Grupa lovaca u „Motajici“ protiv samovolje lovočuvara

Grupa lovaca Lovačkog udruženja „Motajica“ iz Dervente prijavila je lovočuvara Željka Mišića zbog toga što je puštao lovačke pse u lovište da progone divlje svinje. Ova grupa lovaca tvrdi da se Mišićevo ime na nalazi na spisku lovaca koji love divlju svinju i da je u pitanju očigledna zloupotreba položaja.

Grupovođa Nedeljko Lisičić za IZVOR kaže da je ustanovljeno da Mišić pušta pse u lovište i da progoni divlju svinju. On kaže da ne zna da li je Mišić pored toga bio i u krivolovu, jer ga nije vidio s puškom.

– Sve je prijavljeno Lovačkom udruženju „Motajica“. Mi 15 godina čuvamo to lovište i održavamo ga. U pitanju je lovište Novi Lužani i to je lovište u kojem smo sačuvali i divlju svinju i srneću divljač, ali sada dolazi da i to potamane – kaže Lisičić.

On kaže da su trojica lovaca iz njegove grupe objasnili problem članovima Upravnog odbora LU „Motajica“. Divljač, dodaje on, mora da se prihranjuje, a ne samo da se odstreljuje.

– Sve ima napismeno u Lovačkom udruženju. Morate prihraniti divljač ako hoćete da imate divljač. Ukoliko domaćin slabo vodi kuću, slabo tu kuće ima – rekao je Lisičić.

Članovi ove grupe, stoji u dopisu koji je upućen Upravnom odboru „Motajice“, traže da se ispitaju Mišićevi postupci. On, navodi se u dopisu, ne može biti istovremeno i lovac i lovočuvar, a takvim ponašanjem je, smatraju lovci, direktno narušena i bezbjednost u lovu.

Predsjednik „Motajice“ Darko Bećarević ističe da je uprava Udruženja dobila ovaj dopis i dodaje da nije u pitanju prijava nego skretanje pažnje na ponašanje lovočuvara.

– Dobili smo dopis u kojem stoji da je Mišić jedan dan puštao lovačke pse u lovu. Upravni odbor je završio taj slučaj i rečeno je da lovočuvari moraju znati kad mogu da rade, a kad mogu da love. Nadam se da će ovaj problem biti uskoro prevaziđen – istakao je Bećarević.

Željko Mišić nije odgovarao na naše telefonske pozive.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime