GORAN DAKIĆ: Krizni štab i njegov narod

foto: Siniša Pašalić

U „Utisku nedelje“ 15. maja na Oljina pitanja odgovarali su epidemiolog Predrag Kon sa maskom ispod brade, epidemiolog Zoran Radovanović sa maskom u džepu košulje i imunolog Srđa Janković sa maskom na licu.

Sva tri stručnjaka – od kojih su dva, Kon i Janković, članovi Kriznog štaba Srbije – lijepo su obrazložili zašto nose maske onako kako ih nose. Glavno Oljino pitanje moglo bi da se formuliše ovako: kome da vjeruje raja ako jedno stručno lice masku nosi „nako“, drugo je ne nosi uopšte, a treće je nosi da bi, kako je reklo, bilo uvjerljivije i sebi i drugima?

Pitanje je na mjestu. Pred nama je epidemiološko-pandemijska kvadratura kruga sa najmanje dvije ishodišne tačke: krizni štab (odnosno vladajuća politika kojoj je stalo samo do glasova i masla) i narod (odnosno pučina koja je stoka jedna grdna). Natakareni jedni na druge tvore savršenu državu po mjeri prvih i poreski pakao po ukusu drugih.

Olja je i bijesno i tačno konstatovala da se narod ponaša kako mu prahne zato što krizni štab od ponoći do osam ne nosi masku, od osam do četiri popodne nosi je ispod brade, a od četiri popodne do ponoći je nosi kako valja i trebuje. Ako struka može kako hoće, zašto tako ne bi mogla i pučina?

Isto je i sa Oljinom braćom preko Drine. I ovdašnja se raja – koja globa davati ne može, ni trpiti svakoga zuluma – opustila i u sve duže šetnje krenula je sa maskama koje su okačene samo na jedno uvo. Zašto? Zato što raja vjeruje: a) da svaka vlast laže b) da svaka vlast želi samo jedno, a to je da raji uzme što više masla i c) da će raja spaziti komunalce ili redovne pendreke prije nego što oni spaze raju. Stvar je zapravo veoma prosta: niti raja vjeruje vlasti, niti vlast vjeruje raji.

Niko nikome, dakle, ne vjeruje: raja zna da je vlast pokvarena i lažljiva, a vlast zna da je raja podmitljiva. Jedini je problem što raja ne može da piše kazne stručnim licima koja ne nose masku, dok vlast uredbe za nošenje maski i donosi uglavnom samo da bi pisala kazne nesavjesnima, inatnima i zaboravnima.

Imunitet krda vas od toga neće zaštiti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime