Маркова улична продаја књига: Најмање читају у државним институцијама

0
442

Марко Ивановић дошао је прије неколико дана у Бању Луку са руксацима пуних књига. Његов посао је, како каже, јединствен и помало заборављен. Марко продаје књиге од врата до врата.

Марко је рођен у Фочи. Педагошки факултет је уписао у Бијељини, а прије пола године је почео са уличном продајом књига. Марко иде од кафића до кафића, од школе до школе, од државне установе до државне установе.

– У државним установама је, наравно, најмање купаца, али то не смета. Продавац никада не зна гдје лежи или спава купац. Мој посао је да тражим оне који воле да читају, а њих има свуда – каже Марко.

У Бању Луку је стигао из Дервенте, а ускоро га очекује и шетња Приједором. Марко додаје да књиге продаје у свим мјестима широм БиХ.

– Био сам у Бијељини, потом у Дервенти, Добоју, Тузли, Прњавору. Ускоро ћу на посао у Приједор, Дубицу, Крупу на Уни. Ово јесте заборављен посао, али баш због тога има перспективу – истиче Марко Ивановић.

Марко сваки дан на леђима носи 20 килограма књига. Највише се продају романи и књиге из психологије. Он каже да може да заради за пристојан живот и додаје да намјерава да се и даље бави овим послом.

– Ово је племенита самосталност. Не зависим од родитеља, нисам им на терету. Садржај књига је такав да људе подстиче да се интелектуално и духовно изграђују. Самим тим и физички. Књиге набављам од разних издавача. Посјећујем и сајмове, како због набавке, тако и због продаје. Најбоља продаја до сада је била у Модричи. Сваки дан радим осам сати, од девет ујутро до пет поподне – истакао је Мако Ивановић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име