MARIJA MILIĆ: Izvinjenje javnog servisa

tunguzija

1. Javni TV servis Grčke u ponedjeljak uveče je, umjesto vijesti, prenosio skup vladajuće partije i stranački govor premijera.
2. Tamošnja opozicija ocijenila je ovaj postupak „brukom za novinarstvo“.
3. Javni TV servis Grčke u utorak se izvinio, svoj postupak nazvao greškom i izrazio žaljenje zbog svoje procjene.
4. Ja sam se nasmijala.

Isto u utorak, ali na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, čiji je osnivač Narodna skupština Republike Srpske, prezentovano je istraživanje. Dvojica studenata tog fakulteta tokom aprila ispitali su studente oba javna univerziteta Republike Srpske.

Tako smo, zahvaljujući medijima koji su to smjeli da objave, saznali da 60 odsto budućih akademaca, mladih u čiju budućnost se kunemo, vjerujemo i nadamo se – ne vjeruje institucijama Republike Srpske. Ispitani studenti su sa oba javna univerziteta, a osnivač univerziteta je, u ime Republike, Narodna skupština Republike Srpske. Mladi, tako je pokazalo istraživanje, ne vjeruju u Narodnu skupštinu, ne vjeruju u Vladu, ne vjeruju u Kabinet predsjednika.

Ovo nismo čuli, iako se zakonom kunu u nepristrasno programsko uređenje, na mediju čiji je osnivač, kao i onih koji su istraživanje predstavili, Republika Srpska.
Na javnom servisu Republike Srpske nismo saznali da 52 odsto studenata državnih univerziteta misli da odluke donose isključivo politički lideri. Nisu nas informisali, mada se brecnu svaki put kad im prigovorimo da krše zakon, ni da je 23 odsto studenata državnih fakulteta ubijeđeno da odluke u Republici Srpskoj donose – tajkuni.

Visoko obrazovanje je djelatnost od opšteg društvenog interesa u Republici, piše u Zakonu o visokom obrazovanju. Osnovni ciljevi visokog obrazovanja su unapređenje znanja, misli i školstva, nastava i naučnoistraživački rad.

Kako je onda moguće da medij od opšteg društvenog interesa Republike, koji se sopstvenim zakonom kune u plasman vjerodostojnih, tačnih, blagovremenih informacija, uključujući i one o obrazovanju – ne zanima događaj sa javnih univerziteta?

Kako je moguće da tog utorka, dok se grčka televizija izvinjavala, a studenti iznosili poražavajuće podatke za Republiku, istinite događaje ignorišu, a na svom portalu emituju pisanje tzv. Infosrpske?

Stav 3, člana 15. Zakona o RTRS kaže da RTRS neće emitovati bilo kakav materijal za koji zna da je lažan ili postoji opravdana osnova za pretpostavku da je lažan. Infosrpska ne postoji. Infosrpska je laž. Za svakoga ko emituje njihovo pisanje postoji opravdana sumnja da namjerno širi laž.

RTRS prenosi pisanje lažnog portala. Osnivač RTRS-a je Republika Srpska. Ah, kako je onda, za Boga miloga, moguće da studenti ne vjeruju institucijama?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime