ЈАВНЕ НАБАВКЕ КЦУС-А: Тендери прилагођени омиљеним фирмама

0
253
foto: A. Kebo

Половином априла ове године Универзитетски клинички центар Сарајево расписао је тендер за набавку медицинских средстава, ендопротеза, за потребе КЦУС-а. Вриједност тендера 3,1 милион марака без ПДВ-а. Техничка спецификација тендера, подијељеног на десет лотова, преписана је у потпуности из каталога произвођача Limacorporate Spa, Zimmer Biomet i Johnson&Johnson.

Заступници ових произвођача за Босну и Херцеговину су фирме Херцеговиналијек, Марк Медикал и Инел-мед из Мостара. Једино ове фирме могле су испунити захтјеве из тендерске документације КЦУС-а.

Фирма Крајинагруп из Бање Луке жалила се на техничке спецификације тендера наводећи да је „јасно да је ово тијело користило савјете особа које су имале директан интерес за изход поступка додјеле уговора јер како другачије описати начин на који је састављена техничка спецификација која је преписана из каталога произвођача.“

У жалби су навели да је за све лотове техничка спефикација преписана из каталога произвођача чиме је КЦУС тендерску документацију затворио за само три понуђача.

– Лот 1, 2,3,4 и дио лота 5 и 9 – уговорно тијело је комплетну техничку спецификацију прилагодило једном произвођачу – Limacorporate Spa са сједиштем у Италији, а коју заступа компанија Инел-мед из Мостара – навели су у жалби из фирме Крајинагруп.

Укупна вриједност лотова 1,2,3,4, 5 и лота 9 износи 1.693.000 КМ.

– Лот 5 и 6 техничка спецификација је написана за произвођача „Johnson and Johnson“ чији је дистрибутер компанија Херцеговиналијек из Мостара. Техничку спецификацију уговорно тијело је прилагодило произвођачу „Johnson and Johnson“, јер је са детаљним описима и спецификацијом материјала, од којег су тражени производи направљени, има само поменути произвођач – наведено је даље у жалби.

Вриједност лота 5 и лота 6 износи 367.000 КМ.

У одговору на жалбу фирме Крајинагруп из Клиничког центра су одговорили да су правили тендерску документацију „у складу са сазнањима из Регистра Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ“ те да је тендерска документација била доступна већем броју понуђача.

Из Канцеларије за разматрање жалби навели су да из КЦУС-а при одговору на жалбу нису дали „нити један контрааргумент детаљним наводима жалитеља у смислу „преписивања“ техничке спецификације, односно појединих ставки из каталога напријед наведених произвођача, за које је ово тијело утврдило да су тачни“.

Игнорисање навода из жалбе од стране КЦУС-а не треба да изненађује. Фирми Херцеговиналијек и раније су прилагођавали тендерску документацију. У посљедњих годину дана фирма Diamedic три пута се жалила Канцеларији за разматрање жалби за намјештање тендера КЦУС-а овој фирми.

Крајем децембра прошле године КЦУС је расписао тендер за набавку медицинских средстава, реагенса за биохемијске и имунохемијске претраге. Вриједност тендера 2, 6 милиона КМ без ПДВ-а. Фирма Диамедиц уложила је жалбу УРЖ-у.

– Ово је поновни покушај да се омогући да као најповољнији понуђач буде изабрана фирма Херцеговиналијек. Истичемо да је УРЖ у оквиру неколико својих рјешења као незаконите зауставио преговарачке и отворене поступке набавки који су требали погодовати овој компанији – навели су у жалби из фирме Diamedic.

Крајем марта ове године УРЖ је донио рјешење којим се поништава тендерска документација. Умјесто расписивања новог тендера 19. јуна 2019. године КЦУС објављује исправку за обавјештење о набавци у којем исти тендер дијели на 11 лотова.

Када су у питању лот 7 и лот 8 тендера за набавку медицинских средстава за потребе КЦУС-а, из Крајинагрупа у жалби наводе да је „видљиво да су описи, величине и материјали од којих су тражени производи направљени, идентични истовјетним производима произвођача Zimmer Biomet.“

Вриједност лота 7 – ендопротеза кука и лот-а 8 – ендопротеза кољена износи 1.130.000 КМ.

Производ тотална ендопротеза кољена, произвођача Zimmer налази се на списку регистрованих медицинских средстава Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ. Регистровани представник је фирма Mark Medical из Сарајева.

Подсјетимо да је КЦУС тендерском документацијом и раније погодовао овој фирми. Тако је прошле године на тендеру за набавку ендопротезе кука и кољена за потребе Клинике за ортопедију и траумотологију техничка спецификација, као и на овом тендеру, у потпуности преписана из каталога произвођача Zimmer Biomet.

Тада се фирма Медика из Мостара жалила УРЖ-у да је Клинички центар измијенио првобитно објављену тендерску спецификацију за ЛОТ 4 тендера тако што су уз називе предмета набавке додани оригинални произвођачки називи и величине са чиме су набавку „закључали само за једног произвођача односно добављача“.

Прије годину дана Журнал је опширно писао о неправилностима у јавним набавкама Клиничког центра Сарајево. Преписивање техничких спецификација ради погодовања одређеним фирмама и даље је пракса на КЦУС-у која пролази некажњено.

А. Омеровић / zurnal.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име