ГОРАН ДАКИЋ: Невесињска пушка

2
555
iz neformalnog u formalno
фото: Синиша Пашалић

Греота је трошити оволико карактера на Илију Таминџију, поготово три понедјељка заредом, али кад могу невесињске општинске главе арчити и папир и образ, ваљда могу и ја још понеко слово.

Дакле, Таминџија је прошле хефте добио Повељу општине Невесиње за рјешавање проблема водоснабдијевања херцеговачког крша, изградњу Хидроелектране „Дабар“ и путне инфраструктуре, као и за многа запошљавања.

Мудре општинске главе нису рекле колико се Таминџија телећих медаљона у сосу од тартуфа одрекао да би народ Херцеговине имао питку воду, путеве без крпа и закрпа, 220 волти и редовне доприносе.

Ако је Таминџија из свога џепа оросио чесме у селима херцеговачких припиздина и ако је развезао сламарицу да цесте не би мрвиле камење у бубрезима његових комшија, онда је Таминџија заслужио и повељу и Невесиње.

Уколико Таминџија ипак није био ктитор који је Херцеговину извео из тамног доба, онда се поставља питање за шта је конкретно награђен? Због чега је Повеља општине Невесиње добила Илију Таминџију ако Илија Таминџија није градио и подизао о свом трошку?

Прилично сам сигуран да је додјељивање повеље Таминџији дио ширег друштвено-политичког пројекта који има само један циљ – да устоличи простаклук и примитивизам који је постао главна особина нашег „једва живота“.

Не тако давно – нема томе ни десетак дана – Таминџија је показао зашто је годинама ћутао у Народној скупштини Српске. Ћутао је, јер није имао шта да каже. Ћутао је, јер је знао шта једино може да каже када устане да бесједи.

Кука и мотика која се дигла на њега након његових шешељевских досјетки покушала је да спаси још нешто пред наступајућим примитивизмом и простаклуком који се, како већ рекосмо, слави као врхунски виц, као шармантна пошалица.

Таминџијин пад у простаклук откупила је општина Невесиње. Примила је његове гријехе на себе, а њега прогласила политичким свецем ударајући му изнад главе, умјесто ореола, Повељу у чију се чистоту не сумња.

Од невесињске пушке која је таманила туђинске зулумћаре оста само влажан барут у рукама политичких профитера.

2 КОМЕНТАРИ

  1. Zapadnjaci nam opet u rukavicama pokazuju ko nam je društvo! Propast je počela davno, ovo što gledamo svakodnevno je samo pitanje dubine na koju ćemo pasti u toj propasti??? Trenutak je da se mobilišu najumnije glave u ovom narodu! Ne bude li svijesti o toj potrebi postaćemo Čergari po svijetu, bez otadžbine, bez imetka, bez dostojanstva, bez milosti, bez ičega naliko SLOBODI! Akademija nauka nije sposobna pripremiti odbranu, crkva daje ordenje najpokvarenijim kopačima rupe u kojoj će nam biti grob i to bez ikakvog sjećanja i obilježja da smo ikada imali išta drugo osim gole vlastite sebičnosti.

  2. Super izrecena analiza i mislim da je propast blize nego sto mislimo kasno je vise da se bilo sta uradi obicni gradjani i borci vrs bice abolirani a sve ostale od narednika do generala od predsjednika mjesne zajednice do predsjednika rs odgovarat ce pred drzavnim sudovima koji ce im oduzeti sve sto su opljackali od devedeset druge pa do dana danasnjeg nema ko vise da ih zastiti borci su izumrli u bijedi i neimastini ili koji su jos zivi demoralisani su djeca boraca obicnih gradjana raseljena su otisli su trbuhom za kruhom otjerala ih je nepravda i nezaposlenost srbija nemoze da zastiti ni svoje gradjane na sjeveru kosova rusija je daleko nema nam pomoci to jest nema vama gospodo pomoci .

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име