САША ЛАЗИЋ и МИРНА САВИЋ БАЊАЦ: Знамо шта нећемо и с киме нећемо

0
504
Saša Lazić i Mirna Savić Banjac
foto: izvor.ba

Када је предсједник народног демократског покрета Драган Чавић обнародовао одлуку Предсједништва ове странке да постану дио владајућег блока у Републици Српској, мало је било оних које та одлука није шокирала. Изненађени су били и одборници НДП-а у Скупштини Града Бања Лука Мирна Савић Бањац и Саша Лазић. 

Они су ускоро иступили из НДП-а и од тада дјелују као независни одборници. Потез бивше странке оцјењују као катастрофалан и лицемјеран и додају да о томе ништа нису знали док све то није било завршено.

Често за себе говорите да нисте политичари. Зашто се онда бавите политиком?

САВИЋ БАЊАЦ: У политику сам ушла прије више од десет година зато што сам осјећала огромно незадовољство. Стално сам кукала друштву, пријатељима, на послу, а ништа нисам могла да промијеним. Схватила сам да политика овдје све дефинише и све ствара и због тога сам почела да се бавим политиком.

ЛАЗИЋ: Годинама гледам ужас око нас. То дно дна које смо прбили. Никада нисам могао бити равнодушан према свему томе. Вјечито сам гунђао по плажама, по кафанама, по трибинама. И кроз неколико савјета сам почео да говорим те ствари тамо гдје треба да говорим. Постало је неиздрживо, а гледати се не може. Имао сам два избора: да одем одавде или да се борим. Изабрао сам да се борим.

Да ли сте успјели ишта да промијените набоље? Или су ваше политичке године узалудно потрошене?

САВИЋ БАЊАЦ: Не бјежим од политике. Да смо ми неко нормално друштво, били би могући и компромиси. Али, код нас је политика исувише испрљана и покварена. Превелика је поларизација између владајућих и свих осталих. Овдје компромис значи предају. Лако је политичарима у Холандији да се договарају о вјетрењачама када поштују законе и када је све остало уређено.

Шта мислите о политици након што је „први барјак опозиције“ и ваш дојучерашњи страначки шеф промијенио политичко наелектрисање?

ЛАЗИЋ: Политика је курва. Тако кажу. Али, није политика курва, људи су курве. Они обесмишљавају све. Политика је још једном брутално обесмишљена. Чавић се попишао по народу. Преварио је гласаче. Издао је повјерење. Поштеније би било да је то урадио у септембру. Не само он, него комплетно руководство странке коју смо напустили. То исто важи за све лажне опозиционаре. Знамо ми да је много лакше бити у власти него у опозицији.

Лазић: Народ доживљава егзодус

САВИЋ БАЊАЦ: Нисам очекивала то што се десило. Многи су причали о томе, али никога нисам слушала. О многима се годинама причало да су дио власти. Нисам имала ниједан разлог да вјерујем да је и он на тој страни. Слагала сам се са сваком његовом изјавом прије него што је прешао у власт. Стајала сам иза тих изјава. Био је један од најквалитетнијих политичара. Све његове дискусије биле су изванредне. Мислим да је свима јасно да ја не бих могла да урадим то што је урадио Драган Чавић.

Да ли Вам је понуђено да и ви уђете у власт?

ЛАЗИЋ: Још у првој години мандата нам је понуђено да уђемо у власт на локалном нивоу. Неки су отишли, неки су остали. Нас двоје смо остали. Чавић ми је рекао да коалирање НДП-а са влашћу не подразумијева и коалицију на локалном нивоу. Не вјерујем да би то тако било да смо остали у странци. И кад би било тако, било би лицемјерно.

Градски парламент је видио многобројна чудеса у посљедње три године. Јесте ли вас двоје сад „ни на небу, ни на земљи“?

САВИЋ БАЊАЦ: Нисмо. Ми знамо шта нећемо и с киме нећемо. Не прихватамо овај начин владавине и остајемо при томе, па макар и изашли из политике. То је кључно.

Јесте ли добили позиве из СДС-а и ПДП-а?

ЛАЗИЋ: Било је разговора, наравно. Звале су и странке из власти. Али, ми смо се јасно одредили по том питању и настављамо онако како смо до сада радили. Не проналазимо се у тим структурама, поготово након посљедњих дешавања. Опозиција не ради оно што би требала да ради. Не могу да подржим ово што раде.

Одговорили сте на акцију „Бања Лука се гради“. Препознајете ли ишта што је актуелна власт у Бањој Луци урадила, а да је то добро?

САВИЋ БАЊАЦ: Наравно да препознајемо, али наш посао није да их хвалимо. Наш посао је да кажемо шта не ваља. Сматрам да је културна стратегија добра ствар о којој говорим од почетка мандата. Тај документ је могао да буде много бољи. И могу да похвалим рад Банског двора. Заправо, нема смисла говорити о таквим стварима док се дешавају тешке ствари.

ЛАЗИЋ: Зависи шта је „актуелна градска власт“. Ова власт је наставак владавине исте структуре. Не може се ова власт издвајати из тог континуитета. Мене највише погађа непланска бетонизација Бање Луке. Спорт је катастрофалан. Фудбалски клуб „Борац“ је у другом рангу такмичења. Кошаркашки клуб „Борац“ је у трећем рангу такмичења. Да не говорим даље. Подршка наталитету је очајна. Двијехиљадити дио буџета иде као подршка наталитету, а народ нам једнако одлази. Шта је са школом на Старчевици? Још само ноћна смјена није уведена.

САВИЋ БАЊАЦ: Колико је коштао кружни ток код „Делте“, а колико кошта нови Зелени мост? Притом инвеститори касне, а нико не плаћа пенале. Да ли нам је битнији кружни тог од моста?

Савић Бањац: Наш посао није да хвалимо власт

ЛАЗИЋ: Народ доживљава егзодус. Наставимо ли овако, за пет година нас ће бити мање од пола милиона. Мислим да је то у коначници циљ овог режима. Тако ће имати апсолутну контролу избора. Када заврши то пустопшење, остаће они који су запослени у јавном сектору.

Поменули сте „тешке ствари“. Да ли је случај убиства Давида Драгичевића најтежа међу њима?

САВИЋ БАЊАЦ: Давор Драгичевић је тражио да нико од функционера, посланика и одборника то не помиње. Могу да кажем ово: они који одлазе не одлазе више само из финансијских разлога. Људи који су ситуирани и запослени одлазе. Зашто? Зато што нема правде. Закони не важе за све.

ЛАЗИЋ: Послије рата биљежимо три емиграциона таласа. Првих десет поратних година људи су одлазили због страха од новог рата, сукоба, страдања. Других десет година тражили су бољи посао, прилику, новац. Сада одлазе јер је плаше, јер нису сигурни, јер право и правда ништа не значе.

разговарао: Горан Дакић

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име