МАРИЈА МИЛИЋ: Безбојна револуција

0
387
tunguzija

У децембру су нас обавијестили да је у току пета фаза обојене револуције, даље јој се губи сваки траг. Нико не говори докле смо сад.

Од оних немилих догађаја пред Нову годину стање у Бањој Луци је неуобичајено мирно. Да не би нових поплава и неколико еколошких инцидената – мрље у Врбасу, цурења канцерогеног пиралена у кругу Инцела, који су и даље под знаком питања, живот би у потенцијалној европској престоници културе наставио својим током.

Можда би, у новонасталој, инцидентној и могуће – катастрофалној ситуацији Бањалучани без проблема повјеровали да вода за пиће јесте потпуно исправна. Па макар и каснила информација о томе, а била је стварно дебело закаснила.

Међутим, кад мјесецима у глави слажемо вијести којима нас бомбардују, а за које се касније утврди да нису ни налик истини, најмање за то су криви људи који институцијама више – не вјерују.

Мјесецима смо слушали о конференцији за новинаре послије смрти Давида Драгичевића. Па се испоставило да су они који су изашли да кажу истину и умире јавност – заправо изрекли гнусне лажи.

Очигледно је да у кругу бањалучког Инцела данас имамо еколошку катастрофу, а новинари пишу да су званичници покушали да је сакрију. Иако је „Еуроблиц“ о томе писао прије два мјесеца, неко вријеме је у томе био усамљен, па се није дешавало ништа. Сад кад се информација поново завртила – јавност се испрепадала, земљиште је ограђено, приступ забрањен.

Намеће се логично питање – а шта би било да се није завртила?

Јуче смо читали да је бањалучка полиција заплијенила некакву дрогу која вриједи пола милиона марака, али да су сметнули да о томе обавијесте јавност.

Читали смо прошле године о британским шпијунима, наводним доказима за уплитање у изборе, крађи изборног материјала…

Ето зашто људи не вјерују. Кола се сломе обично на ономе ко је најмање крив – сада, силом прилика, бањалучком Водоводу, Институту за јавно здравство, Министарству здравља.

Са скоро стопостотном сигурношћу кажем да се нико не би играо информацијом о води, осим што су морали! раније да је пошаљу. Ја воду из чесме пијем.

Али се не љутите на људе ако им падне на памет да поставе и питање – да није случајно ово шеста фаза револуције? Можда је завршницу најлакше ударити преко загађене ријеке, воде и земљишта. А? Или се такве гадости шире само у изборним годинама?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име