КЊИГОКАЗИ ИГОРА ПРЕРАДОВИЋА: Преиспитивање неописивог зла

0
129
april

„Ја нисам сасвим читав“ – прва је реченица овог романа и прва реченица извјештаја, на хиљаду и сто густо штампаних страна, о геноциду над индијанским племенима једне средњоамеричке државе, који је сачињен од оптужујућих свједочанстава преживјелих и очевидаца, а који је главни лик дошао да редигује и лекторише (у атмосфери гдје „порочни атеиста ради за перфидну католичку цркву“) у року од три мјесеца за невелики хонорар који му је неопходан, јер већ неко вријеме, од када је због политичког исказа напустио своју земљу, ништа не ради, а самим тим и не зарађује. 

Наведена прва реченица се испоставља као смјерница и повезница између писца и свједока незамисливих злочина, реченица која ће његовом сензибилитету романописца и пјесника уз већ велику дозу депресивности и параноје, а која из поглавља у поглавље незаустављиво расте и неумољиво стапа његов приватни живот и извјештај о геноциду на којем ради, а чију већину чине искази људи који су пореметили памећу, што је у тако мрачним околностима скоро па неизбјежно, и које и у њему кулминира, прије бијега на други крај свијета, не испунивши професионални задатак.

„Безумље“ (2004) је обимом невелик роман, саткан од дугих, километарских реченица које не ометају и не компликују читање, него префињеном наративном нити магијски увлачи читаоца у тамну, а свеприсутну тематику овог штива и преиспитује ставове недовољно истраженом људском пориву да другом човјеку чини неописиво зло и наноси неиздрживу бол уништавајући га на најсуровије начине. Ово је роман за који без претјеривања могу констатовати да има све карактеристике великог књижевног дјела и који треба да постане неизоставна лектира свих пажљивијих читача.

Орасио Кастељанос Моја рођен је 1957. године у Хондурасу, а одрастао је у Славадору. Живио је у многим градовима Америке и Европе, бавио се новинарстом, предавао у Питсбургу, у Пенсилванији, као и на другим америчким универзитетима. Иза себе има доста објављених романа, а „Безумље“ је најпознатији и вишеструко награђиван. Приче су му сабране у књизи „Са тјескобом од протекле олује“ (2009). Књижевна критика га сматра једним од најзначајнијих савремених латиноамеричких књижевника.

„Безумље“ је за српско говорно подручје објавила издавачка кућа „Лагуна“ 2013. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име