IGOR PRERADOVIĆ: Mliječni put sanjara

0
214

Zemlja mi nisko
nebo visoko
sićušno

malo
oboje stane
u tvoje smaragdno oko

ni da prohodam
ni da poletim

sklupčan
i začahuren u sebi
čekam
da se zora probudi
zemlju i nebo pomiri

Kolovođa banjalučke, sada već prepoznatljive izdavačke kuće „Trivunija“, a daleko potomak sveca zaštitnika vina i vinograda, a posebno (za)ljubljenih i dugovječne bračne sreće, Vojin Trivunović, još jednom se isprsio i opet nam podario sjajno poetsko ostvarenje našeg Kanađanina, pjesnika, publiciste i novinara Ibrahima Honđe „Daljine u njedrima“.

A ako još napomenem da je to trideseta jubilarna knjiga ovog hiljada milja dalekog, a ipak sveprisutnog autora, ugođaj je upotpunjen na veliko zadovoljstvo nas, sve malobrojnijih zaljubljenika u ovu književnu formu.

Jeka ječi
između stijena i kamenja
po šumama i vrletima
po poljima
jeka ječi bez odjeka

tako je od pamtivijeka

nigdje ljudi
nigdje čovjeka
da jeku pretvori u riječ
riječ u djelo
djelo u istinu

jeka ječi
eka eči
ka či
a i
iiiiiiiiiiiiiiiii

Honđo je rođen 1948. godine u Jablanici gdje završava osnovnu školu poslije čega napušta Hercegovinu i odlazi u „svijet pun nepoznanica i šerenih laži, trbuhom za kruhom“, živeći u par gradova bivše države do 1995. godine kada odlazi u Kanadu gdje u početku često mijenja adrese stanovanja da bi se napokon, prije sedam godina, nastanio u Vankuveru, gdje i danas živi i stvara.

„Daljine u njedrima“ sačinjava sedam lirskih ciklusa sa preko 80 pjesama koje oduševljavaju posebnošću pjesničkog izraza, originalnošću metafora, tema koje ubrzavaju listanje misli, strašću u svim njenim pojavnim oblicima… (iz recenzije Ifete Hrnjić).

Tu nema ništa
ovdje nema ništa
tamo nema ništa
ni onamo nema ništa

praznina je apsolutni gospodar
tu
ovdje
tamo
i onamo

između te četiri strane svijeta
još se može živjeti
život ostavljen za nas
u sjenkama velikih planeta

mene neko negdje čeka
da me podsjeti
na mliječni put sanjara

I kao što neko veče, na promociji ove pjesničke zbirke reče jedan od govornika, profesor Miloš Bojinović, izuzetno mi je drago što je ova knjiga zauzela mjesto u mojoj biblioteci…

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime