Мајстор кинеског рвања Антонио Лангиано: Године вјежбања за савршено бацање

0
209

Мајстор кинеског рвања и предсједник Европске федерације за кинеско рвање Антонио Лангиано посјетио је протеклог викенда Бању Луку. Лангиано каже да је његова намјера да са сарадницима донесе ову племениту вјештину у БиХ.

Његово интересовање за БиХ почело је на семинарима на којима је упознао мајстора кунг фуа из Бање Луке Драгана Ђумића. Тада су заједно дошли на идеју да промовишу кинеско рвање у БиХ и Републици Српској. Лангиано је у Бању Луку дошао управо на Ђумићев позив и то у пратњи свог ученика Алесија Паскулија који је уједно и свјетски првак у кинеском рвању.

– Кинеско рвање је познатије по свом правом, старом називу – шуаи ђиао. То је један од најстаријих стилова у Кини. Записи о њему стари су три хиљаде година. Карактеристике овог спорта је борба тијело уз тијело, а могу га тренирати и момци и дјевојке – казао је Лангиано.

Он додаје да се у кинеском рвање не користе ударци руком и ногом и да је све подређено бацању противника. Кинеско рвање, каже Лангиано, развија моторичке способности и мускулатуру вјежбача.

– Вјежбе снаге и истезања су тешке, али су више него ефектне. Вјежбе се раде саме, са реквизитима, са партнером. У Кини полазници једну вјежбу раде сатима док је не доведу до савршенства. Да бисте били добар такмичар морате имати снажно тијело – истакао је Лангиано.

Драган Ђумић каже да кинеско рвање иде у ред „интелигентних борилачких вјештина“. Он каже да шуаи ђао користи све предности биомеханике, односно потенцијале људског тијела. У кинеском борењу, додаје Ђумић, контакт је све.

– Кинеско рвање је прије свега изузетно добра дисциплина за дјецу, јер им јача кичму. У времену када дјеца све више сједе пред телевизијом и компјутером то је од изузетне важности. Вјежбе јачају кичмени стуб и они који годинама тренирају кинеском рвање у позним годинама немају карактеристичне болове у леђима – казао је Ђумић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име