GORAN DAKIĆ: Nevesinjska puška

foto: Siniša Pašalić

Greota je trošiti ovoliko karaktera na Iliju Tamindžiju, pogotovo tri ponedjeljka zaredom, ali kad mogu nevesinjske opštinske glave arčiti i papir i obraz, valjda mogu i ja još poneko slovo.

Dakle, Tamindžija je prošle hefte dobio Povelju opštine Nevesinje za rješavanje problema vodosnabdijevanja hercegovačkog krša, izgradnju Hidroelektrane „Dabar“ i putne infrastrukture, kao i za mnoga zapošljavanja.

Mudre opštinske glave nisu rekle koliko se Tamindžija telećih medaljona u sosu od tartufa odrekao da bi narod Hercegovine imao pitku vodu, puteve bez krpa i zakrpa, 220 volti i redovne doprinose.

Ako je Tamindžija iz svoga džepa orosio česme u selima hercegovačkih pripizdina i ako je razvezao slamaricu da ceste ne bi mrvile kamenje u bubrezima njegovih komšija, onda je Tamindžija zaslužio i povelju i Nevesinje.

Ukoliko Tamindžija ipak nije bio ktitor koji je Hercegovinu izveo iz tamnog doba, onda se postavlja pitanje za šta je konkretno nagrađen? Zbog čega je Povelja opštine Nevesinje dobila Iliju Tamindžiju ako Ilija Tamindžija nije gradio i podizao o svom trošku?

Prilično sam siguran da je dodjeljivanje povelje Tamindžiji dio šireg društveno-političkog projekta koji ima samo jedan cilj – da ustoliči prostakluk i primitivizam koji je postao glavna osobina našeg „jedva života“.

Ne tako davno – nema tome ni desetak dana – Tamindžija je pokazao zašto je godinama ćutao u Narodnoj skupštini Srpske. Ćutao je, jer nije imao šta da kaže. Ćutao je, jer je znao šta jedino može da kaže kada ustane da besjedi.

Kuka i motika koja se digla na njega nakon njegovih šešeljevskih dosjetki pokušala je da spasi još nešto pred nastupajućim primitivizmom i prostaklukom koji se, kako već rekosmo, slavi kao vrhunski vic, kao šarmantna pošalica.

Tamindžijin pad u prostakluk otkupila je opština Nevesinje. Primila je njegove grijehe na sebe, a njega proglasila političkim svecem udarajući mu iznad glave, umjesto oreola, Povelju u čiju se čistotu ne sumnja.

Od nevesinjske puške koja je tamanila tuđinske zulumćare osta samo vlažan barut u rukama političkih profitera.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime