ГОРАН ДАКИЋ: Страни посматрачи

0
317
iz neformalnog u formalno
фото: Синиша Пашалић

Тренер кошаркашке репрезентације Литваније Даинас Адомаитис одржао је несвакидашње слово након утакмице са Француском у којој је његов тим брутално покраден и оштећен у посљедњим секундама меча.

Адомаитис је у оквиру једне минуте рекао све што је имао и што је на срцу свакоме ко воли поезију врхунског баскета. Грмио је Адомаитис на судије. Псовао је како само увријеђени и разочарани тренер то умије. Скоро као Обрадовић.

Разумем човека. Откако је у професионални спорт уведена сва сила и ордија технолошких помагала, лопта ме све мање занима. Не могу да замислим доктора Маркуса Мерка како шпарта од једног до другог шеснаестерца док му пола лица покрива „пилот“ микрофон. Не могу и џаба.

Фудбал је, дабоме, први страдао, јер са њим ништа на овом дуњалуку не може да се мјери. Окитили су судије као да су новогодишње јелке, турили им у руке неке спрејеве, говори се и о чиповању лопти, а све се свршило увођењем ВАР технологије која је бива требала да зацементира праведност тијеком ногометних окршаја, не.

Потом су сличну или исту технологију подвалили и увалили кошаркашима. Колико је то био паметан и промишљен потез можемо да видимо ових дана у Кини која је, као што је познато, земља баскета таман онолико колико је Аљаска земља одбојке на пијеску. Несрећни софтвер би збунио и далеко искусније кошаркашке судије, европске и америчке, а да неће браћу Кинезе!

Грешка и неправда су у суштини професионалног спорта. Он на њима почива, из њих извире и њима се враћа. Такав какав јесте не вриједи ни пишљива боба ако ће свака неправда бити исправљена и ако ће свака грешка у секунди бити поништена. Чему тачност, чему прецизност? Уклањањем грешке и неправде спорту се одузима људскост, а намјесто ње се инсталира умјетна интелигенција чији је задатак да поквари комплетну забаву.

Али, ти софтвери ионако нису постављени да би доприносили спортској истини. Ако јесу, како је могуће да судије нису видјеле да је лопта са француског коша скинута док је била у силазној путањи? Софтвер је показао шта је показао, али је и он занемарио људску слабост као најстарији и најмоћнији „баг“ у сваком систему. Тумачи софтвера не признају и не прихватају истину и заиста не знам који ће нам андрак то чудо машинерије?

Сви ти системи су подигнути да би оснажили правду, а заправо, усљед људске несавршености, само производе нове неспоразуме, свађе и мржње. Ако вас то подсјећа на одређене институције у овој земљи, у потпуности сте у праву.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име