МИРСАД КЕБИЋ: Jawohl! Халал вам перо, јесте га зашиљили!

0
332
migranti

Ми који живимо у дијаспори махом смо крезави, безуби, чупави и заударамо смрадом покварених зуба. Прићи нам се не може. Возимо охабане крнтије које једва пређу пут од европске дестинације до механичарске радње у некој нашој босанкој касаби. А тад? Тад кад дођемо, дођемо до себе.

Поправимо зубе, поправимо кола, ошишамо се, оперемо се, намиришемо, па похрлимо да се усмрдимо ћевапима, роштиљом и осталим јефтиним сиротињским забавама. Сиротињским, дабоме, јер немамо ни пара, а још мање права да се изготивимо као они који су остали. Све паре оставимо зубарима, брицама и механичарима. Понеко и конобарима. И то је то.

То би требало да буде и остане симбол и етикета како да доживите Дијаспору и Дијаспорца. У двије ријечи: фукаре смрдљиве. Слика и прилика сваког од нас ко се усуди доћи кући на пар дана да се одмори. Те предрасуде, праћене стереотипима о радним хлачама, пиџамама и послом на „бауштели“, требало би да постану идеолошки „грунд“ за поимање оног правог извозрног Дијаспорца. Анимално, зар не?

Тако сам разумио да би Дијаспорац требао да буде доживљен, ако је судити по фашистичким насловима који нас тако дефинишу, а који су посљедњих дана угледали свјетло дана широм ојађене Босне, па и Херцеговине. Али колеге новинари, није то баш тако. Уз част изузецима, наравно, иде и оно – срам вас било!

У тексту у којем пише да ми стварно идемо брицама, механичарима и зубарима зато што су у Босни јефтинији и што на одмору имамо више времена – није ништа лоше. Али јесте много лоше да би се коректним текстом поткријепио олињали клише омаловажавања и подсмјехивања Дијаспорцима који је турен у наслов. Из њега као промаја удара предрасуда и стереотип да су домаћи дијаспорци петпарачке фукаре, јер нису у стању да исте потребе приуште тамо гдје бораве. Заиста је безобразно.

Још безобразније је доводити их на тако перфидан начин у контекст као неуспјешне зато што возе кварљиве, а не „нагел ноје“ аутомобиле. Које су купили властитим зарађеним, а не туђим покраденим, парама. Напосљетку, требало би да изврате „шлајпиге“, без ријечи донесу и подијеле сву зараду и покуњени се опет врну да наставе догодине. Тако би било најбоље. Срамота од контекста.

„Колеге новинари“, који сте ово радо пренијели и допустили објаву на овакав начин, срам вас било. Да сам инспирисан познатим домаћим фашистичким скрибоманом, у најмању руку би вам опсовао да вас је…о ко вам је дозволио да пишете. Али пошто нисам и пошто се гнушам тога, нећу то ни учинити, јер бих тиме постао гори од вас.

Ако је новинар зелена кљуна загризао залогај који није знао сажвакати, требало је да му претпостављени укаже на евентуалне посљедице. Можете ви мислити колико хоћете да сте у праву, јер из мене куља хуја због вашег смотаног приступа избору тема. Можете се тјешти колико год желите тиме да вам је објава постигла сврху, јер је дошла до коначног циља и изазвала реакцију, но кажем вам опет – срам вас било!

Тврдим вам и ово да вам је, извјештавајући на такав начин, професионална пропаст неминовна. А шта велите – није? Наслов је метнут ради кликова, а у тексту нема ништа спорно? Тако је. Да се кладимо да ће овај одговор бити кликнут више пута? Смијете? Хоће и то без обзира на то што се нисам помокрио по вама као ви по „дијаспори“.

Као да јадној земљи Босни у проткле три деценије није довољно подијела уздуж и попријеко. Ви нађосте и ту на вас тамо и нас овамо. Халал вам перо, јесте га зашиљили. Елем, док вам се није иступило, потеците да истражите ко су привредници који Управи за индиректно опорезивање БиХ дугују „кнап“ милијарду марака пореза. Питајте и то ко им деценијама дозвољава пословање и што им се то дозвољава без обзира што пфениг пореза не плаћају… Аха знам, то ће мало ко кликнути. Нема везе што вашим и мојим одраније покраденим парама возе најбјеснија кола. По троја, четвера…

Наравно, већина њих ће бити представљена као „успјешни“. Нема везе што вас лијепо пљачкају. На дијаспору ћете, ако је икако могуће, пљунути без обзира на то што је она највећи незванични алтернативни приход свих буџета у опљачканој земљи. Мало ли је? И опет – срам да вас буде.

Да вам кажем и то – треба да вас буде стид кад убудуће будете контактирали организаторе хуманитарних акција из Дијаспоре за донирање средстава за крпљење пропалих сокака. Да није страха од Бога Свемогућег, сваког одговорног би сваки пут понаосо, најмање васпитно ошамарити требало кад се Дијаспори обрати за било какве донације хуманитарних средстава.

Наравно да ће вас догодине велика множина доћи овамо у потрази за пословима и тражиће помоћ тих истих крезавих и чупавих рођака који се возе у „хаварисаним колима“ да „им се нађу док се снађу“. Тражићете и приврединке из Дијаспоре да вам подрже разне пројкте и маркетинге. Знам да хоћете. И подржаће вас, а награде и плакете ћете опет додијељивати домаћим тајкунима.

На част вам.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име