ИМА ЛИ КОРУПЦИЈЕ НА ТВСА (1): Медиј који потпуно контролише политика

0
151

Кантонална телевизија, односно ТВСА, јавни је медиј који се финансира новцем пореских обвезника. Као таква, ова телевизија треба испунити разноврсне друштвене циљеве и не би смјела бити вођена искључиво комерцијалним императивима.

Досадашња истраживања показују да се на рад ове телевизије издвајају значајне суме новца из кантоналног буџета. Основна дјелатност финансира се првенствено из средстава која обезбјеђује Јавно предузеће, те из средстава оснивача, са буџетске позиције – раздјел „Информисање“, стоји у члану 13. Одлуке о оснивању ЈП ТВ Кантона Сарајево, објављене у Службеним новинама КС, број 7/98, 13. 4. 1998.

И данас, 21 годину од оснивања, ТВСА је, према бројним анализама и показатељима, понајприје сервис политичким елитама, односно центрима политичке моћи, који путем овог медија остварују утицај у јавности.

Актуелни кантонални премијер Един Форто изнио нам је свој став који има према овом локалном јавном сервису те пренио лично искуство које је имао с његовим новинарима: – ТВСА никако не оправдава буџет који Кантон уплаћује. Нити грађани кантона имају добар јавни сервис, нити су запосленици ТВСА задовољни. О политичком утицају најбоље говори питање новинара упућено мени у току једне сједнице Скупштине Кантона Сарајево: „Шта желите да вас питам?“.

Мегафон политике

Лејла Турчило, професорица с Факултета политичких наука у Сарајеву, каже како је политички утицај на ТВСА видљив, прије свега, у пристрасном извјештавању о одређеним носиоцима власти на локалном нивоу.

– Тиме телевизија излази из оквира јавног сервиса, а постаје мегафон политике. ТВСА је, нажалост, у посљедње вријеме имала озбиљних професионалних пропуста у програмским садржајима који нису послужили као лекција да се ствари промијене. Оно што се у програму види јесу покушаји инструментализације у служби политике и сигурна сам да оним новинарима на ТВСА који покушавају часно радити свој посао, а има их, није лако одупријети се таквој инструментализацији. Филтрирање информација, селективност у избору гостију, неизвјештавање о одређеним темама ако се не уклапају у агенду и награђивање новинара уредничким функцијама за такав приступ и рад, озбиљан су проблем на ТВСА – каже професорица Турчило.

Лејла Брчић, министрица правде и управе у Влади Кантона Сарајево, именована је на ову позицију 26. децембра прошле године, те се ухватила у коштац с нагомиланим проблемима ТВСА чији је оснивач Скупштина КС, односно Кантон Сарајево.

У разговору за Анализирај.ба, министрица Брчић каже како је затечена стањем на ТВСА и односом према актуелној власти. За 2019. годину издвојена средства су 3.350.000 КМ, уз то још 100.000 КМ за ставку „Набавка програма“, што се односи на садржај који телевизија купује од вањских продукција, те 100.000 КМ за „Набавку опреме“ – средства за ову задњу ставку нису још дозначена, јер министарству још није достављен захтјев за набавку.

Уз то, ТВСА има и друге изворе финансирања, поред овог који долази из кантоналног буџета и који износи између 80 и 85 посто укупног финансирања, а око 15 посто прилива средстава долази од оног што у ТВСА зову маркетиншким услугама.

– Оно што ја могу истаћи и што сам рекла и на састанку са руководством ТВСА, једином који смо имали за вријеме мог мандата, јесте да сам незадовољна извјештајем о пословању тог јавног предузећа – каже Лејла Брчић.

Ваља напоменути да још није усвојен извјештај о пословању за 2017. годину. Генерално, каже нам министрица, начин на који се раде извјештаји о пословању јавних установа и предузећа не омогућава довољан увид у информације о функционисању – о трошењу, као и прикупљању новца.

– Конкретно, кад је ријеч о ТВСА, они кажу како маркетиншким путем прикупе тих петнаестак посто, а уствари и то су средства из буџета, јер они долазе од сарајевских општина, путем потписаних уговора, што не можете видјети у њиховим извјештајима о пословању, већ посредним – кроз извјештаје општина.

Потписивање уговора с општинама био је још један начин за прилив новца у касу ТВСА. Према истраживању које је 20016. урадио портал Журнал.инфо, установљено је да је од Града и шест општина на територији КС, ТВСА наплатила више од 160.000 КМ у 2013. години, док је тај износ 2014. премашио 175.000 КМ.

Тако се, на основу финансијских уговора или уговора о сарадњи, обезбијеђивала промоција општинских власти у програму ТВСА. Ево само једног занимљивог податка из 2015. који смо пронашли доступног на web-страници Општине Нови Град: „Због интересовања гледалаца, Телевизија Кантона Сарајево (ТВСА) је одлучила да поново емитује филм о раду и развоју Општине Нови Град Сарајево, који је премијерно приказан 16. децембра на свечаној сједници у поводу Дана Општине Нови Град Сарајево, а потом и на програму ТВСА. Филм о Општини Нови Град ће на програму ТВСА поново бити емитован 16. јануара, у 21.35 сати“.

Извјештај о пословању

У наредним редовима доносимо и дио извјештаја о пословању ТВСА за 2016. годину у којем се наводи како је ово предузеће, од оснивања 1998, углавном пословало стабилно и позитивно, осим 2007, 2011. и 2012. када је финансијски губитак износио 46.804 КМ (2007), 291.762 КМ (2011), односно 157.063 КМ (2012). У 2015. години бруто добит износила је 248.143 КМ, а у 2016. cca 237.000 КМ. Планирана и реализована средства из Буџета КС за пословање ТВСА износила су од 4.550.000 у 2008. до 3.480.000 у посљедње три године.

У извјештају о пословању ТВСА за 2014. наводи се како је ту годину ово јавно предузеће завршило с добити у износу од 7.508 КМ, што је, како је наведено, “изванредан успјех када се имају у виду Општи услови пословања и, посебно, Оснивачево комплетно укидање гранта за набавку готовог програма и властиту продукцију у износу од 340.000 КМ”.

Финансије и програмски садржај су пречесто били у спрези, односно новац који је пристизао на рачун ТВСА је најчешће осигуравао програмску подршку одређеним политичарима, носиоцима локалне, али и виших нивоа власти. Постоје и евидентирани приговори на уређивачку политику ТВСА, како од самих упосленика тако и од Регулаторне агенције за комуникације. На адресе надлежних кантоналних институција стигао је и допис Вијећа запосленика ТВСА, које је недавно основано, јер нису били задовољни радом синдиката. Око 50-60 упосленика ТВСА је, напомиње министрица, укључено у рад Вијећа, што је нешто мало мање од половине свих упослених.

– Обратили су се скупштинским заступницима, али и премијеру и појединим министрима са замјеркама на функционисање телевизије, с примједбама да се утиче на уређивачку политику ове куће, те се у одређеним сегментима забрањује гостовање појединих особа, односно, према мишљењу одређених структура – непожељних гостију. Потом, да се мијењају прилози у односу на онај материјал како га новинари оставе за емитовање. Исти такав допис смо добили од Вијећа за штампу, у којем је тражено да се предузму активности на заштити новинара и новинарске професије. Тај смо допис прослиједили новоименованој скупштини, а недавно је именован и нови Надзорни одбор ТВСА – каже министрица Брчић.

Текст је произведен у оквиру медијског pool-а Мреже ACCOUNT (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име