Ko piše udžbenike iz vjeronauke: Iz Čikaga moji, znaš ti dobro koji!

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva izdvojio je 400.000 maraka za kupovinu udžbenika pravoslavne vjeronauke i njemačkog jezika za osnovnu i srednju školu. Među autorima udžbenika pravoslavne vjeronauke je i sveštenik Slobodan Vrhovac koji je od učenika tražio da ga ljube u ruku prije početka časa.

Direktor ove škole Radoslav Savanović je u martu 2016. godine kazao da je ljubljenje u ruku u školi nedopustivo, dok je Vrhovac tvrdio da „to nije cjelivanje ruke, već blagoslov“ i da se on na času ponaša kao sveštenik, a ne kao vjeroučitelj.

– Ja sam sveštenik i uopšte ne zahtijevam od djece da traže blagoslov. To nije cjelivanje ruke, već blagoslov. Učio sam ih kako se oslovljava sveštenik i kako se traži blagoslov. To je moj zadatak, moja misija – da naučim djecu koji su pravoslavni hrišćani – govorio je tada Vrhovac.

Vrhovac je autor udžbenika pravoslavne vjeronauke za deveti razred.

Krstan Dubravac je i ove godine napisao udžbenik vjeronauke za drugi razred osnovne škole, a mnogi se sjećaju prošlogodišnjih korica njegovog udžbenika koje su krasile u najmanju ruku dvosmislene ilustracije na kojima se djeca i sveštena lica nalaze u više nego nezgodnim položajima.

Prije dvije godine veliku pažnju javnosti izazvala je informacija da je udžbenik vjeronauke za srednje škole pripremljen prije nego što je Ministarstvo prosvjete i kulture donijelo odluku o tome da li će se u srednjim školama izučavati vjeronauka. U pitanju je bio udžbenik vjeronauke za prvi razred srednje škole, a autor udžbenika je Zdravko Peno čiji se udžbenik i ove godine nalazi u nastavnom planu i programu za srednje škole.

Savjetnik za vjeronauku u Pedagoškom zavodu RS Slavoljub Lukić rekao je prije dvije godine da se neopravdano digla velika medijska hajka oko vjeronauke u srednjim školama, dok se niko nije bunio kada je ista uvedena u srednje škole u FBiH. Udžbenik, rekao je on, nije pripremljen unaprijed nego već postoji.

 

Udžbenik pravoslavne vjeronauke za osmi razred napisao je pravoslavni sveštenik Zoran Pajkanović koji otvoreno negira evoluciju. Teorija evolucije, pisao je Pajkanović, predstavlja temelj ideološke misli, a ne temelj nauke. Ta ideologija jeste ateizam.

– Prema teoriji evolucije, u udžbenicima biologije, pročitaćete da su najprije nastali jednoćelijski živi organizmi, od kojih su proizašli složeniji. Ovakvo obrazloženje predstavlja najveće čudo: iz sveopšteg mrtvila (po)javio se život. NIKO od naučnika ne može da objasni kako se IZ MRTVE MATERIJE javio život. I to ne bilo kakav život; život uređen do savršenstva – pisao je Pajkanović.

Da ljubav prema bogu i poslu ne poznaje granice svjedoči i udžbenik pravoslavne vjeronauke za peti razred kojeg je napisao Mile Subotić, paroh Stare crkve Hristovog Vaznesenja u Čikagu. Subotić u Čikagu živi od 2016. godine.

Zavod je naručio 114.600 udžbenika pravoslavne vjeronauke, a prema tenderskoj dokumentaciji rok za isporuku robe je deset dana od dana narudžbe. Izdavači kažu da toliki broj udžbenika za deset dana može da se odštampa u Kini, ali ne i u Srpskoj.

– Kina je sagradila i bolnicu za tri dana, a mi smo vidjeli kako su naši sagradili bolnicu. Tako je i sa udžbenicima. Samo da brojite do 115.000, pa ćete vidjeti koliko je to, a ne da štampate toliki broj udžbenika za tako kratko vrijeme. Jasno je da su udžbenici već odštampani. Da je u pitanju jedan udžbenik, možda bi i mogao da se štampa toliki broj, ali 115.000 primjeraka deset udžbenika je nemoguće odštampati za tako kratko vrijeme – kazao je za IZVOR vlasnik jedne privatne štamparije.

Zavod: Ne ulazimo u dinamiku planiranja

U Zavodu kažu da su svi uslovi javne nabavke precizirani u tenderskoj dokumentaciji, pa time i rok isporuke robe. Svi zainteresovani ponuđači su, kažu u Zavodu, samim preuzimanjem tenderske dokumentacije bili upoznati sa uslovima tendera.

– Potpisanim nacrtom ugovora o nabavci robe ponuđači su prihvatili sve uslove ugovora, pa time i rok isporuke robe, u ovom slučaju rok od deset dana od dana narudžbe. S obzirom na to da je riječ o nabavci robe, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva ne ulazi u dinamiku planiranja, izbora štamparije i izvršenja štampe udžbenika pravoslavne vjeronauke – istakao je portparol Zavoda Dejan Kerleta.

Zakonom o izdavačkoj djelatnosti definisano je, dodaje on, da školske udžbenike i druga nastavna sredstva izdaje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, a školski udžbenik i druga nastavna sredstva koja služe za potrebe iz vjeronauke može izdavati i nadležni organ crkve, odnosno vjerske zajednice.

– Zavod za udžbenike i nastavna sredstva nije izdavač udžbenika pravoslavne vjeronauke. Nismo provodili proceduru pribavljanja udžbenika vjeronauke. Ne učestvujemo u proceduri izrade i štampanja tih udžbenika. Isključivo u svojim knjižarama distribuišemo udžbenike koji se nalaze na spisku udžbenika za osnovnu školu koji je odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske – rekao je Kerleta.

Dubravac: Mogli ste se i vi prijaviti

Udžbenike pravoslavne vjeronauke za osnovne i srednje škole izdaje Katihetski odbor Srpske pravoslavne crkve u RS, FBiH i Brčko Distriktu.

foto: katihetskiodbor.org

Član tog odbora je i protojerej-stavrofor Krstan Dubravac koji je ujedno i autor udžbenika vjeronauke za drugi razred osnovne škole.

– To nije sukob interesa – kazao je Dubravac.

On je dodao da je raspisan konkurs na koji je svako mogao da se prijavi, pa i sveštenik iz Čikaga.

– Bio je konkurs, mogli ste se i vi prijaviti – rekao je Dubravac, a potom prekinuo vezu.

Predsjednik Katihetskog odbora je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, a članovi su, pored Dubravca, i protojerej-stavrofor Momčilo Pejičić, protojerej-stavrofor Čedomir Arambašić, jerej Zlatko Bogdanović, jerej Siniša Šarenac, jerej Neven Marinković, protođakon Dragan Popović, Slavoljub Lukić, Aleksandar Šmanja i Aleksandra Srdanović.

Šmanja kaže da Dubravac nije u sukobu interesa, jer nije član Komisije Katihetskog odbora SPC-a. On ističe da udžbenike mogu da pišu svi.

– Rukopisi dolaze pod šifrom i nezavisna komisija ocjenjuje rukopise. Konkurs je javni poziv koji je upućen svima i na svi mogu da pišu udžbenike – rekao je Šmanja.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime