Генитално сакаћење пред Уставним судом РС

0
134
Уставни суд РС (фото: srpskainfo.com)

Бањалучки адвокати Александар Јокић и Арсеније Балтић поднијели су Уставном суду РС иницијативу за покретање поступка за оцјену уставности и законитости члана 133. Кривичног законика РС.

Иницијатива је, како Јокић каже за ИЗВОР, покренута због тога што овај члан Кривичног законика РС жене ставља у неравноправан положај у односу на мушкарце у погледу кривичноправне заштите од гениталног сакаћења.

– До тада је то био квалификовани облик тешке тјелесне повреде (чл. 132. Став 2.) гдје су прописане казне затвора значајно веће. Прописивањем овог дјела је ублажена казна ако се ово дјело учини према женама, док би у случају да буде учињено према мушкарцима то још био квалификовани облик тешке тјелесне повреде – казао је Јокић.

Он истиче да Кривични законик Српске прописује строжију казну уколико дође до гениталног сакаћења мушкарца у односу на казну која слиједи након гениталног сакаћења жене.

– Устав Српске гарантује исту правну заштиту свима без обзира на пол. Уставни суд РС прво одлучује да ли ће покренути поступак испитивања уставности, а потом креће и сам процес испитивања уставности – казао је Јокић.

Г. Д. / izvor.ba

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име