DRAŽEN MILOSAVLJEVIĆ: Ne znate vi moje heroje…

0
392

Koristim se samo jednim pasusom iz teksta „Vanredno stanje i proizvodnja golog života“ Nemanje Đukića kako bih vam objasnio etiopatogenezu vaše servilnosti.

Odnosno doživljaja političkih eksponenata kao heroja. Političkih eksponenata koji se u nedoba utrkuju da vam s TV ekrana saopšte ono što bi trebali portparoli ili stručna lica. Odnosno te potrebe da glorifikujete i stvarate kult ličnosti, hipnotisani onim što vam se servira sa TV ekrana.

Ne znate vi moje heroje.

Ne znate medicinske sestre i tehničare koji su danas na „prvoj liniji“, koje se prema pacijentima odnose kao prema svojoj djeci, a godinama za mizerne plate.

Ne znate moje trgovce i trgovkinje koji su danas prvi na udaru za 600 KM mjesečno, s pamučnim maskama preko lica.

Ne poznajete ni moga komšiju, taksistu, dijabetičara, koji je takođe prvi „na udaru“, a u rizičnoj je grupi. Mora zaraditi hljeb za petoro djece.

Možda niste čuli ni za privatnika koji za strano tržište proizvodi maske, a sada je, samo u prvoj seriji, donirao 8.000 maski domovima zdravlja.

Sigurno nemate svijest ni o majkama kojima ništa ne znači činjenica da može kupiti 25 kg brašna ili tri litre ulja, jer nemaju čime kupiti i pitanje je da li će dobiti platu na kraju mjeseca.

Možda ste u prolazu čuli da se uduplao broj onih koji u redu čekaju za ručak, a heroji za vas nisu privatna lica koja im obezbjeđuju „obrok ljubavi“, već oni koji su sahranili robne rezerve, a audi im je prioritet u odnosu na respirator.

Jeste li ikada u javnom prevozu sreli osobe oboljele od leukemije koje i u normalnim okolnostima moraju da nose maske ukoliko bi se neko nakašljao pored njih?

Znate li vi što ne možete da izdržite bez kafe u kafiću i provoda po klubovima koliko je čestite djece ostajalo vikendima kući, jer im siromašni roditelji nisu mogli dati džeparac? Nisu oni znali ni za džin, ni za koktele, ni za sepere, niti za kokain. Nisu kukali, ostajali su kući da uče, pa da pobjegnu iz siromaštva.

Eto vam prilike da se borite za promjenu sistema vrijednosti kad sve ovo prođe. Kao ljudi, obični građani, a ne kroz politiku. Dajte plate poslanika i ministara, vaših heroja, medicinarima, a poslanicima i ministrima plate medicinara.

Tražite da se rasprodaju vozni parkovi, da se za taj novac kupe respiratori, maske i dezinfekciona sredstva. Tražite od države da finansira javne kuhinje, a ne da nas nekoliko entuzijasta moli da pomognemo.

Izvinite se svim medicinskim radnicima koji su otišli iz ove zemlje i onima koji se spremaju da odu. Dok vi slavite heroje. Vi koji ne znate ko je dr Kerkez, ratni hirurg, jedan od najvećih heroja ovog društva.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime