Milko Grmuša: Sve nam je trenutno u minusu

Milko Grmuša
Milko Grmuša

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa Milko Grmuša godinama promišlja političku svenu u BiH i u Republici Srpskoj. Bio je dio SDS-a, potom i Napredne Srpske, a sada je „udarna pesnica“ opozicionog PDP-a. 

U razgovoru za IZVOR Grmuša otkriva zašto se vratio i treći put u politiku, da li su SDS i PDP trebali da prihvate ponudu SNSD-a i da li je tačno da je bivši Savez za promjene pozapošljavao koga je stigao u državne institucije.

Zašto bi neko vjerovao (mladom) političaru koji je promijenio tri stranke?

Ne tražim ni od koga da mi bilo šta vjeruje. Nikada nisam radio u javnom sektoru. Niti planiram da radim. Niti planiram da idem na neku funkciju. Nikada nisam imao problem da kažem šta mislim.

Sve što sam ranije govorio i pisao, govoriću i pisaću i dalje. Sve za šta sam se ranije zalagao, zalagaću se i dalje, bio u PDP-u aktivan ili pasivan član. Najvažnije je da imamo ljude koji se bore za to da se realizuju određene ideje i principi.

Šta to znači? Koje ideje i koji principi?

Meni će biti lakše da živim u uređenoj Republici Srpskoj. Najsrećniji bih bio da nikada ne moram da se bavim javnim poslom i da mogu da se bavim privatnim poslom, kao što se već i bavim, ali u daleko uređenijoj zemlji.

Nakon partijske epizode sa SDS-om bili ste razočarani. Tada ste govorili da se više nećete baviti politikom. Zašto se „džedaj vratio“?

Splet ničim izazvanih okolnosti. Sarađivao sam sa Adamom Šukalom dok je on bio u SDS-u i nakon što je napravio Naprednu Srpsku. Sarađivao sam s njim i kada je on napravio sporazum sa PDP-om.

Nisam planirao nikakve posebne angažmane u PDP-u dok se dvije partije nisu dogovorile. To je ujedno odgovor i na pitanje „zašto treća stranka“. Sarađivao sam sa Šukalom. Htio sam da pomognem i njemu i Branislavu Borenoviću.

Niste ništa tražili?

Nisam. Nisam tražio ni da budem generalni sekretar.

Ali ste to nevoljko prihvatili?

Ružno je reći nevoljko. Neću da se tako odnosim prema stranci. Perica Bundalo nam je u jednom trenutku skrenuo pažnju na to da je on šef poslaničkog kluba, da je potpredsjednik partije, da je generalni sekretar i da je već dvije godine na tim pozicijama. Zamolio je da mu pomognemo i malo olakšamo.

Da li su SDS i PDP ispravno odlučili kada je u pitanju poziv SNSD-a za formiranjem vlasti na državnom nivou?

Sve političke partije trebaju da imaju političke i nacionalne ciljeve koje proističu iz njihovih programa. Realizacija tih ciljeva je razlog bavljenja politikom, a ne puko učestvovanje ili neučestvovanje u vlasti. Ponekad je možda bolje ne biti u vlasti nego biti pod bilo kakvim nedefinisanim kriterijumima. Da se odmah razumijemo – mislim da bi bilo bolje da PDP ni protekle četiri godine nije bio u vlasti na bh. nivou.

Zašto?

Zato što nismo uspjeli da na nivou BiH pronađemo partnere s kojima bismo mogli ići naprijed.

A unutar stranke ste imali takve kadrove?

Republika Srpska nema dovoljno kadrova da učini sve što je potrebno. To je moj stav. Nije partijski. I jasno vam je iz tog odgovora da nijedna stranka nema sama dovoljno materijala. Bogami ćemo svi morati dobro da zasučemo rukave. Moraćemo da odemo u bijeli svijet i da se izvinimo svima koji su otišli iz ove zemlje, a onda da ih zamolimo da se vrate i da nam pomognu sa svojim poznanstima i iskustvima.

Oni koji su prethodne četiri godine kritikovali rahmetli Savez za promjene isticali su dvije stvari: manjak nacionalnog programa i instaliranje svojih kadrova u Sarajevu?

PDP ima jedan od najozbiljnijih i političkih i nacionalnih programa. On je objavljen u oktobru 2017. godine pod nazivom „Program obnove Republike Srpske“ sa jasnim i preciznim problemima i rješenjima u oblasti ekonomije, demografije, socijalne politike.

Taj program je prošao dosta nezapaženo. Ne znam šta je razlog tome. Pretpostavljam da smo mi krivi, jer nismo dovoljno komunicirali. PDP Republiku Srpsku vidi kao jedan mudar i pametan faktor koji koristi svoje ustavne kapacitete unutar BiH.

Geografske veze sa Hrvatskom i nacionalne veze sa Srbijom nam omogućavaju da dominiramo ovim dijelom Balkana. Nas u ovom trenutku ima 800 ili 850 hiljada u Srpskoj. BiH ima oko tri miliona građana, Srbija oko sedam miliona, Hrvatska tri-tri i po miliona.

Ako budemo mudri i pametni i ako ugrabimo priliku i ako budemo dominirali Bosnom i Hercegovinom, a možemo to da učinimo, ako koristimo snažnu nacionalnu poziciju prema Srbiji, ako koristimo panonsku i jadransku transverzalu – možemo da značimo mnogo više nego što bismo značili bez svega toga. Trenutno su nam sve te karakteristike u minusu.

Da li Republika Srpska sada vlada Bosnom i Hercegovinom s obzirom na poluge moći koje ima SNSD?

Mislim da ne vlada dovoljno. BiH mi se čini kao brod bez kormilara kojim niko ne upravlja, a ponajmanje oni koji se u nju svakodnevno kunu. Imam osjećaj da oni najviše rade na tome da je svakim danom bude sve manje.

A zapošljavanje u Sarajevu?

Postoje činjenice i statistike koje govore o tome koliko je radnika zaposleno u institucijama na bh. nivou. Evidentno je da je bilo manje zapošljavanja nego u prethodnim periodu, ali se u to treba uvesti reda.

Kako?

Svi mi treba da se pogledamo u oči i da vidimo da li hoćemo društvo u kojem će najsposobniji dolaziti na najodgovornija mjesta ili želimo društvo u kojem ćemo igrati igricu „hajde da se malo preživi“.

Prije tri godine sam napisao jedan tekst o javnim konkursima. Bilo je to pred lokalne izbore 2016. godine. U „Nezavisnim novinama“ je objavljen tekst kako neka partija uslovljava jednog kandidata za gradonačelnika tim i tim mjestima.

Po postojećem Zakonu o lokalnoj samoupravi je jasno definisano kako neko može postati načelnik. Ide se uvijek na javni konkurs. A svi znamo da je to predmet podjele političkog plijena. I zašto se igramo hipokrizije? Zakon kaže da treba konkurs, a praksa kaže da to dogovaraju stranke.

Da tužilac dobro radi svoj posao, odmah bi trebao da dođe u te stranke i da ih pita kako to rade. Tu hipokriziju treba razbiti tako što će se definisati šta pripada političkim partijama.

razgovarao: Goran Dakić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime