AЛЕКСАНДАР ЈОКИЋ: Ево банке, припадниче ромске националне мањине мој!

0
422
aleksandar jokić izbori

„Ако на почетку виси пушка на зиду, на крају мора да опали“ – цитат је који се приписује Антону Чехову. Ово је једнако добар и тачан принцип како у позоришту, тако и у животу. То се видјело и са институтом правне заблуде који је сада усталасао мирну балканску жабокречину. Мирну, контате?!

За потребе овог текста користићу дефиниције из Кривичног законика Србије, како не бисмо дошли до отварања нових питања. Чланом 29. став 1. Кривичног законика Србије (КЗ) приписано је да није кривично дјело оно које је учињено у неотклоњивој правној заблуди. У ставу 2. истог члана прописано је да је правна заблуда неотклоњива ако учинилац није био дужан и није могао да зна да је његово дјело забрањено.

Преведено на једноставан језик: уколико, крајње хипотетички, попијете пиво на тргу, а никако нисте могли знати нити били дужни да знате да је то кривично дјело, ви нисте учинили кривично дјело. Ово је један изузетак од чувеног постулата који предвиђа да непознавање права шкоди.

Шта се десило у Србији? Одлуком Апелационог суда у Београду оптужени припадник ромске националне мањине ослобођен је оптужбе да је извршио кривично дјело обљубе са дјететом. Овдје ћу укратко да изнесем чињенице.

Оптужени је пунољетни мушкарац. Уз знање и сагласност родитеља, упознао се и ступио у сексуалне односе са дјевојчицом млађом од 14 година, такође припадницом ромске националне мањине. Свједочењем мајке оштећене дјевојчице потврђено је да је у њиховој заједници нормално да се дјевојчице тог узраста удају и да се и сестра оштећене удала са 12 година.

Вјештачењем оптуженог утврђено је да он није образован, да његове породичне прилике, окружење у којем је васпитан и породичне прилике указују на чињеницу да он није могао знати нити је био дужан знати да је обљуба са дјететом млађим од 14 година кривично дјело.

Због тога је Апелациони суд утврдио да оптужени усљед правне заблуде није крив. Дакле, суд је утврдио да оптужени није знао, није могао знати и није био дужан да зна да је обљуба са дјететом млађим од 14 година кажњива. Због тога није крив и неће сносити санкције. Јасно је да је много људи пожурило да постави питање да ли се закони државе Србије уопште примјењују на Роме.

Међутим, право питање је да ли се Роми адекватно информишу и укључују у заједницу? Апсолутно је јасно да уколико држава допушта Ромима да се понашају по својим правилима и начелима, не може се очекивати да се преко ноћи крену санкционисати због нечега што чине вијековима.

Да би се почело са санкционисањем оваквог понашања, држава мора бити сигурна да су припадници ромске националне мањине детаљно и адекватно упознати са нормама понашања у држави. Тек када сви буду знали или могли знати шта је забрањено, тек тада ћемо моћи говорити о одговорности припадника ове националне мањине због дјела која су устаљена према њиховим обичајима.

Да бисте могли да тражите кажњавање овог младића, прво морате да учините довољно да он буде дио друштва и да спозна и прихвати норме понашања друштва изван његове заједнице. Не будите Цигани!

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име