Књаз Алекс: Људи мисле да си шупак ако им не поклониш оно што си створио

0
330

Од човјека који свира блек метал (black metal), шминка се ђавољим мастима, ставља на себе којекакве ланце, катанце и шиљке понајмање очекујете да у кафану дође са лизалом и наручи – чај.

Алтернативна музичка сцена у Републици Српској је, чини се, алтернативна и ван стејџа. Књаз Алекс, пјевач и оснивач блек метал бенда „Звијер“, првог марта одлази на Малту. Тамо ће да свира, тамо ће да ради, тамо ће, на концу, и да живи, па је ово посљедња прилика да чујемо нешто о музици о којој већина не зна ама баш ништа, али је упркос томе презиру.

– Да, одлазим на Малту. Доста је било. Почетна плата је 1.200 евра. Имаћу и додатни посао, писаћу на једном порталу о источној култури. На Малти су ми, када је музика у питању, понудили више него што ми је ико и икада понодио овдје – каже Књаз за ИЗВОР.

Књаз инсистира на блек металу. То је, каже, његов избор, његова страст. Дет метал (death metal) је технички захтјевнији од блек метала. Музички је агресивнији, али не и идеолошки. Блек метал, каже он, има снажнију и аутентичнију идеологију.

– У средишту овога што ми радимо је мизантропија. Блек метал је раширио своју тематску палету. Мени је мизантропија блиска тема. Коријен блек метала јесте у сатанизму. Први бендови су се везали за крстове окренуте наопако и комплетну сатанистичку иконографију, али блек метал није само то – истакао је Књаз.

Метал који Књаз свира је укоријењен у тој музици, али инспирација је другачија. Књаз је, како каже, изабрао да пише о мрачном балканском фолклору, а не о сатанизму.

– У свим балканским селима постоје приче о вјештицама, вампирима и вукодлацима. То је социјални фолклор који тематизује мрачне ствари које су се дешавале на Балкану. Тај фолклор и даље постоји у сваком селу. Само треба да се одмакнемо од градова – казао је Књаз.

Алтернативни правци у музици, осим ако не подразумијевају шаторска весеља, нису миљеници широких народних маса. Књаз каже да је због тога готово немогуће окупити бенд у БиХ који би свирао блек метал.

– Појавиће се пет људи са ентузијазмом који је једнак младалачком „ложењу“ од пар мјесеци, али ће побјећи чим схвате да неће постати „Металике“ и да неће гузити најбоље пичке. „Звијер“ чинимо ја који одлазим на Малту и друг који се већ преселио у Енглеску. Ако у бенд убројимо и музичаре који с нама сарађују на свиракам, „Звијер“ је ваљда једини бенд чији су сви чланови у расијању – рекао је Књаз.

Објавили су албум „Вјечност трулежи“, једну синглицу која је била најава првог албума и live албум из Ријеке. На другом албуму „Празнина“ наћи ће се четири ствари и све ће бити на – српском језику.

– Превешћемо пјесме, наравно, на енглески. Интерпретирали смо дијелове неких писаца попут Шантића и Киша и желимо да покажемо колико су они запостављени. Постоји много блага у балканској култури и њега треба представити што бројнијој публици – казао је Књаз.

Публика у БиХ је, додаје он, незаинтересована за овај музички правац. Књаз и жива легенда блек метал сцене Вожда Јован Погани свирају безмало двије деценије, а у Бањој Луци су продали тек десетак касета.

– Људи не желе да ти дају паре, јер знају да ти тако олакшавају рад. Сви очекују да ћеш им оно што си створио дати џаба. Пребаци ми, тако кажу. Нећу да ти пребацим, плати и носи! Онда те дискредитују и одбаце. Кажу да си шупак што им не даш џаба – истиче Књаз.

Књаз за наш портал каже да то отежава посао свима који се баве музиком која није комерцијална. Нико не жели да схвати да је у издавање једног албума утрошено много времена, енергије и пара.

– Прије неколико година је одржана свирка у Дому омладине. Најављена је неколико мјесеци раније. Улаз је био седам или десет марака. Унутра је било сто људи, а испред пет хиљада њих који неће да плате улаз, али пију дволитре пива. Организатор пада у минус три хиљада марака и тако завршава свирка – казао је Књаз Алекс.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име