског материјала иако ова набавка није била предвиђена Планом јавних набавки, не постоји одлука о покретању поступка нити је пописан уговор са овом фирмом.

Директор фирме Судо-Лука Хамед Шаковић у разговору за Журнал каже да су послове од Дома здравља добијали углавном путем телефонских позива, ријетко путем тендера. За посао набавке грађевинског материјала у 2018. години није било тендера.

– То су ишле неке мање количине, њима је то радио неки приватник, послали су нам наруџбу да ми њима пошаљемо толико и толико материјала, а да ће они све то платити. Ја сад не улазим у законе, шта је ко имао право да ради или није. Они су рекли да има та нека свота до пет, шест хиљада гдје они могу без тендера и онда су они то тражили од мене, јер већ има тај тендер. Није то ишло одједном, како су текли радови у 2018. години тако је ишло. Они зову телефоном, директор или кога он овласти. Уговор има за оно што је ишло тендером, а ово је било тако – каже Шаковић.

Фирма Х-Бошњак у 2017. години за Дом здравља радила је послове израде вањског степеништа и прилаза за инвалидне особе испред Центра за физикалну рехабилитацију, набавке и уградње материјала у поткровље Дома здравља. Вриједност послова 13.326 КМ.

У 2018. години ова фирма добила је додатне послове у вриједности 167.369 КМ. Додатни послови су били набавка грађевинског материјала, глетовање и равнање зидова и обнова санитарног чвора и реконструкција породилишта.

– Нису предочени закључени уговори са овим пословним партнером… За извршене грађевинске радове није достављена нити једна одлука о покретању поступка јавне набавке… Индикативна је чињеница да се посао глетовања и равнања зидова у Хитној помоћи јавља у рачунима Х-Бошњак и БК-Кендић градња, оба рачуна су из маја 2018. године и оба се односе на исте површине – наведено је у извјештају привременог Управног одбора.

Директор фирме Х-Бошњак Хусе Бошњак у разговору за Журнал каже да су имали три уговора са Домом здравља, али да је сарадње било и без уговора.

– Имају три уговора, немају сви… Било је једноставно ситуација гдје директор каже можете ли доћи, видјети колико кошта да се ово направи. Дођемо и направимо предрачун. Ако немају тренутно толико пара, директор каже колико имају, дајте то урадите, ми урадимо. Онда каже немамо више пара, не можемо даље. Кроз неколико дана поново зову да радимо нешто, тако је ишло – каже Бошњак.

Директор Дома здравља у периоду када је потрошено више од 870.000 КМ био је Сенад Окановић. Смијењен је у фебруару ове године, а читав случај је пријављен и Тужилаштву Унско-санског кантона. Тренутно је запослен у Дому здравља Велика Кладуша.

До објављивања овог текста Сенад Окановић није одговорио на позив Журнала.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име