МАРИЈА МИЛИЋ: Извињење јавног сервиса

0
527
tunguzija

1. Јавни ТВ сервис Грчке у понедјељак увече је, умјесто вијести, преносио скуп владајуће партије и страначки говор премијера.
2. Тамошња опозиција оцијенила је овај поступак „бруком за новинарство“.
3. Јавни ТВ сервис Грчке у уторак се извинио, свој поступак назвао грешком и изразио жаљење због своје процјене.
4. Ја сам се насмијала.

Исто у уторак, али на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци, чији је оснивач Народна скупштина Републике Српске, презентовано је истраживање. Двојица студената тог факултета током априла испитали су студенте оба јавна универзитета Републике Српске.

Тако смо, захваљујући медијима који су то смјели да објаве, сазнали да 60 одсто будућих академаца, младих у чију будућност се кунемо, вјерујемо и надамо се – не вјерује институцијама Републике Српске. Испитани студенти су са оба јавна универзитета, а оснивач универзитета је, у име Републике, Народна скупштина Републике Српске. Млади, тако је показало истраживање, не вјерују у Народну скупштину, не вјерују у Владу, не вјерују у Кабинет предсједника.

Ово нисмо чули, иако се законом куну у непристрасно програмско уређење, на медију чији је оснивач, као и оних који су истраживање представили, Република Српска.
На јавном сервису Републике Српске нисмо сазнали да 52 одсто студената државних универзитета мисли да одлуке доносе искључиво политички лидери. Нису нас информисали, мада се брецну сваки пут кад им приговоримо да крше закон, ни да је 23 одсто студената државних факултета убијеђено да одлуке у Републици Српској доносе – тајкуни.

Високо образовање је дјелатност од општег друштвеног интереса у Републици, пише у Закону о високом образовању. Основни циљеви високог образовања су унапређење знања, мисли и школства, настава и научноистраживачки рад.

Како је онда могуће да медиј од општег друштвеног интереса Републике, који се сопственим законом куне у пласман вјеродостојних, тачних, благовремених информација, укључујући и оне о образовању – не занима догађај са јавних универзитета?

Како је могуће да тог уторка, док се грчка телевизија извињавала, а студенти износили поражавајуће податке за Републику, истините догађаје игноришу, а на свом порталу емитују писање тзв. Инфосрпске?

Став 3, члана 15. Закона о РТРС каже да РТРС неће емитовати било какав материјал за који зна да је лажан или постоји оправдана основа за претпоставку да је лажан. Инфосрпска не постоји. Инфосрпска је лаж. За свакога ко емитује њихово писање постоји оправдана сумња да намјерно шири лаж.

РТРС преноси писање лажног портала. Оснивач РТРС-а је Република Српска. Ах, како је онда, за Бога милога, могуће да студенти не вјерују институцијама?

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име