GORAN DAKIĆ: Posebna teorija relativnosti

foto: Siniša Pašalić

Na adresu portala IZVOR stiglo je saopštenje Republičkog štaba za vanredne situacije, Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Saopštenje, štonosekaže, prenosimo u cjelosti.

Situacija sa „koronavirusom“ u Srpskoj se iz dana u dan komplikuje, ali mjesta panici nema. Struka nije zadovoljna trenutnom epidemiološkom situacijom, ali već sada je jasno da je virus oslabio i da nema onu razornu moć kakvu je imao prije dva ili tri mjeseca. Istovremeno je više nego jasno da virus nije oslabio i da i dalje ima onu razornu moć kakvu je imao prije dva ili tri mjeseca.

Pozivamo građane da poštuju sve propisane mjere kako bi u narednom periodu došlo do pada broja zaraženih. Maske su obavezne unutra, ali ne i napolju. Fizička distanca od dva metra i dalje je na snazi. Molimo neodgovorne pojedince da ne slikaju predsjednike stranaka i visoke funkcionere koji se ne pridržavaju ovih mjera, jer to loše utiče na rejting političkih partija u predizbornom periodu.

Slobodnih kreveta u bolnicama širom Srpske ima dovoljno. Ukoliko „korona“ ne posustane i ukoliko dođe do naglog skoka broja oboljelih, zaraženi pacijenti koji ne budu hospitalizovani u bolnicama biće smješteni na poljanama, livadama i njivama, jer nam lijepo vrijeme to dozvoljava. Na sceni je rat protiv nevidljivog neprijatelja, a u svakom ratu mobilne bolnice su nužnost.

Ugostiteljski objekti mogu da rade do 23 časa. Ova mjera se ne odnosi na objekte koji su u vlasništvu sinova, kćerki, zetova, snaha, šurnjaji, punica, jetrva, šogora, ručnih djevera, svastika (pogotovo svastika!), ujaka, tetki i stričeva viđenijih političkih funkcionera. Ova mjera se ne odnosi ni na lokale u manjim sredinama ukoliko su njihovi vlasnici odbornici vladajuće koalicije, ni na one kafane, restorane, bircuze i diskoteke koje toče Stašinu rakiju. Ukoliko dođe do pooštravanje mjera, nadamo se da će ovi lokali imati dovoljno alkohola.

Strogo je zabranjeno okupljanje više od 50 ljudi na jednom mjestu osim u crkvenim portama i parkovima, na bazenima, šetalištima pored rijeka, tržnim centrima, baštama kafića, diskotekama, školskim igralištima, teretanama, vrtićima, gradskim plažama, zborovima, turnirima u malom fudbalu, koncertima, festivalima i tokom pijačnih dana. Oni koji budu zatečeni u grupi koja broji više od 50 lica biće novčano kažnjeni ukoliko nemaju člansku kartu najveće stranke. Oni koji budu uhvaćeni u ovakvim grupama tri puta u sedmici biće strijeljani na licu mjesta.

Struka još jednom podsjeća građane da nemaju čega da se plaše, jer broj oboljelih i mrtvih raste iz dana u dan. Respiratora ima dovoljno, ali vas molimo da ponesete od kuće uputstvo za upotrebu ako vam, nedobog, bude trebalo vještačko disanje. Stojimo na raspolaganju za sva pitanja građana.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime