НОВИ СКАНДАЛ ВСТВ: Осуђеник за покушај силовања именован за додатног судију

0
197

У казненој евиденцији Хусеина Делалића пише да је осуђиван два пута. Прво га је због наношења лаких тјелесних повреда Општински суд у Требињу осудио на условни казну у трајању од 30 дана. Годину касније, пресудом Општинског суда у Требињу, број К -110/82, Делалић је осуђен на казну затвора у трајању од годину дана, условно на три године, због тога што је починио кривично дјело силовање у покушају.

Када је, приликом именовања за носиоца правосудне функције, попуњавао упитник, Делалић је тврдио да никад није осуђен. И бивао је биран. Но, онда је Канцеларија дисциплинског тужиоца ВСТВ-а у априлу ове године пронашла у његовој казненој евиденцији пресуде које је додатни судија Кантоналног суда у Сарајеву скривао.

УДТ је поднио тужбу, те је од Високог судског и тужилачког вијећа затражено његово разрјешење са позиције додатног судије Кантоналног суда у Сарајеву. Припремно рочиште одржано је у јуну ове године, свега тридесетак дана прије него ће Делалићу формално истећи двогодишњи мандат. И онда – изненађење.

– Високо судско и тужилачко вијеће донијело је одлуку о продужењу мандата Хусеину Делалићу, додатном судији Кантоналног суда у Сарајеву, на период од двије године, почев од 1. 8. 2019. године – саопштено је након сједнице ВСТВ-а одржане 17. јула ове године.

Дакле, иако су знали да је додатни судија Хусеин Делалић годинама скривао да је осуђиван због силовања у покушају, чланови ВСТВ-а су му продужили мандат за још двије године.

Осим тога, првостепена дисциплинска комисија ВСТВ-а мјесец дана прије продужења мандата добила је захтјев за Делалићево разрјешење, али је главно рочиште заказано тек за септембар ове године, након што Делалић и формално преузме функцију додатног судије Кантоналног суда у Сарајеву.

А. Авдић / zurnal.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име