МАРИЈА МИЛИЋ: МАП-ЊЕТ шоу

0
440
tunguzija

Наслов, осим што је штета да као синтагма пропадне, нема пуно везе са остатком текста. Само је врло сликовит и актуелан увод у луткарску представу коју гледамо већ 20 и кусур година. У борби великих сила, Истока и Запада, у малој земљи марионета.

Посљедњих година имали смо привид да се стање на луткарској сцени мало унормалило. Високи представник се мало примирио, редитељи су му слабо давали главне улоге. Осим кад, може бити и хонорарно, сам одлучи да учини какву огавност. Као у случају гнусног поређења 9. јануара, Дана Републике са даном НДХ. Ако мене питате, на ту гадост треба подсјећати сваки дан. Сваког становника Републике Српске.

Елем, многи су, па чак и у Српској, ових дана завапили да је вријеме да он, као такав, искористи бонска овлаштења. Ко год из Републике Српске се узда у то горе је зло од оног ко је овлаштења исписао. Исто важи и за оне у ФБиХ, али они су сад мање битни.

Бонска овлаштења, којима су током двије деценије у БиХ прекршена сва могућа људска права, али – гле чуда! углавном Србима из Републике Српске, додатно су ојачала његову позицију. А ми бисмо, ваљда, коначно да га се ријешимо.

Не знам како се тачно десило да смо повјеровали у то да протекторат може у Европску унију.

БиХ је, колико год глумили слободу и самосталност, и даље протекторат. У научној теорији смо га назвали модерним, али са изузетно класичним сметњама по свакодневни политички живот – и на домаћа права и домаће одговорности.

БиХ са високим представником, па макар он био и Валентин Инцко, не може у Европску унију. А управо највећи заговорници Европе и западне демократије посљедњих дана у јавности траже да високи представник опет ојача. Не би ли умјесто њих смијенио њиховог политичког противника.

Кад отјерамо високог представника, политички истомишљеници и неистомишљеници, са црних листа и из бијелих књига, коначно ће морати самостално нешто да раде.

До тада ће на сваком нашем кораку бити борба Истока и Запада, али не зато што смо политички битни, него зато што имамо шуме, воде и потенцијалне концесије. Од којих зависи да ли ће се из криза закорачити лијево или десно.

Дакле, не зезајте се са тим бонским овлаштењима. Не треба нам опет зло.

За почетак, потребно је да високи представник оде. Ионако ових дана у Аустрији има преча посла.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име