Омиљена фирма СДА обнавља Вилсоново шеталиште: Фали тампона, фали цемента…

0
177

Фирма АМЕ д.о.о. Бреза добила је тендер за уређење шеталишта на лијевој обали Миљацке. Управо овај инфраструктурни пројект Општине Ново Сарајево пластичан је примјер на који начин се врше јавни радови у Босни и Херцеговини. Проневјери на тампону, лажирај на цементу и квалитету материјала, постави девет умјесто договорених десет плоча, пробиј све рокове и највјероватније ћеш добити још један тендер без обзира на то што си оптужен за давање мита.

Пројект уређења шеталишта на лијевој обали Миљацке заједнички је пројекат Кантона Сарајево и Општине Ново Сарајево. Споразум о реализацији потписан је 16. 3. 2018. године од стране тадашњег кантоналног министра просторног уређења, грађења и заштите околиша Чедомира Лукића и начелника општине Ново Сарајево Неџада Колџе, пише tačno.net.

Пројектом је предвиђено уређење дионице у дужини од 1.200 метара од моста Арс Аеви до моста Топал Осман Паше. Предвиђена средства за овај пројект износила су 800.000 КМ. Документацијом је предвиђена пјешачка стаза ширине 3,30 метара, а дужином шеталишта, предвиђена је уградња камених плоча „јабланички габро“ димензија 30x30x8 cm, те клупа и канте за смеће, као и расвјете у одређеним размацима.

Гдје је СДА ту је и АМЕ Бреза

Тендер за овај посао добија фирма АМЕ д.о.о. Бреза. Цијена радова расте на 880.000 КМ, а 5. јула 2018. године уговор о изградњи потписују тадашњи директор Алмедин Омерхоџић и начелник општине Ново Сарајево Неџад Колџо.

Само десетак дана након свечаног потписивања уговора, против директора АМЕ Бреза, Општински суд потврђује оптужницу којом се Алмедин Омерхоџић терети за кривично дјело давања дара и другог облика користи.

Омерхоџић се терети да је, као директор фирме АМЕ из Брезе, Хајрудину Дједовићу помоћнику директора Дирекције за путеве КС-а поклонио техничку робу у износу већем од четири хиљаде марака, како Дједовић, и поред утврђених неправилности приликом контроле у обављању опходње путева ове фирме, не би умањио износе мјесечних фактура за те услуге иако је то био дужан учинити.

Познаваоци прилика у грађевинском сектору који нису жељели јавно говорити, наглашавају да Омерхоџић одржава веома присне везе са кадровима СДА првенствено са начелником општине Вогошћа Едином Смајићем те начелником Брезе Мунибом Заимовићем.

Управо ће Заимовић остати упамћен по чињеници да је 2018. године уз присуство министра ЗДК Фахрудина Бркића и локалног имама Амира ефендије Мукаче церемонијално отворио први слој асфалта цесте дужине 800 метра чија је изградња у том тренутку трајала преко двије године. Радове на овом пројекту изводила је фирма АМЕ Бреза.

Према подацима странице за јавне набавке, АМЕ Бреза са општином Вогошћа од 2015. године до данас потписала је уговоре у вриједности од 1.302.555 КМ док са општином Бреза вриједност укупних уговора износи 807.837 КМ.

Туторијал: Како окренути на тендеру

Према усаглашеном елаборату из тендерске документације извођач радова АМЕ Бреза требао је извршити ископ постојећег асфалта дебљине 7 цм, поставити тампонску подлогу од 25 cm, цементни естрих дебљине четири cm и поставити коловоз од камених плоча димензија 30x30x6 cm ширине 3 метра и 10 cm који ће се касније фугирати цементним млијеком и смолом како услијед временских прилика не би дошло до помијерања плоча.

Радови су почели 23. 8. 2018. године, а предвиђени завршетак радова био је 23. 12. 2018. године. Надзор над радовима врши фирма „Смајић Инжињеринг“ из Горажда.

Извођач радова фирма АМЕ Бреза вршила је уштеду на сваком могућем сегменту, па су тако умјесто предвиђених 25 cm тампона поставили тампон просјечне дебљине 13 до 14 cm док је на појединим дијеловима дебљина тампона 6 cm.

Према уговореним количинама из пројектне документације на комплетној дионици требало је бити постављено 1058,21 m3 тампона од чега је реализовано 216,7 m3 што је укупна уштеда од 841,5 m3 тампона.

Уштеде су прављене и на цементном естриху.

Цементни естрих ни на једном мјесту није дебљине до 4 cm, у просјеку је од 1 до 3 cm, те се може сматрати да је просјечне дебљине 2 cm, а то је уштеда cca 50% од уговорене ставке.

Ово ће се временом показати као кобна уштеда, јер ће плоче кроз годину-двије почети пропливавати на подлози, а гажењем ће се вршити истискивање воде након кише.

Идентично је и са постављањем камених плоча којих је према документацији требало бити постављено 10 али као што се на сликама види постављено их је девет.

На овој слици се види полагање плоча димензија 30x30x6 cm у реду од 9 комада у укупној ширини од 2,75 m иако је ширина требала износити 3 метра и 10 cm. Такође се визуелним прегледом може констатовати након зимског периода да није ријеч о првокласним плочама издржљивим на хабање и соли због појаве ситних оштећења и пукотина на површини након прве сезоне кише, снијега, соли и леда.

Зашто је трошковник радова службена тајна

Портал tačno.net обратио се општини Ново Сарајево са захтјевом да нам се достави трошковник радова на изградњи шетнице на лијевој обале Миљацке, међутим након нешто више од мјесец дана ови документи нису достављени.

Роберт Плеше заступник Наше странке у Вијећу Општине Ново Сарајево такође је тражио овај документ али како наглашава речено му је да су то повјерљиви подаци.

– То је нонсенс, с обзиром на то да ту нема ни један податак који је заштићен. Према њиховим ријечима те податке могу добити само фирме које су биле у поступку. Не знам који се то податак овдје треба заштитити. То би требали бити подаци који требају стајати на web страници како би сваки грађанин могао да види колико је нешто коштало. Ово се прави од грађанског новца, то није приватни новац. Не смијемо заборавити да се овдје ради о цифри од 880.000 КМ и то су огромна средства, зашто се на свему одуговлачи и зашто се иде на то да се неке ствари забораве. Такође имали смо извјештај о капиталним радовима гдје сам видио да је стварни износ тендера 870.000 КМ, а не 770.000 колико је било предвиђено.

Плеше истиче да је на Општинском Вијећу у више наврата постављао питање због чега радови нису завршени у предвиђеном року.

– Сваки пут сам добијао неке несувисле одговоре. Једном су ми чак одговорили да је све у перфектном реду и да ће све бити завршено у предвиђеном року. Темпо којим су то радили, а то је суботом и недјељом није било могуће завршити у року. 90 радних дана је огроман временски период јер кад 1.200 m подијелиш на 90 дана то је cca 15 метара дневно. На основу извјештаја којег смо добили од надзора „Смајић Инжињеринга“ стајало је да су били лоши временски услови и да се тражи пролонгирање још 20 радних дана. То је дакле требало бити готово у марту. Међутим, радови још увијек према неслужбеним информацијама нису примљени.

Плеше поставља питање и комплетне гаранције на радове која износи 2 године. Такођер наглашава да и у случају да Општина Ново Сарајево активира банковну гаранцију фирма АМЕ Бреза која износи 5% укупне вриједности тендера тај износ није ни близу уштеда које су направљене.

– Банковна гаранција је 5% на 880.000 КМ. То је 44.000 КМ и ако се то повуче за извођача је то опет прихватљива сума. Најгоре од свега је гаранција на изведене радове у временском периоду од двије године. Обзиром да нису све фугирали на вријеме и да су снијег и кише испрале доњи дио малтера коцке ће ускоро почети пливати. Кише су падале, цементно млијеко је сапрано и то ће довести до тога да ће се за двије године након истека гаранције ова шетница опет морати радити, а онда ћемо видјети ко ће добити тендер.

Директор надзора, фирме „Смајић Инжињеринг“ из Горажда, Ервин Смајић наглашава да постоје оправдани и неоправдани разлози због којих изградња није завршена у договореном року. О разлозима Смајић није могао говорити.

– Постоје оправдани разлози и неоправдани разлози, а надзор ће приликом обрачуна узети у обзир све околности које се тичу кашњења и извођења радова. Комуникација је између инвеститора и надзора. Не могу вам навести те разлоге, а они ће бити јавни кад се заврше радови. Извођачу се више пута продуживао уговор, он има банковне гаранције које ће највјероватније бити искориштене.

О техничким недостацима Смајић није могао говорити, наглашава да постоје анекси уговора којим су договорене измјене попут постављања 9 умјесто 10 камених плоча.

– Ми о техничким стварима не можемо говорити јер имамо обавезе према инвеститору и до инвеститора је хоће ли информације давати у јавност. Што се тиче измјена постоје анекси.

Општина Ново Сарајево: Не постоје анекси на уговор

Наводи Ервина Смајића о анексима који су предвидјели промјене на изградњи су контрадикторни обзиром да су нас из Општине Ново Сарајево писменим путем информисали да анекси на уговоре на постоје. Такођер према њиховом мишљењу радови су извођени у складу са тендерском документацијом.

– Не постоје анекси уговора између Општине Ново Сарајево и извођача радова фирме АМЕ Бреза за реализацију пројекта изградње шеталишта на лијевој обали Миљацке. Радови су рађени у складу са тендерском документацијом. Завршетак радова на изградњи шеталишта на лијевој страни Миљацке је пролонгиран јер је надзор над извођењем радова појаснио да је потребно да се извођачу радова продужи рок за извођење радова и да се наставе када се за то створе временски услови.

Уколико буде потребно Општина Ново Сарајево активираће банковне гаранције и обрачунаће сваки дан кашњена извођачу радова АМЕ Бреза.

Алмедин Омерхоџић власник и некадашњи директор АМЕ Бреза у телефонском разговору није желио разговарати на ову тему те нас је упутио на недавно постављеног директора, некадашњег руководиоца радова Алмира Поздеровића.

На упућена питања Алмир Поздеровић директор АМЕ Бреза до тренутка објаве овог текста није одговорио.

Изградња шеталишта на лијевој обали Миљацке јасно приказује деценијски тренд извођења јавних радова. На тендеру вриједном 880.000 КМ не поштујући тендерску документацију и уговорне обавезе, према слободним процјенама кроз малверзације је проневјерено око 200.000 КМ јавног новца.

На жалост ситуација неће бити промијењена све док Закон о јавним набавкама не буде пооштрен и док инвеститори и извођачи не буду санкционисани због очигледних пропуста које континуирано плаћају грађани ове државе.

fokus.ba

Текст је произведен у оквиру медијског poola-а Мреже ACCOUNT (Антикорупцијска мрежа организација цивилног друштва)”

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име