Markova ulična prodaja knjiga: Najmanje čitaju u državnim institucijama

0
559

Marko Ivanović došao je prije nekoliko dana u Banju Luku sa ruksacima punih knjiga. Njegov posao je, kako kaže, jedinstven i pomalo zaboravljen. Marko prodaje knjige od vrata do vrata.

Marko je rođen u Foči. Pedagoški fakultet je upisao u Bijeljini, a prije pola godine je počeo sa uličnom prodajom knjiga. Marko ide od kafića do kafića, od škole do škole, od državne ustanove do državne ustanove.

– U državnim ustanovama je, naravno, najmanje kupaca, ali to ne smeta. Prodavac nikada ne zna gdje leži ili spava kupac. Moj posao je da tražim one koji vole da čitaju, a njih ima svuda – kaže Marko.

U Banju Luku je stigao iz Dervente, a uskoro ga očekuje i šetnja Prijedorom. Marko dodaje da knjige prodaje u svim mjestima širom BiH.

– Bio sam u Bijeljini, potom u Derventi, Doboju, Tuzli, Prnjavoru. Uskoro ću na posao u Prijedor, Dubicu, Krupu na Uni. Ovo jeste zaboravljen posao, ali baš zbog toga ima perspektivu – ističe Marko Ivanović.

Marko svaki dan na leđima nosi 20 kilograma knjiga. Najviše se prodaju romani i knjige iz psihologije. On kaže da može da zaradi za pristojan život i dodaje da namjerava da se i dalje bavi ovim poslom.

– Ovo je plemenita samostalnost. Ne zavisim od roditelja, nisam im na teretu. Sadržaj knjiga je takav da ljude podstiče da se intelektualno i duhovno izgrađuju. Samim tim i fizički. Knjige nabavljam od raznih izdavača. Posjećujem i sajmove, kako zbog nabavke, tako i zbog prodaje. Najbolja prodaja do sada je bila u Modriči. Svaki dan radim osam sati, od devet ujutro do pet popodne – istakao je Mako Ivanović.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime