GORAN DAKIĆ: Papak sa Crvenog trga

0
234
iz neformalnog u formalno
foto: Siniša Pašalić

Sjećate li se samouvjerenog poluosmijeha Marka Ćolića na suđenju zbog pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića dok mu pandur stavlja lisice?

Taj osmijeh ga je odao. Bio je to osmijeh bitange koja je uvjerena u šarm sopstvenog nasilja. Bio je to osmijeh osuđenika koji je pokušaj ubistva slavio kao odličan štos, vrhunsku zabavu, lakši trening. Bio je to, na koncu, manekenski osmijeh u kojem nije bilo nikakvog kajanja.

Nije to prvi takav osmijeh onih koji su na ovaj ili onaj način pucali po novinarima. Upamćene su valjda i sve Dodikove „želje, čestitke i pozdravi“ koje je godinama slao na novinarske adrese, kao što su njegove mačo „pošalice“ sa novinarkama postale dio opšte kulture među njegovim glasačima. A bogami i šire.

Kud Turci, tud i mali Mujo, odnosno Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Moskvi i po sopstvenom priznanju lobista kompanije „Komsar“. Ne samo da je Perović mašala prešišao ćaću svih uvreda, nego je, što reče Babalj neki dan, prekucao igricu.

Peroviću, dakle, tekstovi o „Komsaru“ na Kapitalu nikako nisu sjeli na stomak nakon dobro ohlađenog kavijara i vruće vodke, pa se dohvatio telefona i okrenuo Banju Luku sa Crvenog trga. Jeste li vi ti i ti, mi smo ti i ti, poručite tom vašem uredniku sa bradom da će… I tako dalje, svi znate šta je bilo. 

Rijetke su ptice koje tako otvoreno prijete, koje se toga ne stide i koje te prijetnje ponavljaju iz rečenice u rečenicu. Pošten čovjek može samo da sluti šta je Perovića toliko nasjeklo, ali i ta slutnja je po svoj prilici sasvim dovoljna. Diplomatija je za ljude sa taktom, nikako za krkane koji do podne čitaju pristiglu diplomatsku poštu, a od podne poslovne ponude.

Vlada Republike Srpske izdvojiće ove godine 4,8 miliona maraka za finansiranje predstavništva Srpske u inostranstvu. Najviše para će dobiti predstavništvo Srpske u Rusiji, čak 920.000 maraka i dobre pare će na raspolaganju imati Duško Perović kada krene u obračun sa novinarima.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime