Терминал прође, паре никад

0
151

Терминал за складиштење и претовар нафтних деривата требао је да буде саграђен прије неколико година у Сремским Карловцима. Требало је да га гради заједничко предузеће под надзором „Оптима групе“. Партнер „Оптима групи“ у овом послу требала је да буде новосадска компанија „Naftachem“. Тај терминал никада није саграђен.

Уговор о изградњи овог терминала никада није доспио у јавност, али је више него јасно да он постоји из „Информације у вези заједничког улагања на изградњи терминала за складиштење и претовар нафтних деривата у Сремским Карловцима“ коју је 15. априла 2013. године припремио београдски адвокат Михаило Обрадовић.

– Уговор о заједничком улагању од 28. септембра 2011. године је доста прецизно разрадио права и обавезе уговорних страна. За правну оцену Уговора о заједничком улагању потребно је да се зна да ли је добијена сагласност надлежних комисија за заштиту конкуренције Републике Српске и Републике Босне и Херцеговине, да ли је закључен Анекс број 1 Уговора о заједничком улагању по коме је „Оптима група“ у обавези да у року од 60 дана од доношења Одлуке Скупштине друштва о повећању основног капитала „Нестро Дунав“ на име улагања унесе новчани износ чија ће величина бити одређена Анексом 1 Уговора – стоји, између осталог, у овој Информацији.

„Нестро Дунав“ је компанија коју је „Оптима Група“ регистровала у Београду. „Оптима“ је уједно и једини власник ове компаније, а њена основна регистрована дјелатност је трговина на велико чврстим, течним и гасовитим горивима. Поред тога, „Нестро Дунав“ је требало да купује и гради бензинске пуме у Србији.

– С обзиром на то да уговор никада није угледао свјетло дана, а да терминал никада није изграђен, можемо само да претпоставимо да је ово био још један посао „Оптима група“ у којој је извучено неколико милиона марака. Јасно је да уговор постоји, из Информације се види и да су анексима уговора дефинисане одређене цијене, али све остало је прекривено велом тајне, као и много тога што ради „Оптима“ – истакао је саговорник портала „ехо.ба“.

Директор „Оптиме“ у том периоду био је Мрђан Жугић који је, између осталог, потписао уговоре са компанијом „Partnenon Holdings“ на Британским дјевичанским острвима о продаји базних уља, о чему је „ехо.ба“ већ писао. Жугић је за „ехо“ рекао да није директор „Оптиме“ већ пет година и да се не сјећа ничега када је изградња терминала у Сремским Карловцима у питању.

Договорени посао никада није реализован, али је компанија „Naftachem“ почела 10. септембра прошле године да гради сама нафтни терминал у Сремским Карловцима. Ријеч је о инвестицији која је вриједна 12 милиона евра. Терминал за складиштење и претовар нафтних деривата имаће капацитет од 23.000 метара кубних. Биће омогућен и приступ за ватрогасна возила, као и резервоар за противпожарну воду.

Горан Дакић / eho.ba

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име