Genitalno sakaćenje pred Ustavnim sudom RS

Ustavni sud RS (foto: srpskainfo.com)

Banjalučki advokati Aleksandar Jokić i Arsenije Baltić podnijeli su Ustavnom sudu RS inicijativu za pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti i zakonitosti člana 133. Krivičnog zakonika RS.

Inicijativa je, kako Jokić kaže za IZVOR, pokrenuta zbog toga što ovaj član Krivičnog zakonika RS žene stavlja u neravnopravan položaj u odnosu na muškarce u pogledu krivičnopravne zaštite od genitalnog sakaćenja.

– Do tada je to bio kvalifikovani oblik teške tjelesne povrede (čl. 132. Stav 2.) gdje su propisane kazne zatvora značajno veće. Propisivanjem ovog djela je ublažena kazna ako se ovo djelo učini prema ženama, dok bi u slučaju da bude učinjeno prema muškarcima to još bio kvalifikovani oblik teške tjelesne povrede – kazao je Jokić.

On ističe da Krivični zakonik Srpske propisuje strožiju kaznu ukoliko dođe do genitalnog sakaćenja muškarca u odnosu na kaznu koja slijedi nakon genitalnog sakaćenja žene.

– Ustav Srpske garantuje istu pravnu zaštitu svima bez obzira na pol. Ustavni sud RS prvo odlučuje da li će pokrenuti postupak ispitivanja ustavnosti, a potom kreće i sam proces ispitivanja ustavnosti – kazao je Jokić.

G. D. / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime