Mreža 11 portala nadzire kandidate i budžete lokalnih zajednica

Mreža 11 portala u deset opština i gradova Banjalučke i Dobojske regije pokreće projekat nadzora trošenja lokalnih budžeta u predizbornoj godini, analiziranja zloupotreba funkcija i ovlašćenja u kampanji, te edukacije mladih novinara.

Cilj projekta „Lokalno i odgovorno – bitno je koga biramo“ koji implementira Udruženje „Promo tim“ sa ovih 11 portala jeste da stavi veći fokus na predizborna dešavanja u manjim lokalnim sredinama koja do sada nisu privlačila pažnju velikih, javnih medija, ali i malih nezavisnih medija, koji sebi ne mogu priuštiti dopisnike. To su koristili funkcioneri i političari da, daleko od očiju javnosti, zloupotrebljavaju fukcije i netransparentno troše novac.

– Evidentno je da se godinama javni resursi koriste za političke i lične promocije, a javna preduzeća se tretiraju kao privatna imovina. U izbornim godinama, novac lokalnih budžeta se kanališe ciljano na pridobijanje glasačkog tijela. Ovi budžeti su uglavnom potrošački, a ne razvojni da bi mogli obezdijediti posao i bolje uslove za život građana – istakla je urednica Info mreže Željka Javorac.

Treninzi će se održati u dva termina u Banjoj Luci, a poziv mladim novinarima biće raspisan naredne sedmice.

izvor.ba

 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime