Мишо Кулић на више радних мјеста истовремено, Универзитет га изабрао и у Сенат

0
74
mišo

Иако је већ годинама јавна тајна да на универзитетима у Републици Српској предају професори с двоструким радним односом, њихов број никада није утврђен. Тако за многе од њих не знамо да ли су запослени у Србији, БиХ, Црној Гори или у све три државе истовремено и то на пуно радно вријеме.

У медијима је више пута потенциран овај проблем, јер велики број професора предаје свуда, али не као гостујући, већ са пуним радним временом и радним односима. Никада није објашњено како је могуће да један човјек буде у исто вријеме у двије или три државе, ако у једној седмици треба да ради 40 радних сати, како је законски регулисано и коме се уплаћују доприноси у оквиру бруто плате.

Такође, суштинско питање квалитета наставе остављено је по страни јер је јасно да се настава не може извести у законски предвиђеном обиму ако професори бораве на факултетима дан или два мјесечно.

Предаје на јавном, промовише приватни факултет

Један од таквих примјера јесте случај проф. др Мише Кулића, који је 11. јула 2017. године изабран у Сенат Универзитета у Источном Сарајеву са, како је из више извора потврђено порталу еТрафика, двоструким радним односом. На ту функцију предложио га је Филозофски факултет, као дугогодишњег шефа катедре за филозофију, а чланови Наставно-научног вијећа су му дали једногласну подршку и поред тога што је упоредно запослен на Факултету за услужни бизнис у Сремској Каменици.

Како Кулићу пише у званичној биографији, објављеној на сајту Универзитета Educons, он је у сталном радном односу на Факултету за услужни бизнис још од 2006. године. Такође, био је и декан тог факултета истовремено када је био и шеф катедре за филозофију у Источном Сарајеву.

Кулић неколико година ради и на приватном Паневропском универзитету “Апеирон”, иако је Управни одбор Универзитета у Источном Сарајеву забранио ангажовање својих професора на другим факултетима.

kulic2

Истовремено, број студената који уписује катедру за филозофију на Палама не достиже двије цифре већ годинама. Претпрошле године, када је Кулић именован у Сенат, тај број се свео на једног студента.

– Годинама се Кулићев пуни радни однос мјери са само неколико дана проведених на свом Филозофском факултету мјесечно – наглашава за еТрафику неколико саговорника са Универзитета у Источном Сарајеву.

Док на Палама филозофија уписује једног студента, њен шеф Кулић у промотивном споту за новосадски Универзитет „Educons“ подстиче упис на приватни факултет о којем говори у суперлативу.

Инспекција извршила контролу

Из Републичке просвјетне инспекције је потврђено порталу еТрафика да су примили анонимну представку којом се тражи контрола регуларности процедуре избора професора Мише Кулића за члана Сената Универзитета у Источном Сарајеву.

Инспектору је, између осталог, предочен Уговор о раду на неодређено вријеме, од 1. децембра 2014. године, закључен између Универзитета у Источном Сарајеву и професора Мише Кулића са научним звањем „редовни професор“. У члану 4. је наведено да ће радник радити са пуним радним временом од осам часова дневно, односно 40 часова седмично. Новинари еТрафике су имали увид у поменуту документацију.

– Закључивање уговора о раду између радника и послодавца, у конкректном случају професора и ректора, врши се у складу са одредбама Закона о раду, као у било којем другом случају ступања у радни однос. У складу са одредбама поменутог Закона, радник који је закључио уговор о раду с пуним радним временом може, закључити уговор о раду са још једним послодавцем за рад до половине пуног радног времена, допунски радни однос, под условом да се радно вријеме радника код тих послодаваца временски не подудара. Из наведеног недвосмислено произилази да један радник не може код два послодавца бити ангажован на пуно радно вријеме – објашњавају из ове институције.

Имајући у виду да приватни факултет из Сремске Каменице, као ни сам Кулић, нису заинтересовани за оглашавање о поменутој теми, одговор на просто питање на колико факултета је запослен потражили смо од институција Републике Српске, али и сусједних Србије и Црне Горе.

Из Инспектората РС су навели да њима “није познато да ли је наведени професор радно ангажован и на другим високошколским установама у региону”.

– Обавеза послодавца, у конкретном случају Универзитета у Источном Сарајеву је да прати рад својих радника у складу са врстом уговора који је закључен, те да предузима мјере према радницима који не поштују радну обавезу у смислу поштивања радног времена и извршења радних задатака. С обзиром да уговор о раду закључује Универзитет, његова обавеза као послодавца је да прикупи све потребне информације и чињенице о особама које радно ангажује – закључили су из републичког Инспектората.

Факултет испитује Кулићеве ангажмане

На Универзитету у Источном Сарајеву, у одговору на питања које им је наш портал прослиједио, истакли су „да имају сазнања како проф. др Мишо Кулић предаје на још неким факултетима”, а за шта, како су додали, нема сагласност Универзитета у Источном Сарајеву, јер је исто супротно закону.

– Постоје индиције да је са другим високошколским установама такође у радном односу. Такође, проф. др Кулић врши промоцију других факултета – рекли су са Универзитета.

Ангажман на пуно радно вријеме на Универзитету у Источном Сарајеву, додали су, јесте препрека за заснивање новог радног односа, паралелно са радним односом на Универзитету у Источном Сарајеву.

– Закон о раду прописује да радник може закључити уговор о раду са пуним радним временом само са једним послодавцем. Наш Универзитет је упутио захтјев Министарству просвјете и културе РС (оп.аут. У међувремену је надлежност за високо образовање преузело новоформирано Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво) и Министарству рада за провјеру да ли су наши запослени, међу којима и професор Кулић, у двоструком радном односу – истичу са овог Универзитета.

Из Министарства рада и борачко-инвалидске заштите РС саопштили су да нису ресорно надлежни и да су захтјев прослиједили Републичкој управи за инспекцијске послове РС, која је даље упутила обавјештење да она нема законом датих овлаштења да изврши провјеру на територији Србије и Црне Горе те су навели да се треба обратитити Министарству спољних послова БиХ.

У међувремену, ресорно министарство упутило је, како су истакли, захтјев Министарству просвјете, науке, и технолошког развоја Србије и Министарству просвјете Црне Горе. У међувремену, Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво РС новинаре портала еТрафика поново је упутило на сам Универзитет. Истовремено, почетком маја смо послали упите и ресорним министарствима Србије и Црне Горе, али одговор до закључења текста нисмо добили те ћемо га, уколико га доставе, објавити накнадно, у форми прилога на овом истом линку.

Такође, са Универзитета у Источном Сарајеву доставили су нашем порталу засписник инспекције, која им је била у ванредној контроли по питању професора Кулића.

Дипломе за годину дана, некада и мање

Факултет за услужни бизнис из Сремске Каменице, на којем Кулић предаје, а на којем је раније био и декан, посебно је контроверзан, јер га више од деценију прате бројне афере у чијем средишту су водећа лица политичке сцене у Републици Српској, али и цјелокупној Босни и Херцеговини. Како је у децембру прошле године објављено у истраживачком тексту, објављеном у оквиру медијског poola-а Мреже ACCOUNT, изванредне оцјене, експресно студирање и стицање дипломе, уписивање постидпломских студија и прије завршетка основних, само су неке од ствари које прате ову образовну установу.

Диплому овог факултета, између осталих, имају и бивши министар трговине и туризма у Влади РС Предраг Глухаковић, директор Фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) РС Младен Милић, савјетник министра финансија РС Миле Баника, као и начелник Сокоца Милован Цицко Бјелица, који је, након завршене више школе, исте године, 2003, и уписао новосадски факултет и стекао диплому. Баника, који је обављао функцију и директора Пореске управе РС, дипломирао је за само годину дана, а због дипломе овог факултета 2012. је одбијен приликом конкурса за главног републичког ревизора. Код Милића се издвојило то што је основне студије завршио 28. фебруара 2004. године, а магистарске, на истом факултету, уписао годину дана раније, дакле, 2003, те завршио 2007. године.

Такође, поменути факултет био је у средишту афере 2012. године када су медији открили како је испостава поменутог факултета из Сремске Каменице у БиХ била регистрована у Грудама, и то на адреси свадбеног салона „Оток“, као и у једном хотелу у Купресу. Причи је додататни печат дала и бивша министарка просвјете у влади Херцегбосанког кантона Гордана Цикојевић, која је потврдила да су поменуте информације тачне.

– Данас нема трагова да је тај факултет постојао, а као подружница био је регистрован у Грудама и Купресу. Подружница у БиХ је затворена 2006. године, а највећи број диплома издат је током 2002, 2003. и 2004. године – потврдила је Цикојевићева.

Агенција Патриа је објавила да је око 140 особа из Херцеговине 2006. године за само шест мјесеци положило 27 испита на овом факултету. Одбију ли се суботе, недјеље и празници, студенти су полагали испите сваки четврти дан и завршили факултет за четири радна мјесеца. Наведено је да је међу дипломцима био и директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић.

Овај се факултет нашао у средишту афере и 2007. године када је током контроле у Посушју у аутомобилу који је возио Драго Баго, а који је иначе користио већ споменути Галић, пронађено 128 индекса и 2.000 евра. Возач је накнадно признао да је индексе „професору Франи Митровићу у Сплит послао из Новог Сада Станислав Накић, представник Факултета за услужни бизнис, гдје Митровић наводно предаје два предмета“.

Дипломама Факултета за услужни бизнис често су се бавиле и надлежне институције БиХ.

Двоструки радни односи

Подсјећамо, када је ријеч о двоструким радним односима професора у РС, у прошлогодишњем истраживању, које је такође објављено у оквиру медијског poola-а Мреже ACCOUNT, утврђено је да у Музичкој школи „Војин Комадина“ из Зворника минимално осам наставника, који у њој имају пуну радну норму, имају и пуне или дјелимичне радне норме по школама широм Србије, са појединим уговорима који су склопљени на неодређено вријеме.

*Текст је произведен у оквиру медијског poola-а Мреже ACCOUNT(Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име