Podnesene krivične prijave protiv Milorada Dodika zbog prisluškivanja

Transparency International BiH, Srpska demokratska stranka, poslanici Milan Tubin (SDS) i Draško Stanivuković (PDP) i poslanik PDP-a u PD PS BiH Branislav Borenović podnijeli su ili će podnijeti danas krivične prijave protiv srpskog člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika zbog neovlašćenog prisluškivanja. 

Podsjećamo, Dodik je na 13. posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske izjavio da sluša telefonom predstavnike opozicije i da svaka vlast sluša opoziciju. On je izjavio da mu sve te razgovore dostavlja ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

– Nadzor i tehničko snimanje telekomunikacija spadaju u red posebnih istražnih radnji. Za njihovo preduzimanje potrebno je sudsko odobrenje. To je krivično-procesni institut koji se primjenjuje pod izuzetnim okolnostima i u kojem član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nema nikakve nadležnosti, kao ni i ministar unutrašnjih poslova – naglašavaju iz TI BiH.

Poslanik SDS-a Milan Tubin je rekao da očekuje da će ovako grubo kršenje zakona biti adekvatno sankcionisano.

– Moja prijava se odnosi na prisluškivanje poslanika u NSRS. Takvo nešto je nedopustivo u svakom normalnom društvu koje je zasnovano na vladavini prava. Zahtijevam odgovor na pitanje da li se u ovom trenutku ja i ostali narodni poslanici prisluškujemo – izjavio je Tubin.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je da je i ova stranka podnijela krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH.

– Jasno je o čemu se ovdje radi i tražićemo da Tužilaštvo što prije pokrene istragu povodom ovoga što je Dodik rekao. Dodik je sve sam priznao, nema potrebe dodatno komentarisati njegove riječi – kazao je Borenović.

I poslanik PDP-a u NSRS Draško Stanivuković podnosi krivičnu prijavu protiv Dodika, ali i protiv Lukača. On će krivične prijave podnijeti i Tužilaštvu RS i Tužilaštvu BiH. Stanivuković poziva SIPU da po službenoj dužnosti pokrene istragu.

Lukač, sa druge strane, danas tvrdi da je to sve bio dio Dodikove „političke igre sa Stanivukovićem i Vukanovićem“. Lukače demantuje navode o prisluškivanju opozicije.

– To je samo jedna politička igra koju Dodik vodi sa pojedinim koje ne shvata ozbiljno, pa se s njima igra. Baci im lopticu, a onda se oni vrte i gledaju ima li kakvih ćoškova. Ja lično tvrdim da nema nikakvog prisluškivanja u RS, osim onih koji se bave nekim kriminalom i u skladu sa sudskim odlukama – rekao je Lukač.

G. Dakić / izvor.ba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite komentar
Unesite ime