Dvadeset odsto od plate za smrt Srđana Cvijića

Dom zdravlja u Banjoj Luci okončao je postupak utvrđivanja odgovornosti dispečera koji je bio na dužnosti u noći 28. na 29. septembar prošle godine kada je ignorisan poziv u pomoć što je potencijalno dovelo do smrti Srđana Cvijića. Postupak je pokrenut na osnovu žalbe Srđanovog brata Nemanje.

Odgovornom radniku je izrečena disciplinska mjera u vidu novčane kazne u visini od 20 odsto od osnovne plate u trajanju od tri mjeseca. To je maksimalna propisana novčana kazna za počinjenu težu povredu radne obaveze predviđene Kolektivnim ugovorom za JZU Dom zdravlja.

U dopisu se još navodi da je na pisani zahtjev Doma zdravlja od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS zatražen stručni nadzor u JZU Dom zdravlja. Obavljen je prvi sastanak i sad se čeka odluka Komisije za vanredni stručni nadzor Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.

Srđanov brat Nemanja kaže da ne očekuje drugačiju odluku u odnosu na onu iz Doma zdravlja. Ističe da su on i porodica razočarani, ali da nisu ni očekivali drugačiji ishod. Od Srđanove smrti porodica insistira na tome da se utvrdi odgovornost institucija.

– Ako se dođe do zaključka da je dispečer bio kriv, onda on treba da bude kažnjen po zakonu, ali da se to ne shvati da je to jedna osoba koja je napravila grešku, a inače se problemi ne dešavaju. Problem je što se dešava konstantno. Jedan te isti problem. Hitna pomoć jednostavno ne želi da dođe na poziv, što je neprihvatljivo. Možda to vozilo hitne pomoći ne bi spasilo moga brata, ali ta činjenica da oni nisu ni pokušali i da je normalno da oni ne pokušaju, to je problemizjavio je Nemanja u ranijem razgovoru za Gerilu.

gerila.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime