ПЕДЕСЕТ ДРЖАВНИХ СУДИЈА ПИСАЛО ВСТВ-У: Привилегујете Тужилаштво БиХ и угрожавате независност и ефикасност правосуђа

0
207
tegeltija

Све судије Суда БиХ, осим Бранка Перића, послале су писмо свим члановима Високог судског и тужилачког вијећа БиХ у којем наводе да, измјеном Правилника о оцјењивању судија, ВСТВ ради на штету Суда БиХ, а у корист Тужилаштва БиХ, те тиме угрожава независност и ефикасност бх. правосуђа.

Неколико чланова ВСТВ-а потврдило је за Журнал да су данас поподне примили ово писмо на којем са налазе потписи 50 судија Суда БиХ и у којем се детаљно образлаже на који начин би, измјеном овог Правилника, државне судије, фактички, биле кажњене.

– Суд БиХ већ годинама указује на нелогичности око прописа у судијској норми, настоји изградити дијалог са ВСТВ, а који се, запажамо већ дуже вријеме, одбија од стране регулатора правосуђа – наведено је у писму достављеном ВСТВ-у.

Високо судско и тужилачко вијеће БиХ, са Миланом Тегелтијом на челу, на сједници заказаној за сриједу требало би усвојити Измјене и допуне Правилника о орјентацијским мјерилима за рад судија и стручних сарадника у судовима. Тим правилником је предвиђено да се државне судије изједначе са судијама на нижем нову правосуђа, те да им се, уколико су у предметима ангажовани стручни сарадници, један предмет рачуна само 60 посто.

– Судијама Суда БиХ нејасном нормом настоји се умањити реално остварени рад, иако стручно судско особље Суда нема законом признат статус за поступање у предмету. За Тужилаштво БиХ није предвиђено умањење тужилачке норме на 60 посто иако тужилачко особље има законом признат статус и поступају као овлашена лица у свим предметима. Поново амбивалентност на штету Суда БиХ, а у корист Тужилаштва БиХ, упркос тврдњама о једнакости у поступању – написале су државне судије.

Да се ради о Тегелтијином привилеговању Гордане Тадић, главне државне тужитељице блиске ХДЗ-у БиХ и СНСД-у, доказују и конкретни примјери.

У прошлој години Тужилаштво БиХ доставило је Суду БиХ 27 оптужница за ратне злочине. Одјел Суда БиХ који је задужен за ратне злочине броји 15 судија.

Прописана норма за државне судије на ратним злочинима је пет пресуда годишње, што значи да је потребно да на тај одјел Суда БиХ, Тужилаштво БиХ пошаље 75 оптужница, под условом да све буду потврђене.

У прошлој години је, рекосмо, Тужилаштво БиХ послало 27 оптужница, од чега су 24 потврђене. Од потврђене 24 оптужнице, суђење не може почети у шест предмета, јер су оптужени – недоступни, док су четири оптужнице спојене у један предмет.

Дакле, током 2018. Тужилаштво БиХ је Суду БиХ, фактички, доставило само 14 оптужница, а да би судије испуниле норму, потребно је да се достави 75 оптужница. Тиме се руши укупан резултат рада Суда БиХ, што челницима ВСТВ-а, односно Милану Тегелтији, омогућава да на чело те институције убудуће доведе свог послушника, по узору на главну државну тужитељицу Гордану Тадић.

– Поставља се логично питање – како је могуће да судије Суда БиХ остваре годишњу норму од 75 пресуда на основу десет оптужница? Наведено је још један примјер амбивалентног нормирања годишње норме између Суда БиХ и Тужилаштва, на штету Суда у корист Тужилаштва – пише у писму које су потписале све судије Суда БиХ осим Бранка Перића.

Судије наводе да „статистика не може и не смије бити основни аргумент за формирање правила о мјерилима рада за судија“, те да би овакво поступање ВСТВ-а могло угрозити независност и ефикасност бх. правосуђа. На крају 50 државних државних судија закључује да је „статистика једино чиме се независни регулатор правосуђа руководи“.

А. Авдић / zurnal.info

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Унесите коментар
Унесите име