KNJIGOKAZI IGORA PRERADOVIĆA: Vila pletilja najraskošnijih besjeda

0
380
tajib

„Kraj je u tišini, na obali, u mraku. Daleko od sjajnih izloga, stakla i metala. Kraj je tamo gde se noću mogu videti zvezde i oslušnuti tišina. Talasa. Kosmosa. Srca. Usamljenosti…“

Iako poznata i uvršćena u lektiru kao autor dječijih knjiga i romana, Vesna Aleksić u ovoj zbirci putopisnih priča pred ozbiljne čitače izranja kao gorostas, kao nadrealna vila pletilja najraskošnijih besjeda, pod krinkom putopisca koja se sve češće urušava ljepotom dojmljivog narativnog iskaza pred kojom bi se zastidjeli i mnogi romanopisci.

Osim te istančane pripovjedačke niti, ono što ovu knjigu i knjige priča savremenih domaćih i stranih pisaca može činiti zanimljivom jeste ta mogućnost da se, u vječitom nedostatku vremena, danas pročita jedan zapis, sutra drugi, potom preskočimo koji dan i nesmetano nastavimo sa čitanjem zabavnih proznih cjelina koje i nisu nastajale u dahu negu u rasponu od par godina.

„Knjiga hrani sećanjem svojih sećanja. Mudrošću koja najviše liči na ljubav. Kad se uzme u ruke i kad se utone u ono što pulsira ispod košuljice od papira, platna i kartona, događa se obratno: ona počinje da skida čitaočeve nepotrebne košuljice i zavoje.“

Vesna Aleksić je rođena 1958. godine u Obrenovcu. Do sada je objavila više dječijih knjiga i romana za koje je primila mnoge značajne nagrade („Neven“, magrada Matice Srpske, nagrada „Politikinog zabavnika“), a ovu veoma dobru putopisnu prozu čistog i svježeg glasa objavila je 2008. godine beogradska „Geopoetika“.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime